Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ.
-Τι μπορείς να κάνεις για να βρεις τον χαμένο σου ύπνο.


Θα ξεκινήσω λέγοντας πως και εγώ η ίδια χρειάζομαι βελτίωση στο θέμα ύπνου. Επειδή ξέρω τι πρέπει να κάνω, δεν σημαίνει ότι κάνω όλα τα βήματα κάθε φορά. Έχουμε όλοι τα ελαττώματά μας και σίγουρα το να πηγαίνω στο κρεβάτι με το κινητό ή το laptop μου βοηθάει τη δουλειά μου, αλλά όχι τον ύπνο μου. Έτσι λοιπόν, όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθώ δυσκολεύομαι να αφήσω τη δουλειά και να χαλαρώσω, ακόμα και αν είμαι ξύπνια για δεκαέξι με δεκαεφτά ώρες.

Ξέρω όμως τον λόγο που μου συμβαίνει αυτό επομένως, δεν έχω καμία δικαιολογία για την κατάσταση στην οποία πολλές φορές βρίσκομαι. Σε περίπτωση όμως, που εσύ δεν ξέρεις πώς να προετοιμάσεις τον εγκέφαλό σου για ύπνο, παρακάτω θα βρεις τρεις τρόπους που επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι δουλεύουν.

Σερετονίνη και μελατονίνη

Ο οργανισμός σου είναι πολύ έξυπνος και αυτό το λέει η επιστήμη. Μόλις τα μάτια μας αντικρίσουν το φως του ήλιου, είναι έτοιμα για δράση. Ο οργανισμός σου παράγει σερετονίνη, την ειδική ορμόνη που μας κρατάει σε εγρήγορση και μας προδιαθέτει να είμαστε δραστήριοι. Από την άλλη, όταν πέφτει ο ήλιος ο οργανισμός όλων εκκρίνει μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθάει να αποσυνδεθούμε και να χαλαρώσουμε.

Ωστόσο, όλη αυτή η λειτουργία επηρεάστηκε από την ανακάλυψη του ρεύματος και βέβαια, από την τεχνολογία. Με το φως στο σπίτι μας, και το φως από τις οθόνες των κινητών αλλά και όλων των συσκευών τεχνολογίας, απλά μπερδεύουμε το ίδιο μας το σώμα.

Κοινώς, αν θέλεις να σεβαστείς την λειτουργία του σώματός σου και να του επιτρέψεις να κοιμηθεί τότε πρέπει να χαμηλώσεις ή και να σβήσεις τελείως τα φώτα στο δωμάτιό σου τουλάχιστον μία ώρα από εκείνη που θέλεις να κοιμηθείς. Σίγουρα πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις τηλεόραση εκείνη την ώρα, όπως και το να κλείσεις το κινητό και τον υπολογιστή σου.

Το δεύτερο βήμα, έχει να κάνει με την διατροφή σου. Σταμάτα να πίνεις καφεΐνη και αναψυκτικά που έχουν ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι πηγή ενέργειας και δεν θα βοηθήσει το σώμα σου να χαλαρώσει, το αντίθετο μάλιστα.

Το τρίτο βήμα έχει να κάνει με τους ρυθμούς του σώματός σου. Η καρδιά σου, έχει τους δικούς της ρυθμούς και πρέπει να τους σέβεσαι. Να έχεις μια σταθερή ώρα που ξυπνάς και που πας για ύπνο. Να μην σηκώνεσαι αμέσως από το κρεβάτι όταν ξυπνάς και να χαλαρώνεις έστω για λίγα λεπτά, χωρίς το κινητό σου φυσικά.

Μαζί με πολλά άλλα, αυτή η πειθαρχεία που θα επιδείξεις θα σε βοηθήσει ώστε να δώσεις το μήνυμα στον εγκέφαλό σου πως το κρεβάτι είναι αποκλειστικά για ύπνο και όχι για παραπάνω δουλειά. Έτσι λοιπόν με τον καιρό, μόλις πηγαίνεις στο κρεβάτι σου απλά θα απολαμβάνεις τον ύπνο σου.

Διάβασε ακόμα:

3 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζεις Για Να Κοιμάσαι Σωστά

4 Παράγοντες Που Μπορεί Να Επηρεάζουν Τον Ύπνο Σου

Author(s)

  • Dr. Samar Habib

    Ερευνήτρια, Συγγραφέας

    H Dr. Samar Habib είναι ερευνήτρια, συγγραφέας και έχει κάνει αρκετές μελέτες αναφορικά με το ευ ζην.