Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο χρήμα από ό,τι δίνουν στο χρόνο. Όπως θα αναλύσουμε σήμερα, βάσει αυτής οπτικής γωνίας, αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος. Είναι πραγματικά ευσυνείδητοι για το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους, αλλά είναι αρκετά απρόσεκτοι με το πώς ξοδεύουν το χρόνο τους.

Αν κοιτάξεις τις τελευταίες 24 ώρες σου, μπορείς πιθανώς να θυμηθείς που ξόδεψες κάθε ευρώ. Και αν δεν μπορείς να το θυμηθείς από μνήμης, θα μπορούσες πολύ εύκολα να το αναζητήσεις και να το βρεις. Οι άνθρωποι νοιάζονται για τα χρήματά τους τόσο πολύ που τα παρακολουθούν τακτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για το τι βγαίνει από το πορτοφόλι τους. Αλλά είναι σπάνιο ένας άνθρωπος να νοιάζεται αντίστοιχα πολύ για την παρακολούθηση του χρόνου του.

Ερώτηση: εσύ υπολογίζεις καθημερινά και με ακρίβεια πόσο χρόνο ξοδεύεις σε πράγματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία; Σε Instagram, Facebook, YouTube, ή στη τηλεόραση/Netflix; Οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά προσεκτικοί με τον χρόνο τους και σπαταλούν καθημερινά τεράστιο κομμάτι αυτού του πολύτιμου και ανεκτίμητου πόρου.

Ερώτηση: Αν είχες 86.400 ευρώ και κάποιος σου έκλεβε τα 60 θα πετούσες και τα υπόλοιπα; Φυσικά και όχι. Έχουμε 86.400 δευτερόλεπτα την κάθε μέρα. Αν κάποιος ή κάτι λοιπόν σε ενοχλήσει ή σε θυμώσει για 60 δευτερόλεπτα (1 λεπτό), μην πετάξεις τα υπόλοιπα…

Από τη στιγμή όμως που τελειώνουν τα 60 δευτερόλεπτα του πραγματικού γεγονότος, τα υπόλοιπα λεπτά, ώρες ή και μέρες τα ξοδεύει το μυαλό σου για δική του εσωτερική κατανάλωση σε έντονες σκέψεις, εσωτερικό διάλογο – μονόλογο και συναισθηματική ένταση.

Αρχίζεις δηλαδή και ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο από την ημέρα σου σε κάτι που πλέον δεν υπάρχει, κάτι που πέρασε και ανήκει στο παρελθόν. Και έτσι χάνεις το παρόν. Ο χρόνος είναι ένας πολύτιμος πόρος και το «δεν έχω αρκετό χρόνο» είναι η νούμερο ένα δικαιολογία που οι άνθρωποι αναφέρουν όταν μιλάνε για το γιατί δεν έχουν εκπληρώσει ένα στόχο.

Αυτό που είναι καλό να αντιληφθούμε είναι πως τα χρήματα είναι ένας άπειρος πόρος, ακόμα και αν αυτό μπορεί να μην φαίνεται μερικές φορές. Αλλά μπορείς πάντα να αποκτήσεις και να δημιουργήσεις όλο και περισσότερα.

Ο χρόνος, από την άλλη πλευρά, είναι πεπερασμένος. 24 ώρες έχει το κάθε 24ωρο και η μέρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει. Δεν υπάρχει τρόπος να «αποταμιεύσω χρόνο» για μελλοντική χρήση. Και όλοι μας έχουμε ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα σε αυτόν τον πλανήτη.

Ρώτησαν κάποτε έναν άνθρωπο: «Πώς ήρθες εδώ σήμερα;»

Και απάντησε: «Πήρα ένα αεροπλάνο, γιατί;»

Τον ρώτησαν πάλι: «Λοιπόν, γιατί δεν ήρθες με το αυτοκίνητο;»

Σκέφτηκε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια ερώτηση παγίδα κάποιου είδους, αλλά απάντησε ειλικρινά: «Επειδή με το αεροπλάνο ήρθα πολύ πιο γρήγορα, φυσικά.»

«Ακριβώς. Αντάλλαξες τα λεφτά σου για χρόνο. Ξόδεψες τα χρήματά σου για να έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε να μπορείς να έρθεις πιο γρήγορα»

Τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω λένε ότι ανησυχούν για τον χρόνο τους. Αλλά όταν έρχεται η ώρα, δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν μερικά από τα χρήματά τους για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους πάει, εκεί που θέλουν να πάνε, πιο γρήγορα. Δεν συνειδητοποιούν ότι αν απλά ξόδευαν τα χρήματα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την εταιρεία τους πιο γρήγορα, να νικήσουν τον ανταγωνισμό με ευκολία, να πλουτίσουν νωρίτερα – όποιοι και αν είναι οι στόχοι τους, θα μπορούσαν να φτάσουν πιο γρήγορα.

Και τώρα σκέψου, πού θα μπορούσες να επενδύσεις σήμερα; Πού μπορείς να ξοδέψεις χρήματα, ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο; Ίσως είναι για την επιχείρησή σου – θα μπορούσες να πάρεις ένα εργαλείο αυτοματισμού που θα σου εξοικονομήσει ώρες που κανονικά ξοδεύεις σε επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Ίσως είναι στην προσωπική σου ζωή – ίσως ήρθε η ώρα να προσλάβεις μία οικονόμο, ώστε να μπορείς να κερδίσεις μερικές ώρες από τη ζωής σου και να έχεις και ένα καθαρό σπίτι με τα ρούχα σιδερωμένα. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως αν κάτσουν να σιδερώσουν θα κερδίσουν τα 5€ (ή όσα) την ώρα που θα έπαιρνε η οικιακή βοηθός.

Αυτό που δεν αναλογίζονται είναι πως αυτή τη μία οι ίδιοι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την εργασία τους πολύ περισσότερα. Αρκεί φυσικά να γνωρίζουν πόσα χρήματα κερδίζουν ανά ώρα. Αν για παράδειγμα κερδίζω 25€ την ώρα από την εργασία μου, κάθε ώρα που σιδερώνω δεν γλιτώνω 5€ αλλά χάνω 20€… Ή χάνω μία ώρα ξεκούρασης ή διαβάσματος που θα με βοηθούσε να είμαι πιο παραγωγικός μελλοντικά.

Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία ανταλλαγής χρημάτων για χρόνο, μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας που συνδέεται με αυτή τη διαδικασία, και κάθε φορά που επιλέγουμε να αλλάξουμε, μπορεί να υπάρξει κάποια δυσφορία. Αλλά όσα χρήματα κι αν επιλέξεις να επενδύσεις, θα δεις οφέλη που είναι ακόμη μεγαλύτερα από απλά χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Μόλις επιλέξεις να επενδύσεις στη ζωή σου, μπορείς να επιταχύνεις την ανάπτυξή σου εκθετικά! Πόσο αξίζει άραγε αυτό; Ακόμα και αν σου ακούγεται περίεργο, θα δεις πως ότι όταν είσαι πρόθυμος να αποχωριστείς κάποια χρήματα, μπορείς να κερδίσεις σε χρόνο, να κερδίσεις σε ανάπτυξη, να κερδίσεις σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε και την άλλη οπτική γωνία, για το πως να χρησιμοποιείς το χρόνο σου για να σου παράγει χρήματα! Για να οδηγηθείς προς τη χρονική ελευθερία είναι απαραίτητο να μάθεις πως παίζεται το σωστό παιχνίδι του χρήματος!

Και να θυμάσαι ότι έχουμε: 86.400 δευτερόλεπτα κάθε μέρα. 27.500 περίπου μέρες όλη μας τη ζωή. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα νούμερα αν το σκεφτείς… Επομένως… αυτός ο υπέροχος δρόμος μπορεί να ξεκινήσει ΤΩΡΑ και για σένα και είναι γεμάτος εκπλήξεις! Είναι η ώρα σου. Τόλμησέ το!

Αρχική δημοσίευση από τον Αλέξιο Βανδώρο στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

Είναι σημαντικό να προσέχεις τον εαυτό σου – Το πλάνο για να το πετύχεις

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.