Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο ανησυχεί τους νέους το ενδεχόμενο να κολλήσουν τον ιό.

-Πόσο πλήτει η τηλεκπαίδευση την ακαδημαΪκή τους απόδοση.


“Νιώθω ότι ο ιός μού κλέβει τα καλύτερά μου χρόνια”, μου είπε πρόσφατα η κόρη μου, βγαίνοντας από το δωμάτιό της. Είχε μόλις ολοκληρώσει το διαδικτυακό της μάθημα που κανονικά θα έπρεπε να γίνεται σε κάποιο… γήπεδο, δεδομένου ότι είναι φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ. Την βλέπω να μιλά με τους φίλους της μέσω κάμερας, να προσπαθεί να γυμναστεί μέσα στο σπίτι, να ανοίγει την πόρτα του σπιτιού μόνο για να υποδεχτεί… τα διαδικτυακά της ψώνια.

Δεν είναι η μόνη, σκέφτομαι, καθώς κρατώ στα χέρια μου έρευνα που επιβεβαιώνει ότι περίπου το 30% των νέων στην Ελλάδα (μαθητών και φοιτητών) δηλώνει ότι νιώθουν πως ο ιός τούς κλέβει την νεότητα κι ότι χάνουν τα πιο διασκεδαστικά τους χρόνια. 

Αυξημένο στρες, μονοτονία, απαισιοδοξία, έλλειψη κινήτρων είναι τα κύρια αρνητικά συναισθήματα που δηλώνουν ότι βιώνουν πιο συχνά οι συμμετέχοντες της έρευνας COVID19 IMPACT ON STUDENTS & YOUNG PEOPLE, που διεξήχθη πρόσφατα από την Sentio Solutions, μια ελληνική healthcare startup που έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Η έρευνα μελέτησε συγκεκριμένες παραμέτρους της ζωής των νέων, αποτυπώνοντας με σαφήνεια τις βασικές τους ανησυχίες κατά την περίοδο της πανδημίας. Η απομάκρυνση από τον κοινωνικό τους περίγυρο, το θέμα της απόδοσης στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο και κυρίως το αίσθημα ότι στερούνται τα όμορφα και ανέμελα χρόνια της νιότης είναι οι κύριες σκέψεις των μαθητών, φοιτητών και νέων κατά την περίοδο της πανδημίας. 

Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι βλέπουμε τα παιδιά σαν την ομάδα που ίσως απειλείται λιγότερο από την πανδημία, θα πρέπει να ξέρουμε ότι πολλά τρέχουν και στο δικό τους μυαλό, καθώς το 60% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο λόγω της πανδημίας. Ορίστε τι άλλο έδειξε η έρευνα ότι απασχολεί το μυαλό τους.

Ανησυχούν για την υγεία τους; 

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, οι νέοι ανησυχούν για την υγειονομική κρίση. Αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους είναι να μην νοσήσει η οικογένειά τους. Πιο συγκεκριμένα, το 46% δήλωσε πως έχει άγχος ότι κάποιος μέλος της οικογένειας μεγαλύτερης ηλικίας (γονιός ή παππούς) μπορεί να νοσήσει. Το 34% ανησυχεί για την υγεία του και θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να κολλήσει τον νέο ιό, ενώ μόνο το 19% θεωρεί την πιθανότητα αυτή μικρή.

Τι σκέφτονται για τις σπουδές τους;

Το να μην κάνεις μάθημα στην τάξη ή στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου είναι κάτι που λείπει σαφέστατα στα παιδιά. 88% δήλωσε ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας στην τάξη έναντι της τηλεκπαίδευσης, ενώ 59% δήλωσαν ότι η ακαδημαϊκή του απόδοση έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Χάνουν τον έρωτα και τη φιλία;

Παρόλο που το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι έχει μειώσει τις κοινωνικές συναναστροφές και το 30% ότι έχει επηρεαστεί η ζωή τους από την κοινωνική απομάκρυνση, είναι ενθαρρυντικό το εύρημα που δείχνει ότι μόνο το το 6% θεωρεί ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι φιλίες τους και μόνο το 4% οι σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες οι φιλίες και οι έρωτες μπορούν να επιβιώσουν και να ανθίσουν. 

Χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη;

Ναι! Ξεκάθαρα ναι. Το 42% δηλώνει ότι έχουν νιώσει την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη. Από ποιον; Το αναμενόμενο εύρημα είναι το 27% που δηλώνει ότι ζητά ψυχολογική υποστήριξη από τους φίλους του, ενώ μόνο το 10% από τους γονείς του. Το συγκλονιστικό εύρημα της έρευνας είναι το 47% των νέων που δηλώνουν ότι θα ήθελαν να έχουν υποστήριξη από έναν ψυχολόγο. Παρόλα αυτά μόνο ένα 14% έχει δεχτεί βοήθεια από ψυχολόγο, ενώ ένα 57% των νέων θεωρεί ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης παραμένει δύσκολη. Ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό εύρημα που προέκυψε από την εν λόγω έρευνα και το οποίο κάθε γονιός πρέπει να λάβει υπόψη. 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Η πανδημία ανέτρεψε τις προτεραιότητες των εργαζομένων

Πώς να βρεις τη χαμένη σου συγκέντρωση όταν εργάζεσαι εξ αποστάσεως

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.