Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Την αξία της κριτικής.
-Γιατί δεν πρέπει να λες πάντα “ναι”.


Πώς μπορείς να αγγίξεις την επιτυχία; Κάποιες φορές θα πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που ενδεχομένως να μην του αρέσουν. Είναι όμως απαραίτητα για να σε οδηγήσουν στην κορυφή.

Γι’ αυτό αν θέλεις να φτάσεις ψηλά, θα πρέπει να υιοθετήσεις αυτές τις 10 συμβουλές:

1.Αναζήτησε αυτό που θέλεις

Πολύ συχνά οι άνθρωποι δεν αγγίζουν την επιτυχία επειδή απλά δεν την αποζητούν. Η αναζήτησή της προϋποθέτει θάρρος γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αποτύχεις. Όμως είναι πολύ πιο δύσκολο να ζεις με μία αποτυχία, παρά με την σκέψη: «τι θα γινόταν αν». Σκέψου το χειρότερο σενάριο. Είναι τόσο σημαντικό ώστε να σε κρατάει πίσω;

“Οτιδήποτε θέλεις βρίσκεται εκεί έξω και περιμένει απλά να το ζητήσεις. Αλλά θα πρέπει να κάνεις κάτι για να το αποκτήσεις.”- Jules Renard

2.Ξύπνα νωρίτερα

Σίγουρα δεν είναι εύκολο ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να έχεις έξτρα χρόνο στο ξεκίνημα της ημέρας σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς ψυχολογικά για την ημέρα που ακολουθεί. Αθλήσου, φάε πρωινό και αφιέρωσε μερικά λεπτά κάνοντας κάτι που σου αρέσει.

Οι μεγάλες προσωπικότητες υποστηρίζουν πως αυτό αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας τους.

3.Πες “όχι”

Ξεκίνα να λες όχι. Σύμφωνα με έρευνες, ένα άτομο που λέει όχι, έχει μικρότερες πιθανότητες να αισθανθεί άγχος και στρες. Αν αρχίσεις να λες όχι σε νέες προκλήσεις, αυτό θα σε κάνει να αφοσιωθείς σε όσες ήδη έχεις και έτσι θα μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις. Έτσι θα γλιτώσεις χρόνο και ενέργεια και θα ασχοληθείς με ότι είναι πραγματικά σημαντικό. Γι’ αυτό άρχισε να  λες “όχι”.

Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που αδυνατούν να πουν «όχι», νιώθουν άγχος και στρες.

4.Αποδέξου τα κομπλιμέντα

Συνήθως όταν δεχόμαστε ένα κομπλιμέντο, αισθανόμαστε αμήχανα και η πρώτη μας αντίδρασή μας είναι να πούμε πως δεν ήμασταν αρκετά καλοί και ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν καλύτεροι. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην αυτοεκτίμησή μας, τη μελλοντική μας καριέρα, ακόμα και στις σχέσεις μας.

Γι’ αυτό μάθε να δέχεσαι τα κομπλιμέντα. Θα αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου όπως σε βλέπουν οι άλλοι και έτσι θα αυξηθεί και η αυτοπεποίθησή σου.

5.Να ασκείς και να δέχεσαι κριτική

Η κριτική δημιουργεί σεμνότητα, αυτογνωσία και μία πρόκληση για βελτίωση. Το να ασκείς ή να δέχεσαι κριτική δεν είναι εύκολο. Αν όμως μάθεις να το κάνεις θα βελτιώσεις τον εαυτό σου. Γιατί ακόμα και το αρνητικό feedback σε κινητοποιεί.

“Όλοι μας χρειαζόμαστε την κριτική. Έτσι βελτιωνόμαστε. ” – Bill Gates

6.Παραδέξου τα λάθη σου

Όλοι μας κάνουμε λάθη. Και αισθανόμαστε πολύ άβολα όταν τα κάνουμε. Κάθε μας λάθος όμως έχει τη δύναμη να μας κάνει καλύτερους. Μάθε να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου και οι άλλοι θα μάθουν να σε σέβονται.

7.Μάθε να συζητάς

Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις που μπορεί να οδηγήσει μία συζήτηση. Μπορεί να σου προσφέρει γνώση και να διευρύνει τους ορίζοντές σου. Και αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία.

8.Γίνε καλύτερος ομιλητής

Όταν μιλάς σε κοινό σίγουρα αισθάνεσαι φόβο, είτε αυτό αποτελείται από 5 άτομα είτε από 5 χιλιάδες άτομα. Το να γίνεις καλύτερος ομιλητής, θα βοηθήσει πολύ την καριέρα σου.

9.Μη χρονοτριβείς

Όλοι μας αναβάλλουμε δουλειές για αύριο. Το αύριο όμως γίνεται μεθαύριο κι έτσι περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες. Και τελικά αυτό το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Γι’ αυτό μην χρονοτριβείς και μην βρίσκεις δικαιολογίες. Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να το κάνεις είναι να σημειώσεις αυτά που πρέπει να κάνεις. Φτιάξε ένα πλάνο, βάλε προτεραιότητες και μάθε να οργανώνεσαι.

10.Διώξε ό,τι σε κρατάει πίσω

Εστιάζοντας στον εαυτό μας και την προσωπική μας ανάπτυξη μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε όλα όσα μας κρατάνε πίσω, είτε αυτά είναι μία κακή σχέση είτε οι ανασφάλειες, η τελειομανία μας ή οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις, είτε ακόμα και ο εθισμός μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν αναγνωρίσουμε, αποδεχτούμε και διώξουμε ότι δεν μας ωφελεί, τότε εστιάζουμε στην παραγωγικότητα, τη θετικότητα και την επιτυχία μας.

Διάβασε ακόμα:

Ο Συγγραφέας Τζέιμς Γουόρντ Σου Δείχνει 7 Βήματα Για Να Πετύχεις Το Στόχο Σου

3 Τρόποι Για Να Χειρίζεσαι Το Φόβο Μίας Αποτυχίας

Author(s)

  • Elle Kaplan

    ειδική σε θέματα ευεξίας

    Η Elle Kaplan είναι οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ευεξίας.