Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;
Ζωή Μοσχοφόγλου: Stretching! Έχω μία χρόνια πάθηση με τους δίσκους στη μέση μου και αν δεν κάνω τις απαραίτητες ασκήσεις αυτές τις δύο στιγμές, δεν πάει καλά ούτε η μέρα, ούτε ο ύπνος.
Νίκη Μοσχοφόγλου: Κάνω καθημερινά 10-15 λεπτά διαλογισμό.
T.G.: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;
Ζ.Μ.: Ευτυχώς έχω πολύ καλή σχέση! Αν το χρειάζομαι, μπορώ να κοιμηθώ οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ισορροπία μου.
Ν.Μ.: Έχω πολύ καλή σχέση. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός και απαραίτητος για την ευεξία και την αποδοτικότητά μας.
T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;
Ζ.Μ.: Αρχικά ένα ζεστό ρόφημα, αργότερα ένα καλό πρωινό και ένα υγιεινό μεσημεριανό – δεν χρειάζομαι κάτι άλλο. Τις μέρες που καταφέρνω και κάνω pilates ή/ και χορό καταλαβαίνω πως το να έχεις ενέργεια είναι περισσότερο θέμα ψυχικής παρά σωματικής κατάστασης (μέχρι στιγμής τουλάχιστον!)
Ν.Μ.: Η ισορροπημένη διατροφή, η γυμναστική και η μουσική με γεμίζουν ενέργεια.
T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;
Ζ.Μ.: Ναι έχω αρκετές λίστες και κάνω εβδομαδιαία briefing με τη Νίκη για συντονισμό.
Ν.Μ.: Εχω μια λίστα που προσθέτω συνεχώς δουλειές.
T.G.: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;
Ζ.Μ.: Είμαι – στο βαθμό που το απαιτεί η δουλειά μου. Αν δεν χρειαζόταν δεν θα ήμουν γιατί μου αρέσει να με απορροφά κάτι. Πλέον αυτό θεωρείται πολυτέλεια.
Ν.Μ.: Ναι είμαι. Δεν ξέρω άλλο τρόπο, πολλές φορές όμως χρειάζεται να μπορεί κάποιος να κάνει και το αντίστροφο: ένα πράγμα τη φορά.
T.G.: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου μέσα στην ημέρα;
Ζ.Μ.: Μόνο αν έχω οργανώσει τη μέρα από την προηγούμενη, αλλιώς είναι τόσες πολλές οι διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να γίνει χαοτικό.
Ν.Μ.: Κάνω σχετικά καλή διαχείριση.
T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;
Ζ.Μ.: Ήταν το Νοέμβριο του 2016, όταν έμεινα στο κρεβάτι για 3 βδομάδες λόγω ενός προβλήματος στη μέση μου. Ηταν το αποτέλεσμα ενός εξουθενωτικού 18μηνου δουλειάς και οικογενειακής έννοιας, στο οποίο φρόντιζα ελάχιστα τον εαυτό μου (σίγουρα δεν έκανα stretching ή κάποιου είδους γυμναστικής ή έστω εκτόνωσης). Πέρα από την χειροπρακτική, στην αντιμετώπισή του βοήθησε σε ένα βαθμό η ομοιοπαθητική. Γενικά πιστεύω πως το burnout μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και πιθανώς παραπάνω από μία φορά. Το θέμα είναι να σου μαθαίνει τα όρια του εαυτού σου και πώς να τα προστατεύεις κάθε φορά.
Ν.Μ.: Πριν 1 εβδομάδα και το αντιμετώπισα με πολύ ύπνο και πολλή μουσική.
T.G.: Ποια ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες και πώς το διαχειρίστηκες;
Ζ.Μ.: Πριν 1 μήνα και το αντιμετώπισα με συζήτηση και περισσότερη εμπιστοσύνη στους άλλους.
Ν.Μ.: Με συζήτηση, λογική, διαλογισμό και καλή παρέα.
T.G.: Κάνεις διαλογισμό;
Ζ.Μ.: Διαλογισμό με την έννοια των σύγχρονων yogie, όχι δεν κάνω ακόμα. Βρίσκω όμως διάφορες απλές καθημερινές διαδικασίες, όπως το μαγείρεμα ή το περπάτημα στη φύση να έχουν καταλυτική δράση στην ένταση της καθημερινότητας μου.
Ν.Μ.: Ναι και με βοηθά πολύ.
“Το burnout μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και πιθανώς παραπάνω από μία φορά, το θέμα είναι να σου μαθαίνει τα όρια του εαυτού σου και πώς να τα προστατεύεις κάθε φορά”.
T.G.: Τι σχέση έχεις με την τεχνολογία;
Ζ.Μ.: Προσπαθώ και την ελέγχω (ακόμα!). Ενοχλούμαι εμφανώς όταν σε μία παρέα φίλων θα ασχολούμαστε με τα κινητά μας, από την άλλη στην καθημερινότητα βλέπω πως είναι βασικό εργαλείο και τρόπος επικοινωνίας.
Ν.Μ.: Δυστυχώς είναι εθιστική, γιατί χρησιμοποιώ το κινητό μου ως εργαλείο για την δουλειά μου.
T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;
Ζ.Μ.: Θα τα διαβάσω όλα και μετά θα απαντήσω ανάλογα με το πόσο επείγει το καθένα. Εχω βέβαια και μία τεράστια λίστα από subscription emails που ελπίζω κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσω.
Ν.Μ.: Αφιερώνω μία ώρα κάθε πρωί για να κάνω ξεκαθάρισμα.
T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;
Ζ.Μ.: Κάνω ένα mindmapping, όπου ζυγίζω όσες το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους μπορώ να έχω. Αν αυτό δεν επιτύχει, προσπαθώ να βάλω το θέμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, κάνω κάτι που εκτονώνει – για παράδειγμα πάω για ένα μάθημα χορού για να ξεχαστώ – και παίρνω μετά την απόφαση όταν είναι πλέον στη σωστή διάσταση το ζήτημα που με απασχολεί. Γενικά είμαι ακόμα αρκετά αργή σε αυτή τη διαδικασία.
Ν.Μ.: Συζητάω όσο πιο πολύ μπορώ με ειδικούς, ακούω προσεκτικά τη γνώμη τους και μετά προσπαθώ να βρω την καλύτερη λύση για κάθε περίσταση.
T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;
Ζ.Μ.: Καθόλου εύκολο. Γι΄αυτό βάζω χρονικά όρια και προσπαθώ να τα τηρώ.
Ν.Μ.: Προσπαθω να εξασκήσω τον εαυτό μου να αντιστρέψει το “ταλέντο” του multitasking και να κάνω τις δυο αυτές πλευρές της ζωής μου – επαγγελματική και προσωπική – “φίλες”.
T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι μία κακή μέρα;
Ζ.Μ.: Με νέες δραστηριότητες και οργάνωση της επόμενης μέρας.
Ν.Μ.: Με μουσική, διαλογισμό και ενίοτε τρέξιμο.
T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σας, τι κάνεις;
Ζ.Μ.: Θα πάρω τηλέφωνο κάποιον άνθρωπο που έχω καιρό να ακούσω.
Ν.Μ.: Υπάρχουν πάντα τόσα πολλά να κάνω που δεν μπορώ να φανταστώ 15 λεπτά κενά. Αν όμως τα βρω, μάλλον θα διαβάσω κάτι που με αφορά και συνήθως δεν προλαβαίνω.
T.G.: Τι σε αποφορτίζει;
Ζ.Μ.: Σίγουρα ο χορός, ένα ωραίο γεύμα και η επαφή με τη φύση.
Ν.Μ.: Μια βόλτα στη φύση, η μουσική, ο διαλογισμός και το τρέξιμο.
T.G.: Τι σημαίνει για εσένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;
Ζ.Μ.: Ευημερία για μένα σημαίνει οριοθέτηση με ευελιξία. Οπότε ο Thrive στόχος μου είναι να μπορώ να αναγνωρίζω και επικοινωνώ τα όριά μου, αλλά με τρόπο ευλύγιστο σε αυτό που μου φέρνει η ζωή. Τόσο για τις επαγγελματικές προκλήσεις όσο και για τις προσωπικές σχέσεις είναι για μένα το κλειδί της μάθησης του εαυτού και της εξέλιξης.
Ν.Μ.: Να είμαι περισσότερο παρούσα στην κάθε στιγμή, για να μπορώ να διαχειρίζομαι αποτελεσματικά με συνείδηση ό,τι συμβαίνει.
T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;
Ζ.Μ.: “The bamboo that bends is stronger than the oak that resists”.
Ν.Μ.: “Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τότε τρέχα. Αν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτα και αν δε μπορείς να περπατήσεις, τότε μπουσούλησε. Ο,τι και να κάνεις πρέπει να προχωράς μπροστά” – Martin Luther King Jr
Οι αδερφές Νίκη και Ζωή Μοσκοφόγλου ίδρυσαν το 2009 το ατελιέ onˑentropy, με σκοπό να πειραματιστούν με την ‘εντροπία’ του μαρμάρου. Έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις (London Design Biennale, Salone di Mobile, etc) και ασκούν ερευνητική δράση στο τομέα design & heritage. Πειραματίζονται διαρκώς με τις διαφορετικές ιδιότητες του υλικού: δημιουργούν έπιπλα, φωτιστικά και αντικείμενα που μοιάζουν αιθέρια, έχουν αισθαντική υφή και μια εσωτερική λάμψη. H Νίκη είναι Αρχιτέκτονας με έμφαση στη φαινομενολογία και η Ζωή είναι Μηχανικός με εξειδίκευση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουν μια βαθιά αγάπη για το μάρμαρο και πιστεύουν ότι μέσα από τις αισθήσεις μας μπορούμε να αντιληφθούμε την επίδραση του υλικού, υπερβαίνοντας αυτό που βλέπουμε. Με ένα εκλεκτικό, ασκητικό αισθητικό στίγμα, τα έργα onˑentropy ακροβατούν ανάμεσα στην τέχνη και στη λειτουργικότητα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του μαρμάρου σε σχέση με τη φύση του υλικού.
Διάβασε ακόμα:
Μαρίνα Γιώτη: «Αποσυνδέομαι Συνειδητά Από Την Τεχνολογία Κάποιες Ώρες Της Ημέρας Γιατί Παρασύρομαι»