Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθειες χρόνων. Να μπορέσεις ξαφνικά να βάζεις προτεραιότητες και να διαχειριστείς το άγχος και το στρες, ιδιαίτερα όταν έχεις φτάσει ένα βήμα πριν την εξουθένωση. Ο Αντώνης Χριστοφίδης, γνώρισε το Thrive όταν παρακολούθησε το workshop που πραγματοποιήσαμε στην εταιρεία του. Από εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι είναι ώρα για αλλαγή. Αλλαγή του τρόπου ζωής του.

Κύριε Χριστοφίδη, θέλω να μας περιγράψετε τη ζωή σας πριν το Thrive.

Είχα πάρα πολύ άγχος, το οποίο δεν μπορούσα να διαχειριστώ. Ένιωθα ότι είμαι πάνω σε ένα άλογο που έτρεχε και εγώ δεν μπορούσα ούτε να το ελέγξω, ούτε να κατέβω. Την ημέρα του σεμιναρίου μιλώντας σε μία από τις εισηγήτριες και εξηγώντας της πώς ακριβώς ένιωθα, εκείνη μου είπε ότι μάλλον έχω πάθει burnout. Αυτό με συγκλόνισε. Ήταν σα να έφαγα ένα γερό χαστούκι εκείνη την ώρα. Μέχρι τότε δεν είχα αντιληφθεί ότι ήμουνα σε κατάσταση burnout. Τότε άρχισα να σκέφτομαι τι μπορούσα να κάνω για να αποφορτιστώ. Ήξερα ότι έπρεπε να αλλάξω. Και να το κάνω εγώ. Συνειδητοποίησα ότι πολλά πράγματα περνάνε από τα χέρια μου. Ξεκίνησα να αλλάζω σταδιακά πολλά πράγματα και μεταξύ άλλων άρχισα και ένα πρόγραμμα διατροφής. Δεν ήταν εύκολο, αλλά έχασα πολύ γρήγορα αρκετά κιλά και αυτό μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση και με ενθάρρυνε να συνεχίσω. 

Το Thrive για εμένα είναι ένα πολυεργαλείο. Ένα πολυεργαλείο που μπορεί να το πιάσει και να το χρησιμοποιήσει κανείς σε οποιονδήποτε τομέα, αρκεί να θέλει. 

Στο Thrive λέμε ότι τα μικρά βήματα είναι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές. Εσείς ξεκινήσατε με αυτά τα Μικροβήματα τη δική σας αλλαγή;

Ξεκινώντας από το διατροφικό κομμάτι, θα σας πω ναι. Όλο αυτό έγινε μέσα από μικρά βήματα. Στα υπόλοιπα, σε ό,τι αφορά δηλαδή στην καθημερινότητα ή για να εξασφαλίσω επιπλέον ελεύθερο χρόνο ή να κάνω ένα σωστό προγραμματισμό συνέχισα να ακολουθώ τη θεωρία των Μικροβημάτων. Άρχισα να βάζω προτεραιότητες και να λέω “σήμερα θα κάνω αυτό και αύριο θα ασχοληθώ με εκείνο”. Έτσι κατάφερα να ασχοληθώ και να ολοκληρώσω δουλειές που είχαν συσσωρευτεί και δεν μπορούσα να τις διαχειριστώ. Αυτό που παρατηρώ εκ των υστέρων είναι ότι το Thrive μπήκε στη ζωή μου σε μία στιγμή που ήμουνα έτοιμος να το γνωρίσω και να το ακούσω και να το γνωρίσω. Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό. Υπάρχει μία δυσκολία στο να ακούσει κανείς καινούργια πράγματα, αν δεν είναι έτοιμος να τα ακούσει.

Ξέρατε δηλαδή ότι κάτι έπρεπε να αλλάξετε στη ζωή σας. Είχατε αποφασίσει ότι πρέπει να κάνετε μία αλλαγή;

Όχι δεν είχα αποφασίσει. Αλλά ήταν ακριβώς η στιγμή που μπορούσα να ακούσω όλα όσα μου είπε το Thrive και αυτό να είναι η αρχή ενός ντόμινο που θα με κάνει να αλλάξω πολλά πράγματα. Είχα φτάσει όμως στο “αμήν” για να μπορέσω να ανοίξω τα αυτιά μου. Δεν είναι εύκολο να μπορέσει κανείς να αλλάξει πράγματα που είναι συνήθειες χρόνων. Το Thrive με βοήθησε επειδή ταυτόχρονα κι εγώ άνοιξα τα αυτιά μου. Το σεμινάριό σας δίνει τροφή. Το θέμα είναι πόσο έτοιμος είσαι για να την πάρεις εκείνη τη στιγμή. Και ξέρετε αυτή η στιγμή είναι πολύ προσωπική για τον καθένα, γιατί δεν γνωρίζουμε τα προβλήματά του, δεν ξέρουμε τι περνάει στην καθημερινότητά του, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει και τι συναισθήματα και προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα από μία αλλαγή.

Μέσα από αυτή την αλλαγή, γνωρίσατε μία άλλη πλευρά του εαυτού σας την οποία δεν ξέρατε ότι είχατε; Συνειδητοποιήσατε ότι γίνατε πιο αποφασιστικός;

Ναι. Αυτό ακριβώς συνειδητοποίησα. Ότι έγινα πιο αποφασιστικός σε πολλά πράγματα. Και ξεκινώντας από έναν τομέα τελικά ασχολείσαι με όλους. Αν παραιτείται κανείς από έναν τομέα, παραιτείται σταδιακά και από όλους τους υπόλοιπους. Αντίστοιχα, μόλις ξεκινήσει να δουλεύει έναν τομέα, ταυτόχρονα ασχολείται και με άλλους τομείς και προσπαθεί να κάνει πράγματα. Αυτό διαπίστωσα.

Το Thrive μπήκε στη ζωή μου σε μία στιγμή που ήμουνα έτοιμος να το γνωρίσω και να το ακούσω.

Οπότε πιστεύετε ότι όταν αρχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, σιγά σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε διαφορά και να γινόμαστε καλύτεροι σε κάθε τομέα της ζωής μας;

Ακριβώς. Όταν ξεκινήσει κανείς να δουλεύει τον εαυτό του σε οποιοδήποτε κομμάτι, είτε αυτό είναι η σωματική του υγεία, είτε η ψυχική του υγεία, είτε κάτι άλλο, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, βελτιώνει την διάθεσή του και κάνει και άλλα πράγματα. Αν ξεκινήσεις να δουλεύεις έναν τομέα, μετά ξέρεις τον τρόπο να δουλέψεις και τους υπόλοιπους, γιατί πολύ απλά σου είναι πολύ πιο εύκολο, λόγω “κεκτημένης ταχύτητας”.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία της αλλαγής είχατε κάποιο άτομο που να σας παρακινεί και να ενθαρρύνει την προσπάθειά σας;

Είχα τη σύζυγό μου. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα διατροφής και χωρίς να χρειάζεται η ίδια να το ακολουθήσει, το ακολουθούσε και για τον εαυτό της. Αυτό μου έδινε κίνητρο να συνεχίσω.

Όταν μου είπαν ότι μάλλον έχω πάθει burnout ήταν σα να έφαγα ένα γερό χαστούκι. Τότε άρχισα να σκέφτομαι τι μπορούσα να κάνω για να αποφορτιστώ. 

Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία του σεμιναρίου και των αλλαγών που σας ενέπνευσε να κάνετε στη ζωή σας, τι σημαίνει για εσάς το Thrive;

Το Thrive για εμένα είναι ένα πολυεργαλείο. Ένα πολυεργαλείο που μπορεί να το πιάσει και να το χρησιμοποιήσει κανείς σε οποιονδήποτε τομέα θέλει, φτάνει να θέλει. Το βασικό είναι να το θελήσει, να το πάρει απόφαση και να δεσμευτεί. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα στάδια της σκάλας που πρέπει να ανέβεις αναφορικά με τα Μικροβήματα: θέληση, απόφαση, δέσμευση, εφαρμογή, συνήθεια, αλλαγή. Όσο ανεβαίνει κανείς θα πρέπει να προσέχει το εξής: αν τον τραβήξει κάτι προς τα πίσω, να μην κατέβει δύο σκαλιά. Να προσπαθεί να κατέβει μόνο ένα. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Πρέπει κάθε σκαλί που ανεβαίνει να το κάνει κτήμα του. Γιατί κάθε πισωγύρισμα μπορεί να τον κάνει ακόμα και να αμφιβάλλει για την απόφασή του. Πρέπει να προχωρήσεις μπροστά. Αν γυρίσεις πίσω, έχεις χάσει το παιχνίδι.

Ένιωθα ότι είμαι πάνω σε ένα άλογο που έτρεχε και εγώ δεν μπορούσα να κατέβω. Είχα πάρα πολύ άγχος, το οποίο δεν μπορούσα να διαχειριστώ. 

Αναφέρατε προηγουμένως ότι είχατε πολύ άγχος. Πλέον έχετε βρει τρόπους να το διαχειρίζεστε καλύτερα;

Σε μεγάλο βαθμό έχω βρει. Επειδή όμως το κομμάτι ψυχολογία είναι πολύ μεγάλο θέμα, θα μπορούσε να πει κανείς πως το δικό μου Μικροβήμα είναι να προσπαθώ να βρίσκω πράγματα μέσα στην ημέρα, για τα οποία να χαίρομαι. Να μην μένω μόνο στα στραβά. Να εντοπίζω και τα καλά και να μπορώ να παίρνω ευχαρίστηση από αυτά, όσο μικρά και αν είναι. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στα άσχημα και σε αυτά που πρέπει να διορθώσουμε και δεν κοιτάμε τα απλά καθημερινά πράγματα που βιώνουμε ή συμβαίνουν γύρω μας και μπορούν να μας δώσουν χαρά. Τα υποτιμάμε και γκρινιάζουμε διαρκώς. Και αυτό είναι λάθος. Επίσης ξεχνάμε να χαιρόμαστε για τους στόχους που έχουμε ήδη κατακτήσει, παρότι έχουμε προσπαθήσει πολύ για αυτούς. 

Και μία τελευταία ερώτηση. Έχετε κάποιον επόμενο Thrive στόχο;

Ο επόμενος Thrive στόχος μου – με τον οποίο δεν έχω ακόμα ασχοληθεί – είναι η σωματική άσκηση. Για να μπορέσω να τον πραγματοποιήσω όμως, θα πρέπει πάλι να ξεκινήσω τη διαδικασία από την αρχή, χρησιμοποιώντας τα Μικροβήματα. Μάλλον το πρώτο μου μικροβήμα πρέπει να είναι κάτι πολύ απλό για να ξεκινήσω να το εφαρμόζω, όπως το να σηκώνομαι από την καρέκλα μου και να κάνω 1-2 ασκήσεις για να ξεπιαστώ, ή να κάνω 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα. 

Όλα όσα μου είπε το Thrive ήταν η αρχή ενός ντόμινο που με έκανε να αλλάξω πολλά πράγματα.

Διάβασε ακόμα:

Οι Ελληνίδες Που Κατακτούν Τις Κορυφές Του Κόσμου Κάνοντας Το Ανέφικτο Εφικτό 

Τι Έμαθα Όταν Αποφάσισα Να Αλλάξω Τη Ζωή Μου