Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια είναι τα προβλήματα της σύγχρονης επικοινωνίας. 
– Γιατί η επικοινωνία με τον εαυτόν σου είναι σημαντική.


Ζούμε στην εποχή με τα περισσότερα μέσα επικοινωνίας. Μέσα σε ενα πολύ μικρό χρονικό διάστημα περάσαμε απο το σταθερό τηλέφωνο και τον ταχυδρόμο σε ενα πλήθος οπτικών, φωνητικών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και τη δυνατότητα να είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι (ακόμα και live) με όποιον αριθμό ανθρώπων επιλέγουμε. Όλα αυτά ήρθαν για να βοηθήσουν την επικοινωνία. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όμως, φαίνεται να έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου για ανταλλαγή πληροφοριών φαίνεται να περνάει κρίση. Σύγχυση, αποξένωση, αντιφάσεις μεταξύ λόγων και πράξεων, με τις τελευταίες πολλές φορές να δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο των προθέσεων. Όλα αυτά αφήνουν τελικά ένα γενικότερο αίσθημα ότι «δεν μας καταλαβαίνουν» και ότι δεν «συνεννοούμαστε αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, επικοινωνία είναι η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών, για τα οποία η πληροφορία έχει νόημα, οπότε αποκτά νόημα και η ανταλλαγή της ως πράξη. Κι όμως όλο και συχνότερα αυτό το νόημα φαίνεται να μην είναι ξεκάθαρο. Τόσο για τον πομπό όσο κατά συνέπεια και για το δέκτη. Γιατί όμως;

Που κρύβονται πραγματικά οι δυσκολίες στη σύγχρονη επικοινωνία;

Μια πρώτη, γρήγορη, σύμφωνη με το κλίμα της εποχής και πολλές φορές σωστή απάντηση είναι ότι φταίνε οι «άλλοι», η κοινωνία και τα μέσα. Όση δόση αλήθειας κι αν περιέχει μια τέτοια απάντηση δυστυχώς δεν προσφέρει και πολύ πρόσφορο έδαφος για αλλαγή και πρόοδο. Οπότε θα ήταν χρήσιμο να μετατοπίσεις λίγο τη ματιά σου προς τα μεσα για να εξετάσεις αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις εσύ για να βελτιώσεις το επίπεδο της επικοινωνίας .

Μια πολύ καλή αρχή και βάση για την επικοινωνία με τους γύρω σου είναι η επικοινωνία με τον εαυτό σου. Η επικοινωνία με τον εαυτό σου μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο από το οποίο μπορείς να αντλήσεις χρήσιμα συμπεράσματα.

Η υγιής επικοινωνία με τον εαυτό σου, επομένως, είναι το πρώτο βήμα για την αποφυγή της σύγχυσης αλλα και για την αναγνώριση των δυσκολιών του εγχειρήματος. Οι παρακάτω απλές ερωτήσεις και η ευκολία με την οποία θα μπορέσεις να τις απαντήσεις αποτελούν τα πρώτα βήματα για να ανοίξει αυτός ο δρόμος της επικοινωνίας. Δοκίμασε να τις απαντήσεις.

– Τι μου λέει το σώμα μου; Είναι κουρασμένο, στρεσαρισμένο, μαγκωμένο; Τι άλλα μηνύματα μου στέλνει; Το ακούω;

– Ποιές είναι οι αξίες μου; Τις τηρώ; Τις αναγνωρίζω; Τις αναγνωρίζω στους ανθρώπους που επιλέγω να κάνω σχέση ή να συναναστραφώ;

– Ποιές είναι οι επιθυμίες μου; Είναι σίγουρα δικές μου; Δημιουργώ τις συνθήκες για να τις πραγματοποιήσω;

– Ποια ειναι τα όρια μου; Τα σέβομαι; Προσπαθώ να τα ξεπεράσω;

Η καθεμία από τις παραπάνω ερωτήσεις ειναι μια ξεχωριστή κατηγορία που απαιτεί αρκετή σκέψη και περισσότερη ανάλυση. Παρόλα αυτά σου δίνει μια ιδέα της διαδικασίας δημιουργίας επικοινωνιακών καναλιών με τον εαυτό σου.

Σκέψου όμως λίγο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τις απαντήσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για αυτές τις απαντήσεις; Που ακριβώς κρύβονται οι δυσκολίες και ποιοί είναι οι λόγοι πίσω από αυτές;

Η παραπάνω διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Και σίγουρα είναι αναγκαία. Γιατί κάπου εκεί που ξεκινά η άρτια επικοινωνία με τον εαυτό σου, ξεκινάει και η προσπάθεια να επαναπροσδιορίσεις την επικοινωνία σου με τον κόσμο.

Μια πολύ καλή αρχή και βάση για την επικοινωνία με τους γύρω σου είναι η επικοινωνία με τον εαυτό σου.

Πώς να βελτιώσεις την επικοινωνία με τον εαυτό σου

Πριν περάσουμε σε συγκεκριμένους τρόπους προσέγγισης του θέματος αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι τρόποι είναι γενικής κατεύθυνσης και μπορεί να μη λειτουργούν για όλους. Οι προσωπικές συνθήκες του καθενός καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος σε κάθε περίπτωση. Παρόλα αυτά η χρησιμοποίηση των παρακάτω τρόπων αποφέρει αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Προσωπικός χρόνος

Το να αποφασίσεις πόσο χρόνο θα διαθέτεις σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση για τον εαυτό σου είναι ζωτικής σημασίας. Στην ύπαρξη του προσωπικού χρόνου και στην ποιοτική του αξιοποίηση κρύβονται τα μυστικά της ομαλής λειτουργίας όλων των τομέων της ζωής. Επίλεξε μια μέρα της εβδομάδας και αφιέρωσε τουλάχιστον μια με δυο ώρες, παραμένοντας μόνος σε ένα περιβάλλον που σου προκαλεί ηρεμία. Δοκίμασε να απομονωθείς κλείνοντας το κινητό σου τηλέφωνο. Ο χρόνος αυτός είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν ειλικρινή και ήρεμο διάλογο με τον εαυτό σου. Μπορείς να σκεφτείς τα πράγματα που σε απασχολούν, τους στόχους σου, τις ανάγκες σου, τα συναισθήματά σου. Μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί τις ανάγκες σου και στη συνέχεια να σκεφτείς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να τις ικανοποιήσεις. Σημείωσε ότι σου φαίνεται πιο σημαντικό ως υπενθύμιση. Μπορείς να κάνεις την ίδια διαδικασία με οτιδήποτε φαίνεται πιο σημαντικό στη δεδομένη στιγμή της ζωής σου. Η διαδικασία του γραψίματος μπορεί να φαίνεται σε κάποιους μαθητική αλλά έρευνες στη νευροψυχολογία δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα από τις «σημειώσεις» που κρατάς στη σκέψη σου.

Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης και σύνδεσης

Όπως ανέφερα παραπάνω, οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας αλλά και ο όγκος των πληροφοριών που καλείσαι να χειριστείς είναι τέτοιος που μπορεί να σε αποπροσανατολίσει, να σου προκαλέσει σύγχυση και τελικά να σε αποκόψει από τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με τη βοήθεια των τεχνικών χαλάρωσης και σύνδεσης με τον εαυτό σου. Ασκήσεις διαλογισμού, ασκήσεις Mindfulness (τεχνική που έχει ως σκοπό να σε φέρει σε πλήρη σύνδεση με την παρούσα στιγμή) είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες και εύκολα προσβάσιμες. Η τεχνολογία είναι με το μέρος σου καθώς υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν να σου φανούν χρήσιμες με την Headspace και την Calm να θεωρούνται από τις πιο διαδεδομένες. Επίσης το περπάτημα είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελεί μια εξαιρετική τεχνική συγκέντρωσης και αποφόρτισης.

Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια

Αν αισθάνεσαι ότι καμία από τις παραπάνω ενέργειες δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια. Άνθρωποι του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος μπορούν να σε βοηθήσουν παρέχοντας στήριξη και κατανόηση. Μερικές φορές όμως αυτές οι σχέσεις δεν είναι κατάλληλα οριοθετημένες και παρά την καλή διάθεση μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και επιπλέον άγχος. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία που είναι η πιο ενδεδειγμένη κίνηση και αυτή με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Να θυμάσαι!

Προσπάθησε ο τρόπος που αντιμετωπίζεις της καταστάσεις της ζωής σου να είναι προϊόν συνειδητών αποφάσεων και επιλογών.

Διάβασε ακόμα: 

Υγιής Επικοινωνία: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολη Υπόθεση

Μάθε Πώς Να Είσαι Καλύτερος Ακροατής

Author(s)

  • Ο Κώστας Θεοφυλακτίδης είναι πιστοποιημένος Life Coach από τον International Coaching Federation και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Προγράμματος Coach Activism που προσφέρει Coaching και στήριξη σε εθελοντές που ασχολούνται με την Προσφυγική Κρίση. Παράλληλα είναι επαγγελματικός συνεργάτης της εταιρείας Six Steps Ahead που ειδικεύεται στο Professional Training & Coaching. www.shallwegoforit.com