Συμβουλή #23: Σταμάτησε Να Νιώθεις Ανεπαρκής

“Δεν είμαι αρκετά ικανός”. “Δεν θα τα καταφέρω”. “Δεν έχω τα απαραίτητα προσόντα”. Πόσες φορές έχεις πει αυτές τις φράσεις, ή κάποιες παρόμοιες; Πόσες φορές νιώθεις λίγος και δεν πιστεύεις σε εσένα τον ίδιο; Η αίσθηση της ανεπάρκειας παρουσιάζεται σε διάφορους τομείς της ζωής σου – στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον επαγγελματικό, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη μόρφωση και την εξωτερική σου εμφάνιση. Γιατί αφήνεις την ανασφάλειά σου να επικρατήσει και ξεχνάς ότι όλοι – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου – είναι εξίσου σημαντικοί;

“Το μόνο που μπορείς να ελέγξεις είναι ο τρόπος που βλέπεις τον εαυτό σου. Αρκεί αυτό και μόνο για να αλλάξει όλη σου η ζωή” – Λιάνα Τάνκερσλι

Αγάπησε και αποδέξου τον εαυτό σου για αυτό που είναι. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να. νικήσεις την όποια ανασφάλειά σου και συνειδητοποιήσεις και να πιστέψεις πως είσαι αρκετός ακριβώς έτσι όπως είσαι. Μπορείς να κάνεις 3 απλά βήματα:

1.Σημείωσε σε ένα χαρτί τους τομείς που πιστεύεις πως υστερείς και είσαι ανεπαρκής. Σημείωσε πότε άρχισες να νιώθεις έτσι, το μέρος που βρισκόσουν και τους ανθρώπους που ήσουν μαζί, αλλά και την γνώμη που σχημάτισες για τον εαυτό σου. Περίγραψε την κατάσταση όσο πιο αναλυτικά μπορείς.

2. Ήρθε η στιγμή να εστιάσεις στα δυνατά σου σημεία, γι΄αυτό σημείωσε τα χαρίσματά σου, τα πλεονεκτήματα και όλα όσα σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Όλα αυτά αποτελούν μία πολύ καλή υπενθύμιση ότι είσαι ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος.

3. Και τώρα που ασχολήθηκες με το παρόν, είναι καιρός να ασχοληθείς με το μέλλον. Πώς φαντάζεσαι την ζωή σου ένα χρόνο μετά; Τι θα ήθελες να έχει αλλάξει; Επίλεξε 3 τομείς της ζωής σου που νιώθεις ότι υστερείς και θέλεις να βελτιωθείς. Και τώρα σκέψου τι πρέπει να κάνεις σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά για να βελτιωθείς.

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

 

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.