Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση.
-Ποια είναι η θετική πλευρά της χαμηλής αυτοπεποίθησης.


Είναι ένας τίτλος που μπορεί να σε προβληματίσει, να σε νευριάσει, να σε μπερδέψει. Μα πώς γίνεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση να μπορεί να σε διδάξει κάτι, πέρα από το να μην αγαπάς και να μην αποδέχεσαι τον εαυτό σου; Από τα πιο συχνά αιτήματα άλλωστε των θεραπευόμενων στην ψυχοθεραπεία είναι αυτό της θετικής αυτοεκτίμησης.

Πρόσφατα σε μία συνεδρία, εκτίμησα ως κατάλληλο να κάνω μία ερώτηση σε ένα θεραπευόμενό μου που συνήθιζε να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως ‘’αχ αν πίστευα λίγο παραπάνω στον εαυτό μου’’ ή ‘’η χαμηλή μου αυτοεκτίμηση φταίει για όλα”.

Η ερώτηση ήταν η εξής: ‘’Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα πολλά πράγματα μπορεί να σου έχει μάθει η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση;” Στη συνέχεια του πρότεινα αυτό: “Τι θα έλεγες αυτήν τη φορά να ξεκινήσουμε ανάποδα, αρχίζοντας δηλαδή να αγαπάμε και να επιβραβεύουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση για όσα σου πρόσφερε, αντί να την αποδοκιμάζουμε για όσα σου στέρησε;’’.

Ο θεραπευόμενος στην αρχή γέλασε, νόμιζε πως αστειεύομαι. Όταν κατάλαβε ότι μιλούσα σοβαρά προβληματίστηκε. Στη συνέχεια, αφού του υπενθύμισα τον ορισμό της χαμηλής αυτοεκτίμησης του ζήτησα να θυμηθεί παραδείγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του όπου η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να τον βοήθησε, να του δίδαξε κάτι ή να τον έκανε να αποφύγει κάτι πιο δύσκολο. Οι απαντήσεις που δόθηκαν στο τέλος της συνεδρίας ήταν αποκαλυπτικές και διαφωτιστικές τόσο για το θεραπευόμενο, όσο και για εμένα.

Τι θα έλεγες, όμως, να κάνεις και εσύ το ίδιο στον εαυτό σου; Ιδιαίτερα αν θεωρείς ότι η χαμηλή αυτοκετίμηση είναι κάτι που σε αφορά.

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Τι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και γιατί θέλουμε να την ξορκίσουμε;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η αρνητική πεποίθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, τις επιτυχίες μας, τις αποτυχίες μας, την εξωτερική μας εμφάνιση, τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά. Κάποιος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν πιστεύει στο εαυτό του και στις δυνάμεις του, δεν νιώθει πως αξίζει. Κι όμως πολλά μπορούν αλλάξουν αν δει με διαφορετικό μάτι όλα όσα μπορεί να συνδέονται με τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση.

Πώς να δεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση μέσα από ένα θετικό πρίσμα

– Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πολύ πιθανό να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στην κριτική των άλλων. Θα αναρωτηθείς ‘’μα γιατί αυτό να είναι απαραίτητα καλό;” Γιατί μέσα από την κριτική των άλλων σημαίνει πως πολλές φορές είσαι ανοιχτός στο να ακούς άλλες απόψεις, ακόμα και διαφορετικές από τις δικές σου. Δεν είσαι απόλυτος, είσαι διαλλακτικός. Θυμήσου περιστατικά στη ζωή σου που η αρνητική κριτική των άλλων σε οδήγησε ένα βήμα πιο μπροστά στο να βελτιώσεις κομμάτια σου ή ακόμα και να διορθώσεις μία λανθασμένη συμπεριφορά ή κακή συνήθεια.

– Εκτός από την κριτική των άλλων, η χαμηλή αυτοεκτίμηση σε εξασκεί στο να γίνεσαι καλύτερος και στην αυτοκριτική. Η έννοια της αυτοκριτικής δεν περιλαμβάνει το αυτομαστίγωμα και το αυτοσαμποτάζ. Περιλαμβάνει την ικανότητα να ελέγχεις τις πράξεις σου, να εξετάζεις τι πήγε καλά τι όχι και πώς την επόμενη φορά θα μπορούσες να βελτιώσεις τη συμπεριφορά σου.

– Κάτι άλλο που είναι πιθανό να κάνεις αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι λόγω της έλλειψης ικανοποίησης να δουλεύεις σκληρότερα, να προσπαθείς περισσότερο και να προετοιμάζεσαι καλύτερα. Όλο αυτό μπορεί να πηγάζει από ένα φόβο αποτυχίας, που παρ’ όλα αυτά σε βοηθάει στο να μη τα παρατήσεις. Τη στιγμή, εξάλλου, που κάποιος επαναπαύεται, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος σε κάτι και πως το κατέχει καλά, είναι ακριβώς η ίδια στιγμή που γίνονται τα περισσότερα λάθη.

– Η υψηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί συχνά σε υπεροψία και ναρκισσιστικά στοιχεία. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές επαφές και στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Μην ξεχνάς πως δύσκολα κάποιος θα εμπιστευτεί έναν άνθρωπο που πιστεύει στον εαυτό του και που θεωρεί πως είναι τέλειος σε όλα. Άλλωστε, αυτό που κάνει μοναδικές τις σχέσεις είναι η γνωστοποίηση των ευάλωτων κομματιών μας. Αυτό είναι κάτι που μπορεί πιο εύκολα να το δείξει ένας άνθρωπος που θα κλάψει λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης ή που θα παραδεχτεί πως έχει κάποιες αδυναμίες και κάποια κομμάτια του δεν έχει καταφέρει να τα αγαπήσει ακόμα.

Και τέλος να θυμάσαι:

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αυτή που σε οδήγησε στο να δεις τι δεν πάει καλά στη ζωή σου, τι βήματα χρειάζεται να κάνεις για να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, σε οδήγησε στο γραφείο ενός ειδικού ή στο να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Επίλεξε την επόμενη φορά που θα τα ‘’βάλεις’’ μαζί της να αναλογιστείς πόσο άδικος είσαι. Μήπως πρέπει να την αγκαλιάσεις και εσύ για να σε αγκαλιάσει και εκείνη και να ανέβετε ένα βήμα πιο ψηλά; Τι θα έλεγες ο επόμενος στόχος σου να είναι, αντί για μια υψηλή αυτοεκτίμηση, κάτι άλλο; Μία μέτρια αυτοεκτίμηση που κάθε μέρα θα μεγαλώνει με επιμονή και προσπάθεια. Έτσι είναι πιο εύκολο να φτάσεις ψηλά.

 

Διάβασε ακόμα:

Πάρε Μολύβι Και Χαρτί, Κάνε Την Άσκηση Και Μάθε Περισσότερα Για Τον Εαυτό Σου

Βρες Το Πάθος Σου Ή Μήπως Όχι;