Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να επενδύσεις στον εαυτό σου.
-Γιατί νιώθεις ενοχές.


Φτιάχνοντας το καινούργιο μου website μια φράση που εντάξαμε είναι το “επένδυσε στον εαυτό σου” που με έβαλε σε σκέψεις. Και είναι πράγματι μια φράση που ακούγεται συχνά, ειδικά την εποχή των γιορτών και ενόψει του καινούργιου χρόνου. Σε αρκετούς φέρνει στο μυαλό εικόνες άχρηστων αγορών που υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή μας. Και οι ειδικοί Marketing δεν βοηθούν ιδιαιτέρως, καθώς το κολλάνε σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες με την ελπίδα να πουληθούν.

Οπότε πριν ξεκινήσουμε με την ιδέα των ενοχών σχετικά με την επένδυση στον εαυτό μας ας δούμε τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Το “επενδύω στον εαυτό μου” μπορεί να έρθει σε πολλές και διαφορετικές μορφές. Μπορεί να σημαίνει επένδυση σε χρήμα, αλλά μπορεί να αφορά σε χρόνο ή ενέργεια.

Επένδυση στον εαυτό σου σημαίνει ουσιαστικά επένδυση στην προσωπική σου ανάπτυξη, από το να αφιερώσεις μισή ώρα γι να ακούσεις ένα podcast μέχρι να συνεργαστείς με έναν επαγγελματία προσωπικής ανάπτυξης (coach, θεραπευτή ή άλλο) κι οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα. Αυτού του είδους η επένδυση καλό είναι να προκύπτει από μια βαθύτερη εσωτερική επιθυμία για αλλαγή κι όχι από μόδα, καταιγισμό διαφημίσεων ή ως αποτέλεσμα μιας αίσθησης/πεποίθησης ότι “δεν είμαι αρκετός”.

Πολλοί από εμάς, αισθανόμαστε ντροπή να αναζητήσουμε βοήθεια, είτε γιατί φοβόμαστε να εκφράσουμε την ευαλωτότητά μας είτε γιατί φοβόμαστε ότι θα κριθούμε ως αποτυχημένοι, ότι δεν τα καταφέρνουμε αρκετά καλά. Αυτή η ντροπή και αντίσταση να ζητήσουμε βοήθεια είναι μια στρατηγική άμυνας που εμείς έχουμε αναπτύξει. Χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι η πορεία προς την προσωπική και ουσιαστική ικανοποίηση, προς μια ζωή με αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους ξεκινά από την αποδοχή ότι είμαστε πράγματι ευάλωτοι αλλά και τη διαχείριση του φόβου της κριτικής.

Κάποιοι ίσως ενδόμυχα θεωρούν ότι δεν αξίζουν αυτή την επένδυση στον εαυτό τους κι άλλοι κυριεύονται από εγωισμό και αυτοσαμποτάρονται εμμένοντας στο “μπορώ μόνη μου”. Πολλές περιοριστικές αντιλήψεις που κουβαλάμε σχετικά με τα χρήματα και το “σωστό” τρόπο να τα ξοδεύουμε μας μπλοκάρουν ακόμη κι όταν στην πραγματικότητα έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ζητήσουμε βοήθεια και υποστήριξη.

Σε όποια μορφή, η ενοχή και η ντροπή μας κρατάνε πίσω καθώς εάν χρειάζεται να εξελίξουμε κάποιο τομέα της ζωής μας, αυτοπεποίθηση, καριέρα, προσωπικές σχέσεις, κάποιου είδους επένδυση είναι πάντα απαραίτητη. Εάν γνωρίζεις λοιπόν πού θα ήθελες να επενδύσεις ακολούθησε τα βήματα που ακολουθούν για να ξεπεράσεις την ενοχή.

Αναγνώρισε τις ρίζες, από που προέρχεται;

Πάρε χαρτί και μολύβι, κλείσε τα μάτια, πάρε μερικές ήρεμες αναπνοές και προσπάθησε να φέρεις στην επιφάνεια τις ενοχές και ακολουθώντας το νήμα να ανακαλύψεις από που πηγάζουν. Γράψε ό,τι σχετικό σου έρχεται στο μυαλό. Για πολλούς από εμάς φτάνει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και σε συμπεριφορές και λόγια σημαντικών για εμάς ανθρώπων. Εάν ο πατέρας μας γκρίνιαζε συνεχώς για την έλλειψη χρημάτων και τη σπατάλη σε “άχρηστα” πράγματα, αυτό μπορεί να έχει εγγραφεί στο υποσυνείδητό μας και παρόλο που τώρα, ως ενήλικες πλέον, έχουμε την οικονομική άνεση δεν νιώθουμε άνετα να ξοδεύουμε για μη “απαραίτητα” πράγματα.

Κατάγραψε τα οφέλη για εσένα

Γιατί θέλεις να κάνεις αυτή την επένδυση, μικρή ή μεγάλη; Φτιάξε μια λίστα με το πώς θα σε ωφελήσει. Πήγαινε σε βάθος, πέρα από τα προφανή, για να ανακαλύψεις το “γιατί” που σε παρακινεί. Η λίστα αυτή θα σου υπενθυμίζει ότι δεν πρόκειται για κάτι ανούσιο ή όχι απαραίτητα. Είναι σημαντικό για εσένα άρα αξίζει της προσοχής σου και πιθανότατα την επένδυση!

Κατάγραψε τα οφέλη για τους γύρω σου

Πώς θα ωφεληθούν οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής μου από αυτή την επένδυση; Συχνά η ενοχή ότι πράττουμε “εγωιστικά” μας εμποδίζει να ξοδέψουμε χρόνο ή χρήμα για τον εαυτό μας ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Είναι γνωστή σε όλους η οδηγία στις πτήσεις να τοποθετήσουμε πρώτα τη δική μας μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσουμε τους άλλους και με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η επένδυση στην προσωπική μας εξέλιξη! Έχοντας αυτό στο μυαλό σου φτιάξε τώρα μια λίστα με τα οφέλη αυτής της κίνησης για τους ανθρώπους που νοιάζεσαι.

Ποιο είναι το κόστος αυτής της επένδυσης;

Ας το δούμε τώρα πρακτικά! Ποιο είναι το κόστος; Μπορεί να είναι χρήμα, χρόνος ή ενέργεια. Εάν το course που θέλεις να παρακολουθήσεις θα σου δημιουργήσει χρέος, αξίζει; Εάν η συνεργασία με έναν ειδικό απαιτεί χρόνο και ενέργεια που δεν διαθέτεις, αξίζει; Κάποιες φορές ναι, κάποιες όχι. Εδώ είναι η στιγμή που πρέπει να θυμηθείς το “γιατί” σου, καθώς και να δεις εάν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές που θα σου προσφέρουν το ίδιο ή παρόμοιο αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι ένα πιο φθηνό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα μικρό online Coaching πρόγραμμα, ένας άλλος επαγγελματίας ευέλικτος να ακολουθήσει το δικό σου ωράριο και πρόγραμμα.

Ποιο είναι το κόστος εάν δεν το κάνεις;

Κι εάν δεν το αποφασίσεις; Εάν αφήσεις τα πράγματα ως έχουν; Ποιο θα είναι το κόστος τότε;

Αυτό που εμένα με βοηθά είναι η σκέψη του πώς θα είναι η ζωή μου ή η δουλειά μου σε βάθος χρόνου εάν δεν αλλάξω τίποτα και ανακαλύπτω ότι τελικά περισσότερο από την αλλαγή με φοβίζει η στασιμότητα!

Ελπίζω τα παραπάνω βήματα να ξεκαθαρίσουν την οπτική σου γύρω από την επένδυση στον εαυτό σου και να κάνεις ένα βήμα ξεπερνώντας ενοχές και ντροπή που ίσως αισθάνεσαι γι αυτό. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Τι είναι η αυτογνωσία και πώς επηρεάζει την ζωή σου;

Ο Thrive Οδηγός της Ενσυναίσθησης