Εδώ και 10 σχεδόν χρόνια ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Θέλοντας να δημιουργήσει μία πλατφόρμα, μέσα από την οποία κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιράζεται, να συζητάει, να ζητάει βοήθεια, με στόχο πάντα το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, δημιούργησε τις Υπέροχες Γυναίκες. Χρησιμοποιώντας ένα φωτογραφικό app, κατάφερε να χτίσει μία κοινότητα που μετράει περισσότερα από 160.000 followers. Η Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μας εξηγεί πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για έναν ασφαλή «τόπο» διαδικτυακό ή μη, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες, τους προβληματισμούς τους και οτιδήποτε τους απασχολεί.

Πώς ξεκίνησαν οι Υπέροχες Γυναίκες; 

Ασχολούμαι από το 2013 με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και έχω δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους σε διάφορους κλάδους. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά, στην κοινωνία και του πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα αλληλεπίδρασης για κάθε γυναίκα, όπου θα μπορεί μέσα σε μία κοινότητα, να μοιράζεται, να συζητάει, να ζητάει βοήθεια, με στόχο πάντα το θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. 

Ένα χρόνο πριν, οι υπέροχες γυναίκες από ιδέα, έγιναν παρέα αποτελώντας μία επίσημη κοινότητα γυναικών, η οποία έχει συστηθεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος των Υπέροχων Γυναικών είναι η ενδυνάμωση, η εκπαίδευση και η παρακίνηση των γυναικών να δημιουργούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις και ενέργειες που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Πιο συγκεκριμένα, οι Υπέροχες Γυναίκες, βασισμένες στον δείκτη ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, και λαμβάνοντας υπόψιν την πολυπλοκότητα της ισότητας των φύλων, εστιάζει την πρόταση αξίας που απευθύνει στις γυναίκες σε οχτώ τομείς, την Εργασία, τα Χρήματα, τις Γνώσεις & Δεξιότητες, το Χρόνο, την Εξουσία την Υγεία, τις Ανισότητες και τη Βία. 

Οι γυναίκες είναι υπέροχες.. Φτάνει να το πιστέψουν οι ίδιες!

Μέσα από τις «Υπέροχες Συζητήσεις» υπάρχει μία ευρεία γκάμα θεμάτων, μέσα από τα οποία δημοσιεύετε προσωπικές ιστορίες γυναικών. Πόσο σημαντικό είναι να αποτυπώνουμε «στο χαρτί» όλα όσα μας απασχολούν και μας προβληματίζουν; Λειτουργεί αυτός ο τρόπος σαν ένα είδος εξομολόγησης;

Μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας πλέον, φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έναν ασφαλή «τόπο» διαδικτυακό ή μη, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τις ιστορίες, τους προβληματισμούς τους και οτιδήποτε τους απασχολεί με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως τα ίδια προβλήματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Υπέροχες Γυναίκες το κατάφεραν αυτό και ελπίζω να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφορές για τις σύγχρονες γυναίκες. 

Μέσα από το site σας δίνετε «πάτημα» σε γυναίκες να επικοινωνήσουν όλα όσα τους απασχολούν και θέλουν να μοιραστούν. Πιστεύετε είναι εύκολη η αποτελεσματική επικοινωνία στις μέρες μας; 

Θεωρώ ότι η επικοινωνία στις μέρες μας είναι πιο προσβάσιμη αλλά σίγουρα όχι πιο αποτελεσματική ή εύκολη. Πιστεύω ότι υπάρχει τόση πληροφορία γύρω μας που είναι πραγματικά δύσκολη η στοχευμένη και αποτελεσματική επικοινωνία χωρίς περισπασμούς. 

Πόση δύναμη σας δίνουν τα σχόλια των γυναικών για να συνεχίσετε το έργο σας;

Κάθε σχόλιο και κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε μας κάνει να πιστεύουμε όλο και περισσότερο ότι αυτό που κάνουμε έχει ουσία και πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς! Όμως αυτό που μας δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη είναι οι ιστορίες που ενδεχομένως δεν προβάλλονται και αφορούν σε γυναίκες που έχουμε βοηθήσει να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, να αλλάξουν τη ζωή τους ή να επιβιώσουν μετά από κακοποιητικές συμπεριφορές. Αυτές οι ιστορίες μας κρατάνε σε εγρήγορση μέχρι να μην υπάρχουν άλλες που θα χρειάζονται τη βοήθειά μας.  

Αυτό που μας δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη είναι οι ιστορίες που ενδεχομένως δεν προβάλλονται και αφορούν σε γυναίκες που έχουμε βοηθήσει να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, να αλλάξουν τη ζωή τους ή να επιβιώσουν μετά από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Χρησιμοποιείτε πολύ το Instagram. Πιστεύετε στη δύναμη των social media;

Το Instagram, όπως όλα τα social media, είναι ένα συγκλονιστικό εργαλείο επικοινωνίας. Τα social media έχουν δύναμη, προσφέρουν αμεσότητα στην επικοινωνία, είναι διαδραστικά και μπορούν να βοηθήσουν με καθοριστικό τρόπο για να πραγματοποιηθεί μία ιδέα. Όπως κάθε μέσο επικοινωνίας, το μυστικό θεωρώ ότι κρύβεται στα χέρια αυτού που το διαχειρίζεται. Όταν ξεκινήσαμε τις Υπέροχες Γυναίκες, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι σε ένα μέσο όπου μέχρι τότε (ειδικά στην Ελλάδα) χρησιμοποιούνταν για άλλο σκοπό. Χρησιμοποιήσαμε ένα φωτογραφικό app για να χτίσουμε μία κοινότητα και έπειτα από 3 χρόνια πλέον βλέπουμε συνεχώς κοινότητες να δημιουργούνται και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. 

Μπορεί η γυναίκα να είναι επιχειρηματίας, επιτυχημένο στέλεχος και άνθρωπος; Είναι εφικτή η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική  ζωή; Εσείς τι κάνετε για να την επιτύχετε; Πώς αποφορτίζεστε από τη δουλειά;

Η γυναίκα όπως και κάθε άνθρωπος, μπορεί να είναι οτιδήποτε ονειρεύεται. ΟΜΩΣ το πρόβλημα με την ισορροπία των ρόλων μίας γυναίκας, έγκειται στο γεγονός ότι η γυναίκα εκτός από τους ρόλους που πλέον είναι ελεύθερη να επιλέγει μόνη της, επωμίζεται και όλους αυτούς που τις επιβάλλει ακόμα η κοινωνία. Έτσι καταβάλλει πολύ περισσότερη προσπάθεια για αυτή την ισορροπία (εάν τελικά τα καταφέρει να ισορροπήσει). Εγώ προσωπικά με δύο δουλειές και δύο ανήλικα μικρά παιδιά δεν μπορώ να πω ότι έχω βρει μία ισορροπία. Για να είμαι, λοιπόν, ήρεμη έχω αποδεχτεί το γεγονός ότι μάλλον δεν θα υπάρξει ποτέ ισορροπία αλλά όσο είμαι ευτυχισμένη με τις επιλογές μου, και δεν με πνίγουν οι τύψεις, μου αρκεί. Αποφορτίζομαι συνήθως τις πρωινές ώρες πριν ξυπνήσουν όλοι στο σπίτι, κάνοντας γυμναστική ή όταν ασχολούμαι με τις LEGO κατασκευές που έχω ιδιαίτερη αδυναμία. 

Το πρόβλημα με την ισορροπία των ρόλων μίας γυναίκας, έγκειται στο γεγονός ότι η γυναίκα εκτός από τους ρόλους που πλέον είναι ελεύθερη να επιλέγει μόνη της, επωμίζεται και όλους αυτούς που τις επιβάλλει ακόμα η κοινωνία.

Πιστεύετε ότι ακόμα και σήμερα ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος;

Πιστεύω ότι δεν είναι υποβαθμισμένος ακριβώς και εκεί είναι το πρόβλημα. Θεωρώ ότι ζούμε σε μια κοινωνία που από τη στιγμή που θέλουμε «ισότητα» πλέον και έχουμε φωνή πρέπει να ανταποκρινόμαστε σε κάθε ρόλο με χαμόγελο, ζωντάνια και ευτυχία (αστείο έτσι)! Οπότε όλα επιτρέπονται σε μια γυναίκα αρκεί να μην παραπονιέται και να μπορεί να μη δείχνει κουρασμένη, ταλαιπωρημένη, αγχωμένη, προβληματισμένη ή ότι έχει αμελήσει την περιποίησή της, το σώμα της και την εμφάνιση της. Ο ρόλος, λοιπόν, της γυναίκας δεν είναι υποβαθμισμένος, είναι συγκλονιστικά δύσκολος!

Υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Υπάρχει χώρος και ευκαιρίες για γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά θεωρώ ότι απαιτεί πολλαπλάσια προσπάθεια για μία γυναίκα για να καταφέρει να έχει πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες, σε χρηματοδότηση και διάφορα άλλα μέσα τα οποία θα την οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην επιτυχία. 

Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι υποβαθμισμένος, είναι συγκλονιστικά δύσκολος!

Τελικά, πόσο υπέροχες είναι οι γυναίκες;

Οι γυναίκες είναι υπέροχες.. Φτάνει να το πιστέψουν οι ίδιες!

Η ΜαρίαΝεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι οικονομολόγος και ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το πρώτο της πτυχίο είναι στα Οικονομικά από το Bocconi University και το Mεταπτυχιακό της πάνω στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl” το 2013, και είναι ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, «ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ». Συνεργάζεται παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως το Prince Trust Foundation International, Women on Top και Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη. Το 2016 επιλέχθηκε να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “WOMEN INNOVATORS IN SOCIAL ENTERPRISES” (WISE), στο οποίο βραβεύτηκε ως μία από τις 5 Top Social Innovators του προγράμματος. Τον Μάρτιο του 2020, οι «Υπέροχες Γυναίκες» έγιναν μέλη του γαλλικού Women’s Mediterranean Fund και τον Οκτώβριο η Νεφέλη έγινε μία από τις δέκα κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη του προγράμματος Women Act Europe. Το Μάρτιο κυκλοφόρησε το βιβλίο στο οποίο συμμετείχε “Είμαι Επικίνδυνη” από τις εκδόσεις Keybook, ένα πρότζεκτ του Women On Top, WomenAct και Α8ηνέα. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Euclid Network της Ε.Ε. με τις TOP 100 Women in Social Enterprises 2021, είναι νικήτρια του βραβείου GREEK INTERNATIONAL WOMEN AWARD στην κατηγορία Κοινωνική Υπευθυνότητα 2021 και του UK ALUMNI AWARDS 2022 for Social Action. Είναι 30 χρονών, έχει δύο κόρες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected]