Η ίδια λέει πως το μυστικό επιτυχίας είναι πολύ απλό: αρκεί να κάνεις αυτό που αγαπάς. Σε κάθε αποτυχία, λέει στον εαυτό της “προχώρα και μην χάνεις άδικα τον χρόνο σου”. Πιστεύει πως σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Η Βικτόρια Χίσλοπ, μας θυμίζει αυτό που συνήθως όλοι ξεχνάμε: η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απρόσμενα γεγονότα – άλλοτε όμορφα και άλλοτε άσχημα. Αλλά για κάθε πόρτα που κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Και τα καλύτερα είναι πάντα μπροστά μας!

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από το θάρρος των άλλων.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δικό σας μυστικό της επιτυχίας;

Νομίζω πως αν κάνεις μια δουλειά που αγαπάς, αυτό σε κάνει επιτυχημένο. Και εγώ αγαπώ πολύ τη δουλειά μου!

Τι σας δίνει ενέργεια για να φέρετε εις πέρας την ημέρας σας και πώς αποφορτίζεστε;

Καταρχάς μιλάμε για ψυχική και σωματική ενέργεια. Για εμένα αυτά τα δύο ταυτίζονται. Η διατροφή μου παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δυο. Ακολουθώ μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή, δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά και καθόλου junk food. Αν φάω ψωμί, έχω υπνηλία, γι’ αυτό δεν τρώω ποτέ σάντουιτς, ειδικά το μεσημέρι.

Ξεκινώ πάντα την ημέρα μου με καφέ. Δεν μπορώ χωρίς αυτόν! Συνήθως δεν τρώω τίποτα πριν τις 11, επομένως ο οργανισμός μου κάνει ένα είδος νηστείας για περίπου 18 ώρες. Οι διατροφολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο κενό μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου της επόμενης βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει. Δεν έχει να κάνει με την απώλεια βάρους, αλλά με την αποτοξίνωση. Και μου αρέσει πολύ αυτό. 

Γενικά πίνω πολύ τσάι ή απλώς ζεστό νερό που είναι αποτοξινωτικό. Και είμαι τυχερή που δεν έχω λιγούρες και δεν μου αρέσουν τα γλυκά και τα κέικ (μερικές φορές πρέπει να πείσω τον εαυτό μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου προκαλούν ναυτία.) 

Λατρεύω το λευκό κρασί. Υποθέτω ότι αυτή είναι η πηγή ζάχαρης για μένα. Με ένα ποτήρι την ημέρα, αμέσως χαλαρώνω! 

Για να αποφορτιστώ, μερικές φορές προσπαθώ να κάνω διαλογισμό, αλλά το μυαλό μου συνεχώς ταξιδεύει. Επομένως, προτιμώ να κάνω μια βόλτα ή να ακούσω μουσική. Και τα δυο – είτε ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό – έχουν μια μαγική επίδραση στην πνευματική μου κατάσταση. Τέλος, το περπάτημα και το pilates μου δίνουν πολλή ενέργεια. Κάνω συχνά και τα δυο. 

Νομίζω πως αν κάνεις μια δουλειά που αγαπάς, αυτό σε κάνει επιτυχημένο. Και εγώ αγαπώ πολύ τη δουλειά μου!

Τι σημαίνει για εσάς αποτυχία και πώς την διαχειρίζεστε;

Σε κάθε αποτυχία, λέω στον εαυτό μου “προχώρα και μην χάνεις άδικα τον χρόνο σου”. Γιατί για κάθε πόρτα που κλείνει, μια άλλη ανοίγει, επομένως πάντα πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται!

Υπάρχει κάποια φράση που σας δίνει δύναμη;

“Σημασία έχει το ταξίδι” – λέει ο Όμηρος. Μία φράση τόσο απλή, μα τόσο αληθινή. Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι για να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να ζει και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή και όχι απλά να σκέφτεται τον τελικό προορισμό. Το ίδιο άλλωστε λέει και ο Καβάφης.

Έχετε μικρά μυστικά που σας βοηθούν να βρίσκετε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Ναι. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τις λίστες. Με βοηθούν να βάζω προτεραιότητες και μου δίνουν μία μοναδική αίσθηση ικανοποίησης κάθε φορά που σβήνω κάτι από αυτές. Για 40 χρόνια κρατούσα ημερολόγιο και νομίζω ότι αυτό βοηθάει πολύ γιατί μπορείς εύκολα να ανατρέξεις σε αυτό.

Με τον χρόνο πώς τα πάτε; Κάνετε καλή διαχείριση μέσα στην ημέρα; 

Συνήθως, το βράδυ, φτιάχνω το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, επομένως ξέρω τι πρέπει να γίνει. Αυτό μου δίνει μία αίσθηση νοήματος όταν ξυπνήσω το πρωί. Να σας πω την αλήθεια είναι το κίνητρο που χρειάζομαι.

Για κάθε πόρτα που κλείνει, μια άλλη ανοίγει, επομένως πάντα πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται!

Τι σχέση έχετε με το κινητό σας, με την τεχνολογία και τα social; Πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε όρια στην τεχνολογία;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι είναι εθισμένοι με την τεχνολογία. Είμαι από τους τυχερούς που θυμούνται πώς ήταν η ζωή πριν τα κινητά και τα laptop και συνεπώς χωρίς αυτή την εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας είναι φυσικά πολλά, ωστόσο πιστεύω ότι πρέπει να ζούμε τη στιγμή με τους ανθρώπους που είναι μαζί μας, και όχι να ασχολούμαστε με τα κινητά μας. Δεν μου αρέσει καθόλου σε ένα τραπέζι 6 ατόμων όλοι να ασχολούνται με τα κινητά τους. Το βρίσκω αγενές. Προσωπικά δεν βάζω όρια στην τεχνολογία γιατί δεν είμαι τόσο εθισμένη.

Τι κάνετε πριν από μια σημαντική απόφαση; 

Παίρνω το χρόνο που χρειάζομαι. Ο χρόνος σε βοηθάει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Αν πάρω μία απόφαση γρήγορα, συνήθως δεν είναι η σωστή.

Πόσο σημαντική είναι για την ψυχική μας υγεία η αυτοφροντίδα; Εσείς αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας;

Περπατάω, σκέφτομαι, κάποιες φορές προσπαθώ να κάνω διαλογισμό και ως συγγραφέας περνάω πολύ χρόνο με τον εαυτό μου.

Έχετε δηλώσει ότι στο lockdown ξαναγεννηθήκατε λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίσατε. Ποιο “μάθημα” πήρατε από την πανδημία; Υπήρχε κάτι που θεωρούσατε δεδομένο – πέρα από την υγεία – και λόγω του κορονοϊού, αναθεωρήσατε; 

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απρόσμενα γεγονότα – άλλοτε όμορφα και άλλοτε άσχημα. Αυτό που έμαθα είναι ότι η δύναμή σου έρχεται από τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Αυτή η αγάπη έχει απίστευτη δύναμη. Είναι το οξυγόνο που χρειάζεσαι.

Τι σημαίνει για εσάς ευεξία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σας;

Θα ήθελα περισσότερο χρόνο για να διαβάζω και να βελτιώσω τα ελληνικά μου! time to read!  

H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σας; Πόσο συχνά λέτε «ευχαριστώ»; 

Λέω πολλά ευχαριστώ. Νιώθω πολύ τυχερή και ευλογημένη.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στο νεότερο εαυτό σας;

Θα του έλεγα “πίστεψε σε εσένα”. Μέχρι τα 40 μου είχα πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μου πήρε πολύ καιρό για να την αποκτήσω.

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απρόσμενα γεγονότα – άλλοτε όμορφα και άλλοτε άσχημα. Αυτό που έμαθα είναι ότι η δύναμή σου έρχεται από τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν. Αυτή η αγάπη έχει απίστευτη δύναμη. Είναι το οξυγόνο που χρειάζεσαι.

Τι σας γεμίζει αισιοδοξία και πώς διαχειρίζεστε τις αρνητικές σκέψεις;

Νομίζω πως ακόμα και καθετί άσχημο, συμβαίνει για κάποιο λόγο. Τα περισσότερα πράγματα όμως έχουν και την θετική τους πλευρά, πραγματικά το πιστεύω αυτό. Και κάθε δυσκολία και πρόκληση που αντιμετωπίζεις, σε κάνει συνήθως πιο δυνατό.

Και μία τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι μπορούμε να κάνουμε όνειρα σε κάθε ηλικία;

Φυσικά!  Καλό είναι όμως τα όνειρά μας να είναι ρεαλιστικά! Να κάνουμε δηλαδή σχέδια και να βάζουμε στόχους που πραγματικά μπορούν να επιτευχθούν.

Credit: Bill Waters

Διάβασε ακόμα:

Κατερίνα Βρανά: “Νομίζω ότι το χιούμορ μου έσωσε τη ζωή”

Θοδωρής Ιακωβίδης: «Μετά την βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο»