Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσοι ανησυχούν και γιατί ανησυχούν για την ψηφιακή τους ασφάλεια.

– Πώς μπορούν να προστατευτούν.


Καθώς το «νέο φυσιολογικό» ανάγκασε πολλούς να εργάζονται από το σπίτι, το σπίτι γίνεται τεχνολογικός κόμβος ιδιαίτερα για τους millennials. Πλέον ξοδεύουν σχεδόν δύο (1,8) επιπλέον ώρες στο διαδίκτυο καθημερινά σε σύγκριση με την αρχή του έτους – αυξάνοντας τον ημερήσιο μέσο όρο τους στις 7,1 ώρες. Αυτά αποκαλύπτουν τα ευρήματα από την τελευταία παγκόσμια έκθεση της Kaspersky, More Connected Than Ever Before: How We Build Our Digital Comfort Zones. Η συγκεκριμένη έκθεση διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουμε τις συνήθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε άνετοι με τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας. Η διαδικτυακή ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους millennials που φαίνεται ότι θέλουν να βρουν τις «Digital Comfort Zones» στο σπίτι τους.

Τι πραγματικά τους ανησυχεί

Οι millennials ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) δηλώνουν ότι η άνοδος των διαδικτυακών γνωριμιών από το σπίτι αποτελεί μια ιδιαίτερη ανησυχία για την ψηφιακή τους ασφάλεια.χεδόν οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι αυτός ο αυξημένος χρόνος στο διαδίκτυο τούς έκανε πιο ενήμερους για την ψηφιακή τους ασφάλεια.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες, σχεδόν οι μισοί (52%) λένε ότι εκτελούν μόνο αξιόπιστες εφαρμογές στις συσκευές τους από επίσημα καταστήματα όπως το Apple Store και το Google Play, και το 49% εκτελεί τακτικές σαρώσεις κατά των ιών σε καθεμία από τις συσκευές του για να προστατευθεί. Ωστόσο, το 13% των millennials παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Wi-Fi των γειτόνων του χωρίς οι δεύτεροι να το γνωρίζουν.

Παρόλο πάντως που οι millennials σκοπεύουν να ενισχύσουν την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο, κάποιες ενέργειές τους λένε μια διαφορετική ιστορία. Πολλοί millennials πιστεύουν ότι είναι πολύ βαρετοί για τους ψηφιακούς εγκληματίες, το 36% δηλώνει ότι θα έπρεπε ωστόσο να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την ψηφιακή του ασφάλεια, αλλά καταλήγει να είναι στον πάτο της λίστας με τις υποχρεώσεις του.

Η παγίδα της συγκατοίκησης

Όπως εξηγεί η Δρ. Berta Aznar Martínez, επικεφαλής ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, η συγκατοίκηση μπορεί να αποτελέσει άλλη μια παγίδα σε ότι αφορά την ασφάλεια του χρήστη στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Λέγεται ότι το διαδίκτυο είναι στο DNA των millennials κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλες προκλήσεις που απαιτούν από αυτήν την ομάδα να βρει τη δική της «ψηφιακή ζώνη άνεσης. Το γεγονός ότι πολλοί μοιράζονται καταλύματα με συγκατοίκους μπορεί να τους κάνουν να νιώσουν ψηφιακά ανασφαλείς, ειδικά στην αρχή της συμβίωσης. Επίσης, η τάση τους να αλλάζουν συχνά σπίτι και δουλειά μπορεί να κάνει αυτό το αίσθημα ακόμη χειρότερο.

Τι συμβουλεύει η Martinez; “Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλάτε και να επικοινωνείτε ανοιχτά σχετικά με αυτές τις ανησυχίες με τους συγκατοίκους σας: να μοιράζεστε το κόστος του λογισμικού ασφαλείας, να δημιουργείτε σαφείς κανόνες για τη χρήση κοινών συσκευών και να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον καλύτερα».

Για να βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές και τα προσωπικά σας στοιχεία παραμένουν προστατευμένα στο Διαδίκτυο, η Kaspersky συμβουλεύει:

  • Δώστε προσοχή στην αυθεντικότητα του ιστότοπου. Μην επισκέπτεστε ιστότοπους έως ότου είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμοι και ξεκινούν με το «https». Δοκιμάστε να αναζητήσετε κριτικές για ιστότοπους που σας φαίνονται ύποπτοι.
  • Διατηρήστε μια λίστα με τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, ώστε να έχετε πλήρη κατανόηση των υπηρεσιών και των ιστότοπων που ενδέχεται να αποθηκεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Αποκλείστε την εγκατάσταση προγραμμάτων από άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις του smartphone σας και εγκαταστήστε μόνο εφαρμογές από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το “Έλεγχος απορρήτου” για να κάνετε τα προφίλ σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο ιδιωτικά. Θα είναι πιο δύσκολο για τρίτους να βρουν πολύ προσωπικές σας πληροφορίες.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κάποιο σύστημα ψηφιακής ασφάλειας με τη δυνατότητα παρακολούθησης οικιακού δικτύου που μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις συσκευές του σπιτιού που διατρέχουν κίνδυνο και να εντοπίσει άμεσα εισβολείς Wi-Fi.

Υπενθυμίζουμε ότι η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες να προστατεύονται από τις τεχνολογίες της και 270.000 εταιρικούς πελάτες να προστατεύουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Μάθετε περισσότερα στο www.kaspersky.com. Περισσότερα ευρήματα από την πρόσφατη έκθεση της Kaspersky: More Connected Than Ever Before: How We Build Our Digital Comfort Zones, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διάβασε ακόμα:

Εξωστρεφείς μόνο στο Διαδίκτυο;

ΟCD: Τι έχει αλλάξει την εποχή της πανδημίας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.