Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αυξήσεις την έκθεση στον ήλιο σε καθημερινή βάση.
-Πώς η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθάει στην παραγωγικότητα.


Εάν εργάζεσαι με πλήρες ωράριο, ίσως δεν μπορείς να απολαύσεις τα πλήρη οφέλη του ήλιου. Δαπανώντας 40+ ώρες την εβδομάδα σε ένα γραφείο, ή σε μερικές περιπτώσεις σπίτι, κάτω από φωτισμό φθορίου και air-condition που σε παγώνει ή σε ζεσταίνει, μπορεί ακόμη και ο πιο εσωστρεφής τύπος ανθρώπου να νιώσει ανήσυχος στην ιδέα ότι πρέπει να περιμένει μέχρι το Σαββατοκύριακο για να απολαύσει τον καλό καιρό.

Η έκθεση στο φως της ημέρας είναι γνωστό ότι ενισχύει την θετική διάθεση, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού μας ρυθμού και του καλού ύπνου και με την εναλλαγή του χρόνου της ανατολής και δύσης να ποικίλλει από εποχή σε εποχή, είναι φυσικό να θέλουμε να απολαύσουμε το φως της ημέρας όποτε είναι εκεί. Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο στον ήλιο: Μια αναφορά από το Ινστιτούτο Εργατικού Δυναμικού και την Kronos Incorporated διαπίστωσε ότι το 39% των ατόμων με θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παραδέχονται ότι έχουν πάρει τουλάχιστον μια μέρα άδεια για να απολαύσουν μια μέρα καλοκαιρίας.

Όμως, δεν χρειάζεται να στερείσαι το φως της ημέρας λόγω δουλειάς. Δοκιμάσε να συνδυάσεις  μια εργάσιμη ημέρα με τα Μικροβήματα της Thrive για να νικήσεις την κατήφεια και να ενισχύσεις τη διάθεση και την απόδοσή σου ανεξάρτητα από την εποχή.

Προγραμμάτισε χρόνο για να βγεις έξω

Δεν χρειάζεται να απαλλαγείς από τον ατελείωτο φόρτο εργασίας σου, για να απολαύσεις μια αλλαγή τοπίου. Αντί να κλειστείς σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, ως συνήθως, μέχρι την επόμενη συνάντηση ή σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σου, κάνε τα meeting σου σε ένα εξωτερικό περιβάλλον. Επίλεξε μια σύντομη, ήσυχη διαδρομή και κάνε walking meeting από κοντά ή από το τηλέφωνο. Οι συνάδελφοί σου θα εκτιμήσουν το διάλειμμα από τη ρουτίνα και μπορεί να διαπιστώσεις ότι απλώς το να βγεις από το συνηθισμένο περιβάλλον σου θα οδηγήσει τις συνομιλίες σας σε νέες και συναρπαστικές κατευθύνσεις. Όταν επιστρέψεις στο γραφείο ή στο σπίτι σου, θα νιώσεις ανανεωμένος και έτοιμος να εστιάσεις στην δουλειά σου. 

Κάνε μια βόλτα για μεσημεριανό γεύμα, ακόμα κι αν έχεις  μαζί σου τάπερ

Το μεσημεριανό γεύμα είναι μια ιδανική στιγμή για να φας μια μπουκιά ή να πιεις  έναν καφέ ή ένα τσάι, αλλά δεν χρειάζεται να έχεις στον νου σου κάποιο μέρος να πας – ή ακόμα και να ξοδέψεις χρήματα – για να απολαύσεις μια στιγμή ηρεμίας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ακόμα κι αν έχεις φέρει το μεσημεριανό σου γεύμα από το σπίτι, βγες έξω για έναν σύντομο περίπατο ή  συνοδέψε τους συναδέλφους σας όταν πάνε να αγοράσουν φαγητό. Μόλις 20-30 λεπτά έξω, ακόμη και στο περιβάλλον της πόλης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής ως ορμόνη του στρες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Δούλεψε κοντά σε ένα παράθυρο

Εάν έχεις πολλή δουλειά και δεν μπορείς να απομακρυνθείς από το γραφείο σου, “Δοκιμάσε να αλλάξεις τον προσανατολισμό του γραφείου σου για να μπορείς να βλέπεις εξω από το παράθυρο, έτσι θα μπορείς  να απόλαυσεις τη φύση”, προτείνει ο Nevin Harper, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας και ένας από τους συγγραφείς του «Nature-Based Therapy». Αυτή η απλή αλλαγή θέσης μπορεί να αυξήσει την έκθεση στο φως της ημέρας, χωρίς καν να χρειαστεί να αφήσεις το γραφείο σου. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Sleep Medicine», διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι που κάθονταν κοντά σε ένα παράθυρο ήταν πιο ενεργοί και κοιμόντουσαν περισσότερο το βράδυ και μάλιστα σημειώθηκε ότι ο ύπνος τους ήταν υψηλότερης ποιότητας από ό,τι των εργαζόμενων που ο χώρος εργασίας τους ήταν μακριά από παράθυρα ή σε γραφεία χωρίς παράθυρα.

Διάβασε ακόμα:

Ποια μουσική είναι η κατάλληλη για να ακούς ενώ δουλεύεις;

Ο Thrive οδηγός για να δουλεύεις από το σπίτι

Author(s)

  • Mallory Stratton

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Mallory Stratton είναι Συντάκτρια του Thrive Global.