Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε συνειδητοποιούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.
-Γιατί δεν χρειάζεται να παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά.


Ας ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας το προφανές. Δεν υπάρχει κανονικότητα ακόμα. Η κρίση του COVID-19 έφερε μαζί της μια άλλη κανονικότητα. Η κατάσταση κινείται πολύ γρήγορα, είναι ρευστή και πρωτόγνωρη για τον καθέναν από εμάς. 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να αξιολογήσουμε το ρυθμό μας ως ηγέτες και επαγγελματίες που πρέπει να κάνουν πράγματα. Για χρόνια, υποστήριζα ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε και να ακολουθούμε τον ιδανικό ρυθμό λειτουργίας μας. Μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν συνέβησαν 2 σημαντικά γεγονότα: μετακομίσαμε σε ένα νέο σπίτι και η πανδημία ξεκίνησε.

Ίσως δεν έχεις μετακομίσει πρόσφατα σε ένα νέο σπίτι, αλλά σίγουρα βιώνεις την παγκόσμια πανδημία. Ο συγχρονισμός αυτών των 2 γεγονότων αναστάτωσε τους ρυθμούς μου. Το νόημα αυτού του κειμένου δεν είναι να σου πω ότι πρέπει να αλλάξεις ρυθμούς, αλλά να μοιραστώ μερικά πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να παρατηρήσεις που με βοήθησαν να επαναπροσδιορίσω τους δικούς μου ρυθμούς και ίσως βοηθήσουν κι εσένα. Να τι έμαθα: 

Θυμήσου τι χρειάζεσαι

Η λίστα για τους περισσότερους ανθρώπους πιθανότατα περιλαμβάνει ένα ασφαλές μέρος να ζουν και να εργάζονται (για πολλούς αυτό είναι πλέον ένα), υγιεινό φαγητό, άσκηση και ανθρώπινη επαφή. Το προηγούμενο σύστημα λειτουργίας σου ίσως περιείχε πολλές από αυτές τις ανάγκες, που ήταν τόσο αυτόματες που δεν τις πρόσεχες πια. Τουλάχιστον, αυτό ίσχυε για μένα. Όταν όλα αναταράσσονται, παρατηρείς. Αρχικά, αποπροσανατολίζεσαι “Ξέρω ότι μου λείπουν πράγματα, αλλά δεν ξέρω ακριβώς ποια είναι.” Αν νιώθεις έτσι, καλό είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να κάνεις μια λίστα με αυτά τα πράγματα. 

Εντόπισε τα προηγούμενα κίνητρά σου και δημιούργησε νέα

Μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι τα κίνητρά σου ήταν εξωτερικά, προσωπικά και επαγγελματικά. Γι’ αυτό είναι η ώρα να αποκτήσεις μερικά νέα κίνητρα για να καθιερώσεις έναν αποδοτικό ρυθμό για σένα. 

Βρες εναλλακτικές και προγραμμάτισέ τες

Για πολλούς από εμάς, είναι εντυπωσιακό και πολύ ενθαρρυντικό πόσο εύκολα προσαρμοστήκαμε στην τηλεργασία. Νέες εναλλακτικές στις συνηθισμένες επαγγελματικές και προσωπικές μας ρουτίνες αναπτύσσονται καθημερινά. Εκμεταλλεύσου τις και όπου βλέπεις κενά, πάρε την πρωτοβουλία και κλείσ’ τα. 

Σταμάτα να κρίνεις τον εαυτό σου

Νομίζω ότι αυτή η κρίση μας παρακινεί να μην παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο στα σοβαρά. Η δουλειά και οι άνθρωποι που εξυπηρετούμε είναι σίγουρα σημαντικοί, αλλά το προσωπείο στο οποίο πολλές φορές στηριζόμασταν για να νιώθουμε σημαντικοί, τώρα πια μοιάζει ανόητο. Οπότε, ας σταματήσουμε να κρίνουμε τον εαυτό μας. Πιθανώς, αυτοί οι νέοι ρυθμοί δεν θα είναι ίδιοι και θα χρειαστεί να μοιραστούμε την ακατάστατη πλευρά μας περισσότερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Και είναι εντάξει, γιατί πολλές φορές η ακαταστασία δεν πειράζει.

Διάβασε ακόμα:

Αξιοποίησε το 1% της ημέρας και νιώσε παντοδύναμος

Τα 3 μαθήματα της καραντίνας

Author(s)

  • Scott Eblin

    Συγγραφέας-Coach

    Ο Scott Eblin είναι συγγραφέας best-seller, coach, ομιλητής και ειδικός σε θέματα ηγεσίας.