Συμβουλή #10: Σταμάτα Να Ζεις Στην Άρνηση

Ο γάμος σου έχει τελειώσει και αρνείσαι να το παραδεχτείς. Παραμένεις σε μία δουλειά ή σε μία σχέση που αρνείσαι πεισματικά να δεις ότι δεν σε γεμίζει πια. Αρνείσαι να ασχοληθείς με την υγεία σου, να κάνεις αλλαγές και να εκμεταλλευτείς νέες ευκαιρίες. Έχεις αναρωτηθεί μήπως ζεις μέσα στην άρνηση; Η άρνηση αποτελεί τον πιο συνηθισμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση μίας κατάστασης. Αρνείσαι να δεις την πραγματικότητα, γιατί δεν είσαι έτοιμος να προβείς σε άβολες και οδυνηρές αλλαγές.

Η άρνηση όμως σου κλέβει την ενέργειά σου και δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις στα επόμενα παραγωγικά σου βήματα, καθώς προσπερνάς κάθε επιλογή ή ευκαιρία που έχεις στη διάθεσή σου. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεσαι μεγάλα ψυχικά αποθέματα για να μπορέσεις να κάνεις το βήμα και να διαχειριστείς μία κατάσταση που αρνείσαι να δεις για χρόνια. Τι μπορείς να κάνεις όμως;

Ακολουθούν 3 μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την άρνηση:

1.Κάνε μία σύντομη επισκόπηση της ζωής σου και σκέψου κάθε της τομέα. Υπάρχει κάτι που αρνείσαι, αποφεύγεις ή σε αγχώνει όταν το σκέφτεσαι; Αν ναι, είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

2. Αφού το βρήκες, σκέψου τώρα το χειρότερο σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Τι μπορεί να συμβεί; Οικειοποιήσου, αποδυνάμωσε, αποδέξου και αντιμετώπισε τον φόβο σου. Τα πας πολύ καλά. Τώρα πάμε σε κάτι πιο εύκολο.

3. Γράψε το καλύτερο σενάριο και προσπάθησε να το κάνεις πραγματικότητα. Για να το καταφέρεις, χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις και τα θετικά σου χαρακτηριστικά και βγες επιτέλους από την άρνηση.

Η άρνηση σου κλέβει την ενέργειά σου και δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις στα επόμενα παραγωγικά σου βήματα, καθώς προσπερνάς κάθε επιλογή ή ευκαιρία που έχεις στη διάθεσή σου.

Credit: Στέφανος Παπαδόπουλος

Ανακάλυψε περισσότερους τρόπους για να έρθεις πιο κοντά στην ευεξία στο βιβλίο “Καλημέρα Χαρά” της Agapi Stassinopoulos. Βρες εδώ όλα τα μικρά βήματα και τις απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ζωή σου καλύτερη.