Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Ζέτα Δούκα: Τεντώνομαι γιατί μου δίνει ενέργεια να ξεκινήσω την μέρα μου. Πριν κοιμηθώ διαβάζω, γιατί με χαλαρώνει.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο;

ΖΔ: Πολύ καλή από μικρό παιδί. Κοιμάμαι πολύ εύκολα και όσο περισσότερο μπορώ. Βέβαια από όταν έγινα μαμά οι ώρες που μπορώ να απολαύσω τον ύπνο εννοείται πως μειώθηκαν. Επίσης επειδή δεν είμαι καθόλου πρωινός τύπος δεν σου κρύβω ότι το πρωινό ξύπνημα με ταλαιπωρεί αφάνταστα. Το βιολογικό μου ρολόι αρχίζει να λειτουργεί καλά και παραγωγικά μετά τις 11.00.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την μέρα σου;

ΖΔ: Η καλή διατροφή, η γυμναστική, ο ύπνος και η σωστή οργάνωση των υποχρεώσεών μου. Επίσης ακολουθώ κάποια μικρά tips που μου δίνουν άμεσα ενέργεια όπως το να κάνω λίγο stretching, να σκύψω ανάποδα το κεφάλι μου για να αιματωθεί ο εγκέφαλός μου, να πιω ένα τσάι, να πάρω τις βιταμίνες μου, να φάω μερικούς ξηρούς καρπούς ή λίγη μαύρη σοκολάτα, να κλείσω τα μάτια μου για λίγα λεπτά. Μικρές πηγές ενέργειες για το μυαλό και το σώμα που μπορεί εύκολα μπορούμε να κάνουμε όλοι.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΖΔ: Το μυστικό για μένα είναι να σου αρέσουν αυτά που κάνεις και να αφιερώνεις την ενέργειά σου με χαρά. Αν η βάση είναι αυτή τότε έχεις και τη διάθεση και τη δύναμη να βρεις λύσεις σε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν μέσα στην ημέρα.

TG: Γενικά είσαι multitasker; Πόσο καλά διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου;

ΖΔ: Δεν το επιδιώκω αλλά έχω γίνει αναγκαστικά καθώς από πολύ μικρή έκανα πάντα πάρα πολλά πράγματα και έχω μάθει και να τα καταφέρνω επιτυχώς και να διαχειρίζομαι πολύ σωστά τον χρόνο μου. Έχω πάντα μαζί μου μία ατζέντα μου στην οποία γράφω τα πάντα γιατί με εξυπηρετεί να διαβάζω και να σβήνω τη λίστα των υποχρεώσεών μου.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένη;

ΖΔ: Το καλοκαίρι που μας πέρασε μόλις τελείωσε η θεατρική περιοδεία στην οποία συμμετείχα. Ήμουν πάρα πολύ κουρασμένη, ήθελα μονίμως να κοιμάμαι, με πονούσε το σώμα μου και ένιωθα ότι χρειάζομαι άμεσα ξεκούραση. Και αυτό και έκανα.

Η ζωή είναι μία. Δεν είναι πρόβα για κάποια άλλη ζωή. Γι’ αυτό όσο κλισέ και αν ακούγεται πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα ολοκληρωτικά με τα καλά της και τα κακά της.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social media;

ΖΔ: Αρκετά καλή αλλά όχι εθιστική. Τα χρησιμοποιώ στο βαθμό που με εξυπηρετούν για τη δουλειά και την επικοινωνία μου. Μάλιστα, επειδή μου αρέσει πολύ να γράφω πρόσφατα δημιούργησα και το δικό μου site το all4z.gr το οποίο φιλοξενεί περιεχόμενο ποικίλης ύλης με κεντρικό άξονα το ευ ζην και γενικώς το τι ενδιαφερει έναν πολυπράγμονα και ανήσυχο άνθρωπο. Είναι ένα νέο εγχείρημα που αγαπώ πολύ γιατί εκτός όλων των άλλων μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράζομαι αλλά και να βοηθώ τον κόσμο να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

TG: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

ΖΔ: Την αντιμετωπίζω με πολλή ψυχραιμία περιμένοντας να περάσει.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά μέσα στη μέρα σου τι κάνεις;

ΖΔ: Θα παίξω με την κόρη μου.

TG: Πώς αντιμετωπίζεις την αποτυχία;

ΖΔ: Η αποτυχία είναι ο αντίποδας της επιτυχίας. Είναι κάτι που συνήθως συμβαίνει στη ζωή περισσότερο από την αποτυχία και είναι και πιο διδακτική. Και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Σαν ένα μάθημα για να πάμε παρακάτω καλύτεροι και πιο δυνατοί. Σαφώς και με στεναχωρεί αλλά δεν μένω πολύ σε αυτό. Έχω συμφιλιωθεί με την αποτυχία και σίγουρα με έχει βοηθήσει σε αυτό και το επάγγελμά μου.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου έχει αλλάξει τη ζωή;

ΖΔ: «Το άρωμα του ονείρου» του Τομ Ρόμπινς. Το έχω διαβάσει πριν πολλά χρόνια και είναι το αγαπημένο μου γιατί παρότι είναι ένα παραμύθι σου δίνει μια άλλη πτυχή της φαντασίας που αγγίζει πολύ ωραία την πραγματικότητα και τα πράγματα που μπορεί τελικά να συμβούν με έναν τρόπο και ας φαίνονται ουτοπικά με την πρώτη ματιά.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου γιατί σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΖΔ: Η ζωή είναι μία. Δεν είναι πρόβα για κάποια άλλη ζωή. Γι’ αυτό όσο κλισέ και αν ακούγεται πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα ολοκληρωτικά με τα καλά της και τα κακά της. «Άδραξε τη μέρα» λοιπόν.

TG: Στο παρελθόν έχεις περάσει το κατώφλι των διατροφικών διαταραχών. Τι σου άφησε αυτή η άσχημη εμπειρία;

ΖΔ: Η νευρική ανορεξία και μετέπειτα η βουλιμία από τις οποίες έπασχα από τα 15 έως τα 25 χρονών περίπου, αφού τις ξεπέρασα με«βοήθησαν» να επαναπροσδιορίσω τη ζωή και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγαπάμε και να δεχόμαστε τονεαυτό μας. Με τα καλά και τα κακά του. Επίσης πέρα από την προσωπική δύναμη αυτή η περιπέτεια μου έμαθεπως πρέπει να ζητάμε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη. Γιατί όλα τα προβλήματα μπορούν να έχουν λύση όσοσύνθετα και αν φαίνονται. Γι’ αυτό και δημιούργησα την«Ανάσα» την πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση γιατην υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν απόΔιαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Η «Ανάσα» σήμερα 11 χρόνια μετά έχει ξεπεράσει με το έργο της κάθε όνειρο και προσδοκία μου και νιώθω μεγάλη περηφάνια.

 

Διάβασε ακόμα:

Αντώνης Τσαπατάκης: «Δεν το βάζω κάτω ποτέ όσο στραβά και αν έρθουν τα πράγματα»

Νίκη Πετρουλάκη: “Με Ηρεμία Όλα Τ’ Αντιμετωπίζεις Καλύτερα”