Η πανδημία του κορονοϊού αναγκάζει ολοένα και περισσότερα άτομα να δουλεύουν από το σπίτι. Αν αυτό είναι κάτι που δεν έχεις ξανακάνει, ενδεχομένως να σε αγχώνει γιατί θα χρειαστεί να αλλάξεις τη ρουτίνα σου και κάποιες συνήθειές σου. “Πού θα δουλέψω”, “πότε και πώς θα διατηρήσω τα όρια δουλειάς και προσωπικής ζωής”; “Θα χρειαστώ κάποιον ειδικό εξοπλισμό; Πώς θα επικοινωνώ με τους συναδέλφους μου; Θα βγει η δουλειά”;

Ψυχραιμία. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι και για αυτά. Ο Thrive οδηγός για να δουλεύεις από σπίτι, θα σου μάθει όλα όσα σου χρειάζονται για όσο διαρκέσει αυτό το διάστημα. Και το καλύτερο; Αφού τον διαβάσεις (και τον εφαρμόσεις) θα διαπιστώσεις ότι η αποδοτικότητά σου παρέμεινε στα ύψη. Επομένως άδικα ανησυχείς, αν ανησυχείς! Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα αναλυτικά:

Ο Thrive οδηγός για να δουλεύεις από το σπίτι

1.Φρόντισε να έχεις τον απαραίτητο εξοπλισμό

Για να δουλέψεις από το σπίτι θα χρειαστείς σίγουρα ένα laptop και τον φορτιστή του ή ένα desktop, επομένως και ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι και φυσικά σύνδεση στο internet. Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι σου λείπει κάτι από τον απαραίτητο εξοπλισμό, φρόντισε να το προμηθευτείς ή αν έχεις τη δυνατότητα ζήτησέ το από την εταιρεία σου.

2.Βρες το καινούργιο σου γραφείο

Σκέψου καλά ποιον χώρο του σπιτιού θα μετατρέψεις σε γραφείο. Ιδανικά προτίμησε ένα χώρο με φυσικό φως – αυτό θα βοηθήσει και τα μάτια σου – και με δυνατότητα αερισμού. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ότι αφορά στην εργονομία του καινούργιου σου γραφείου: η οθόνη του υπολογιστή θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου, οι ώμοι σου θα πρέπει να είναι χαλαροί και οι αγκώνες και οι μηροί σου παράλληλοι με το έδαφος, ενώ η καρέκλα σου θα πρέπει να έχει ρυθμιζόμενο ύψος, όπως ακριβώς στη φωτογραφία που ακολουθεί.

3.Διατήρησε ένα συγκεκριμένο ωράριο

Με άλλα λόγια, βάλε πρόγραμμά και διατήρησέ το. Το να ξέρεις πότε και πόσο θα δουλέψεις και πότε θα “σχολάσεις”, θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ένα από τα οφέλη της δουλειάς από το σπίτι είναι η ευελιξία – κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να ξεκινήσεις την ημέρα σου νωρίτερα ή να την παρατείνεις, ιδιαίτερα αν πρέπει να μιλήσεις με έναν συνάδελφό σου που βρίσκεται σε διαφορετική time zone. Αν γίνει κάτι τέτοιο, φρόντισε να “σχολάσεις” νωρίτερα ή να παρατείνεις τον ύπνο σου το επόμενο πρωί. Και κάτι ακόμα. Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ποιες είναι οι ώρες που είσαι πιο αποδοτικός, επομένως μην ξεχνάς να προγραμματίζεις τα σημαντικότερα tasks σου για εκείνες τις ώρες που είσαι πιο συγκεντρωμένος.

4.Δημιούργησε μία καινούργια πρωινή ρουτίνα

Το να το πάρεις απόφαση, να κάτσεις στο γραφείο του σπιτιού και να στρωθείς στη δουλειά είναι το 1ο βήμα. Το να δημιουργήσεις όμως μία πρωινή ρουτίνα που “θα σε οδηγεί” στο γραφείο είναι το 2ο. Σκέψου λοιπόν τι πρόγραμμα μπορείς να ακολουθήσεις το πρωί που να υποδηλώνει ότι είναι ώρα για δουλειά. Μπορεί να είναι οτιδήποτε: να φτιάξεις πρωινό, να πιεις καφέ, να κάνεις γυμναστική στο σπίτι μιας και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, να ντυθείς – το να φοράς τις πιτζάμες σου δεν θα σε βοηθήσει να μπεις σε mood δουλειάς – και να μην ξεχνάς τους κανόνες υγιεινής που επιβάλλουν να αερίσεις το σπίτι – ειδικά αυτό το διάστημα. Η ρουτίνα έχει δύναμη μην το ξεχνάς αυτό.

5.Βάλε κανόνες με τα άτομα που υπάρχουν στον ίδιο χώρο με εσένα

Αν στο σπίτι είναι ο/η σύντροφός σου, ο/η σύζυγός σου, ο αδερφός σου, ένας φίλος σου ή οποιοσδήποτε άλλος, θα πρέπει να βάλετε κάποιους κανόνες προκειμένου να μπορέσετε να δουλέψετε διατηρώντας τη συγκέντρωσή σας. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν παιδιά. Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και να ξέρουν τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι την ώρα που η μαμά ή ο μπαμπάς δουλεύουν. Και κάτι ακόμα, το ότι είσαι στο σπίτι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να επωμιστείς και όλες τις δουλειές του σπιτιού. Θα σου προτείναμε λοιπόν να τις χωρίσεις για να προστατεύσεις την αποδοτικότητά σου, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό από μία πιθανή εξουθένωση!

6.Μην ξεχνάς τα διαλείμματα

Και στη δουλειά δεν κάνεις διάλειμμα; Το ίδιο λοιπόν θα κάνεις και στο σπίτι! Μην ξεχνάς πως οι ειδικοί συνιστούν να σηκωνόμαστε κάθε 90 λεπτά από την καρέκλα μας για να διατηρούμε την αποδοτικότητά μας στα ύψη. Κάνε και κάτι ακόμα όμως. Απομακρύνσου για λίγο από την οθόνη του υπολογιστή σου και δοκίμασε την άσκηση 20-20-20 για να ξεκουράσεις τα μάτια σου: μετά από 20 λεπτά συνεχόμενης δουλειάς, εστίασε το βλέμμα σου 20 πόδια μακριά (6 μέτρα περίπου) για 20 δευτερόλεπτα. Φυσικά μην ξεχάσεις να κάνεις διάλειμμα για ένα υγιεινό σνακ και αργότερα το μεσημεριανό σου.

7.Βγες για λίγο από το σπίτι

Μπορείς να κάνεις και ένα διαφορετικό διάλειμμα. Βγες για λίγο κάθε ημέρα από το σπίτι σου, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να κάνεις τη βόλτα του τετραγώνου. Αν τώρα έχεις την δυνατότητα να επισκεφτείς ένα πάρκο, ακόμα καλύτερα. Ο καθαρός αέρας και το φυσικό φως θα σε βοηθήσουν να αδειάσεις το μυαλό σου και να επιστρέψεις στη δουλειά με πλήρη συγκέντρωση. Η φύση έχει μία μαγική δύναμη να βελτιώνει την ψυχική σου υγεία και να μειώνει το στρες. Εκμεταλλεύσου την λοιπόν!

8.Διατήρησε την επαφή με τους συναδέλφους σου

Η μοναξιά και η απομόνωση αποτελούν συνήθως τα μεγαλύτερα προβλήματα όταν δουλεύεις από το σπίτι, ειδικά αν είσαι ένα πολύ κοινωνικό άτομο. Ευτυχώς για εσένα όμως, η τεχνολογία είναι στο πλευρό σου. Έτσι μπορείς να διατηρείς την επαφή με τους συναδέλφους σου μέσα από τις ειδικές εφαρμογές και τα εργαλεία που σου προσφέρει η τεχνολογία. Το ίδιο φυσικά μπορείς να κάνεις και με τους φίλους σου. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς την επαφή σου με τον έξω κόσμο τώρα που είσαι στο σπίτι, έτσι ώστε να μην αισθάνεσαι απομονωμένος.

9.Κάνε τα meeting σου αλλιώς

Θα πρέπει να ξεχάσεις για ένα διάστημα τα meeting στο γραφείο. “Και πώς θα συνεννοούμαι με τους συναδέλφους μου για να είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και να μην αφήνουμε τη δουλειά πίσω” ίσως αναρωτηθείς. Θα πρέπει λοιπόν να καθορίσετε με την ομάδα σου συγκεκριμένες ημέρες και ώρες που θα “συναντιέστε” για να συζητάτε την πρόοδό σας και τα επόμενά σας βήματα. Στην αρχή, ειδικά τις πρώτες ημέρες καλό θα ήταν τα meeting μέσω βιντεοκλήσης να γίνονται καθημερινά και στη συνέχεια που θα έχετε όλοι συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα, μπορείτε να τα κάνετε πιο αραιά. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εμείς στο Thrive προτιμάμε το Zoom για τα meeting μας. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί όλα τα μέλη της ομάδας μας.

10.Βάλε την ευεξία σου σε προτεραιότητα

Τώρα που είσαι στο σπίτι και για όσο διάστημα χρειαστεί, πρόσεξε πολύ τον εαυτό σου. Εκτός από τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνει ο καθένας, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να αερίζουμε συχνά τους χώρους που βρισκόμαστε, πρέπει να φροντίζουμε να κοιμόμαστε αρκετά, να τρεφόμαστε σωστά και να ενυδατωνόμαστε για να μπορούμε να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

Διάβασε ακόμα:

Κορoνοϊός: Δεν φοβόμαστε, προστατευόμαστε

Κορονοϊός: Ο σωστός τρόπος να βάζεις τη μάσκα