Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Με ποιον τρόπο προστατεύει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ο νόμος.
-Γιατί είναι σημαντικό να σπάει ο φαύλος κύκλος της σιωπής.


Μπορεί το σπίτι να είναι το πιο ασφαλές μέρος για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης και όχι μόνο όμως μερικές φορές υπάρχει κίνδυνο και εντός αυτού και μάλιστα δεν έχει σχέση με τη μετάδοση επικίνδυνων ιών; 

Άγνωστοι και ίσως ανυπολόγιστοι είναι οι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία που ελλοχεύουν εντός και εκτός οικίας, σε μια εποχή που η πανδημία έγινε πια μια μονότονη πραγματικότητα, δίχως βέβαιη έξοδο διαφυγής.

Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Ο φόβος μετάδοσης του κορονοϊού ήρθε να προστεθεί στον ήδη υφιστάμενο φόβο συνύπαρξης κάτω από την ίδια στέγη ατόμων με σχέσεις που δεν χαρακτηρίζονται από αγάπη και τρυφερότητα, αλλά από εκρήξεις θυμού και εκδηλώσεις βίας. Ως εκ τούτου πληθαίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λόγω εγκλεισμού, ενώ δυσχεραίνεται η καταγγελία αυτών, αφού οι θύτες δεν απομακρύνονται λεπτό από τα θύματά τους και τα τελευταία βρίσκονται σε απόγνωση. 

Καταγγελίες σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο για επιδείνωση του φαινομένου, εκκλήσεις του ΟΗΕ για λήψη πρόσθετων μέτρων και επαγρύπνηση των Αρχών, προσπάθεια ειδικών για συνεχή ενημέρωση και στήριξη όσων το έχουν ανάγκη έρχονται να αντιπαρατεθούν με πρωτοσέλιδα που στοχοποιούν το βλαπτόμενο άτομο ως υπαίτιο για τις τραγικές συνέπειες της πράξης του δράστη, πομπώδεις τίτλους δημοσιευμάτων που λοιδορούν όσους χρήζουν προστασίας, τηλεοπτικούς αστεϊσμούς με υπαινιγμούς που προσβάλλουν όχι μόνο όσους βιώνουν περιστατικά που προκαλούν ψυχικό και σωματικό πόνο, αλλά και τον μέσο άνθρωπο που αναζητά στα ΜΜΕ λίγο «αέρα» από τον «έξω κόσμο».

Πού βρίσκεται η παγίδα;

Σήμερα τείνει δυστυχώς να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ίσως μια πράξη βίας οποιασδήποτε μορφής μπορεί να είναι εν μέρει δικαιολογημένη, λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνει το σύνολο του πληθυσμού. Η απομόνωση, η αβεβαιότητα για το αύριο, η οικονομική δυσπραγία φαίνεται να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις «δικαιολογίες». Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από προφάσεις για να «σκεπαστεί» μια κατάσταση, η οποία δεν αποκαλύπτεται ποτέ στο σύνολό της, γιατί το πρόσωπο που υφίσταται κακοποίηση, πολλές φορές, δεν τολμά να την αποκαλύψει ούτε στον ίδιο του τον εαυτό, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις αρνητικές συνέπειες για το ίδιο, αυξάνοντας ακόμα και τον κίνδυνο να μην επιβιώσει μιας επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς.

Ο νόμος μπορεί να εξασφαλίζει προστασία;

Ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί σίγουρα ένα μέσο προστασίας όσων κινδυνεύουν εκεί που υποτίθεται πως θα έπρεπε να νιώθουν απολύτως ήσυχοι και ασφαλείς. Οι διατάξεις του προστατεύουν την οικογένεια εν ευρεία εννοία, καθώς και τα πρόσωπα που συνοικούν, ενώ οι δυνατότητες που προσφέρει αποτελούν μια «ασπίδα» όσων έχουν πληγεί σωματικά και ψυχικά. Προϋπόθεση βέβαια εφαρμογής του είναι να «μιλήσει» αυτός που φοβάται ή κάποιος που ξέρει και δεν φοβάται, προκειμένου να κινητοποποιηθούν οι Αρχές όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως ένας νόμος σαν αυτόν που απαρτίζεται από ένα πλέγμα ποινικών διατάξεων αποτελεί κυρίως ένα μέσο καταστολής. Το στοίχημα, όμως, κάθε κοινωνίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και τις σημερινές που σηματοδοτούν την έναρξη μιας άλλης εποχής σχέσεων σε κάθε επίπεδο, είναι να προλαμβάνει και όχι να καταστέλλει. 

Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η βία δεν γνωρίζει εξαιρετικές συνθήκες, υγειονομικούς εχθρούς, προφυλάξεις που λαμβάνονται κατόπιν ιατρικών συμβουλών. Η μάσκα ενδέχεται να προστατεύσει από τον ιό, αλλά όχι από τον εχθρό που μπορεί να στέκεται δίπλα και ν’ αλλάζει πρόσωπο και διάθεση σε μερικά λεπτά. Το σπίτι μπορεί να είναι ή να γίνει το πλέον επικίνδυνο μέρος ακόμα και σήμερα που το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» αποτελεί μέγιστο μέτρο για την προστασίας της υγείας. 

Σκοπός είναι να είσαι υγιής και ασφαλής εντός του σπιτιού σου. Αν δεν είσαι εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις, βρες τη δύναμη να σπάσεις την αλυσίδα της βίας και να ζητήσεις βοήθεια. Θυμήσου, ένα άγγιγμα μπορεί να χτίσει ή να γκρεμίσει τον κόσμο γύρω σου. Μην επιτρέψεις να είναι το τελευταίο.

Μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες

Και κάτι ακόμα. Αν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για να σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν. Αν δεν μπορείς να μιλήσεις, στείλε email στο [email protected]. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείς να καλέσεις το 100 ή να πας στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Αν γνωρίζεις μία γυναίκα, η οποία κακοποιείται, στήριξέ την. Ενημέρωσέ την, έτσι ώστε να ζητήσει βοήθεια.

Διάβασε ακόμα:

Η σημασία της διαχείρισης των συναισθημάτων την εποχή του κορονοϊού

Κάνε detox και στις σχέσεις σου

Author(s)

  • Αγγελική - Ελένη Μπιτζούνη

    Δικηγόρος - Δημοσιογράφος

    Η Αγγελική – Ελένη Μπιτζούνη είναι απόφοιτος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ., απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με τίτλο «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. αλλά και Μ.Κ.Ο. ενώ έχει ασχοληθεί με την πολυπολιτισμικότητα και την εκπαίδευση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανηλίκων κρατουμένων, προσφύγων ή ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές - ξενώνες, στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των Μ.Μ.Ε. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνή συνέδρια νεολαίας με στόχο την προώθηση της Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας καθώς και των Digitales. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δικηγόρος, αναλαμβάνοντας το χειρισμό κυρίως ποινικών και αστικών υποθέσεων.