Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο επιμένων νικά.
-Γιατί έχουμε γίνει ανυπόμονοι.


Το έχεις αναρωτηθεί ποτέ; Είσαι υπομονετικός ή ανυπόμονος; Η αλήθεια είναι ότι δεν γεννιόμαστε υπομονετικοί ή ανυπόμονοι. Είναι κάτι που καλλιεργείται, όχι κάτι που είμαστε. Και έχοντας επίγνωση αυτού, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να επιλέξουμε αν θα κάνουμε υπομονή για κάτι που αξίζει ή αν θα είμαστε το ίδιο ανυπόμονοι όπως ήμασταν.

Παρόλα αυτά στην εποχή μας σπανίζει το να κάνει κάποιος υπομονή για να πετύχει ένα στόχο. Να παραμένει προσηλωμένος στο πρόγραμμα που ακολουθεί, στην προπόνηση που κάνει, στην εκπαίδευση που λαμβάνει ή στο χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για να ολοκληρώσει μια εργασία για παράδειγμα.

Η κύρια αιτία που έχουμε εξελιχθεί σε πλάσματα δίχως υπομονή είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε. Στην εποχή του ’90 – ‘00 ένα παιδί μιας κλασικής μεσοαστικής οικογένειας, όπως οι περισσότεροι από εμάς, είχε τα πάντα πριν τα ζητήσει ή λίγο αφότου τα ζητούσε.

Με τον τρόπο αυτό, άθελα και πάντοτε με τις καλύτερες προθέσεις, οι γονείς δημιούργησαν σε αυτή τη γενιά την ψευδαίσθηση πως οτιδήποτε θελήσει μπορεί να το έχει, απλώς, επειδή, το ζήτησε. Χωρίς να περιμένει, χωρίς να μοχθήσει, χωρίς να καταλαβαίνει, αν πραγματικά έχει ανάγκη αυτό που ζητά.

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όλα φαίνονται να έχουν γίνει ευκολότερα σε σχέση με το παρελθόν, ενισχύοντας όλο και περισσότερο την γενικότερη αντίληψη μια γενιάς με σύνθημα: τα θέλω όλα – άμεσα- τώρα.

Πώς η επιτυχία συνδέεται με την υπομονή

Κι όμως, μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε πως για να συμβεί οτιδήποτε καλό στη ζωή μας, αυτό που χρειάζεται είναι μια γερή δόση υπομονής.

Ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας είναι η υπομονή και συγκεκριμένα η υπομονή στη διαδικασία που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Ένας μαθητής που πετυχαίνει στις Πανελλήνιες εξετάσεις έχει υπομείνει για τουλάχιστον ένα έτος τη συστηματική μελέτη. Ένας αθλητής που πετυχαίνει μια σημαντική διάκριση έχει υπομείνει για χρόνια τα εξαντλητικά προγράμματα γυμναστικής που τον οδήγησαν εν τέλει στη διάκριση.

Ένας επιστήμονας που πετυχαίνει μια σπουδαία ανακάλυψη έχει υπομείνει για χρόνια τις ώρες εκπαίδευσης, μελέτης και πειραμάτων που απαιτούνταν για να φτάσει στα συμπεράσματά του. Όσα παραδείγματα κι αν κοιτάξουμε, θα καταλάβουμε τον καίριο ρόλο που έχει η υπομονή στη ζωή αναφορικά με τους στόχους.

Πώς να την προσεγγίσεις

Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσουμε την υπομονή. Είτε να την εντάξουμε στη ζωή μας σε κάθε δύσκολη κατάσταση ως «παρηγορήτρα», είτε να την καλλιεργήσουμε και να την αξιοποιήσουμε ως σύμμαχο για την επιτυχία μας.

Ένα από τα κύρια συστατικά της επιτυχίας είναι η υπομονή και συγκεκριμένα η υπομονή στη διαδικασία που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

Αντιλαμβάνεσαι ότι η δύναμή σου να πετύχεις έγκειται τόσο στην προσπάθεια που καταβάλλεις, όσο και στην υπομονή που πρέπει να κάνεις για να δεις το εγχείρημά σου να ευδοκιμεί. Κανείς δεν έχει πετύχει κάτι εξαιρετικό, κάτι ασυναγώνιστο, κάτι αξιοσημείωτο, χωρίς να έχει εξοπλίσει τον εαυτό του με την απαραίτητη υπομονή που χρειάζεται να έχει καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του.

Πώς ενισχύεται η έννοια της υπομονής

Πολύ απλά προσθέντοντας σε αυτήν τις έννοιες επιμονή και προσμονή. Επιμονή επιδεικνύει το άτομο που δεν σταματά. Που συνεχίζει να κάνει αυτό που πρέπει, που συνεχίζει να επιδιώκει και που συνεχίζει να υποστηρίζει τον «αγώνα» που δίνει, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει. Δεν έχουμε όλοι ακούσει την έκφραση: «Ο επιμένων νικά» ;

Προσμονή δείχνει κάποιος όταν περιμένει για κάτι καλό, ελπίζει για ένα θετικό αποτέλεσμα. Προσμένει πως με τις ενέργειές του, θα επέλθει κάτι που επιθυμεί.

Η παράλληλη σύνδεσή αυτών των εννοιών είναι αυτή που βρίσκεται «πίσω» από κάθε σπουδαίο επίτευγμα. Με απλά λόγια ένα σχήμα σκέψης που μπορεί να σε βοηθήσει όταν βάζεις έναν στόχο είναι το πιο κάτω:

Υπομένω τη δοκιμασία που απαιτείται να περάσω, για να πετύχω το στόχο μου. Επιμένω ν’ ακολουθώ πιστά τη διαδικασία που χρειάζεται, για να πετύχω το στόχο μου. Προσμένω ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών μου θα είναι η επίτευξη του στόχου μου.

Το παράδειγμα της φύσης

Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόση υπομονή χρειάζεται από τη στιγμή που θα φυτέψεις έναν σπόρο πλάτανου για να απολαύσεις εν τέλει τη δροσερή σκιά του; Τίποτα στη φύση δε γίνεται βεβιασμένα. Τα πάντα ακολουθούν πιστά μια φυσική ροή, μια διαδικασία, η οποία πάντοτε φέρνει τα καλύτερα.

Γι’ αυτό κι εσύ

Στο διάστημα που προσπαθείς να «χτίσεις» τα θεμέλια της νέας σου προσωπικότητας, που εμπεριέχει πλέον μια νέα νοοτροπία, που θέτεις τους νέους στόχους σου, που ενσωματώνεις μια νέα συνήθεια ή κάνεις μια νέα αρχή, κάνε δώρο στον εαυτό σου μια γενναιόδωρη παροχή χρόνου και υπομονής. Είναι βέβαιο ότι θα σου χρειαστεί.

Περισσότερα άρθρα αυτοβελτίωσης μπορεία να διαβάσεις στο www.success-calling.com.

Διάβασε ακόμα:

Ο Τρόπος Που Δεν Φαντάζεσαι Για Να Δείχνεις 7 Χρόνια Νεότερος

Πότε Πρέπει Να Πεις “Όχι” Στο Αφεντικό Σου

Author(s)

  • Ο Άγγελος Μπορονικολός είναι ένθερμος υποστηρικτής της Προσωπικής Ανάπτυξης και της Αυτοβελτίωσης. Αυτή την περίοδο κάνει τα πρώτα του βήματα ως Motivational Coach και παράλληλα έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Success Calling», με σκοπό να παρακινήσει τους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης που θα τους οδηγήσει στην Επιτυχία. Όραμά του είναι να ενισχύσει τους ανθρώπους να αντιληφθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν.