Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη ημέρα γενναιοδωρίας στον κόσμο έχει ξεκινήσει! Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το Giving Tuesday;

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, θα γιορταστεί και στην Ελλάδα, η #GivingTuesday, ένα παγκόσμιο κίνημα προσφοράς, που το HIGGS φέρνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και μας προτρέπει να δείξουμε τη γενναιοδωρία μας με το σύνθημα «Ενωμένοι Προσφέρουμε». 

Η ιδέα της ημέρας #GivingTuesday γεννήθηκε το 2012 με σκοπό να προτείνει στους ανθρώπους να δείξουν γενναιοδωρία και να δημιουργήσουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο. Αυτή η απλή ιδέα ήταν τόσο δυνατή που εξελίχτηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο και καθιερώθηκε ως η παγκόσμια μέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας. Εκατομμύρια άνθρωποι, οργανισμοί και επιχειρήσεις παγκοσμίως, με αφορμή την GivingTuesday κάνουν μικρές ή μεγάλες πράξεις γενναιοδωρίας που πραγματικά αλλάζουν τον κόσμο. 

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες, ιδέες αλλά και εργαλεία στο www.givingtuesday.gr.

To 2021 το HIGGS συνδέθηκε με το Παγκόσμιο κίνημα του #GivingTuesday αποτελώντας τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης του κινήματος για την Ελλάδα. Ποιος είναι ο στόχος και το όραμα του HIGGS;

Η ομάδα του HIGGS, πιστεύει στη δύναμη των απλών ανθρώπων που έχουν καλές προθέσεις, ωραίες ιδέες και διάθεση για προσφορά στην κοινωνία. Για εμάς ήταν φυσικό να αποτελέσουμε τον δίαυλο μέσα από τον οποίο μια τέτοια ημέρα θα μπορούσε να γιορταστεί και στη χώρα μας και να κινητοποιήσει τα αποθέματα προσφοράς και γενναιοδωρίας που έχουμε ως χώρα. 

Το όραμά μας για τον εορτασμό της GivingTuesday στην Ελλάδα, την 30η Νοεμβρίου, είναι να εμπνεύσουμε και να υπενθυμίσουμε σε όλους – άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς – τη δύναμη της προσφοράς και της γενναιοδωρίας. Για αυτό, αναλάβαμε τον ρόλο του επίσημου εκπροσώπου του δικτύου στην Ελλάδα με στόχο να δώσουμε ιδέες και εργαλεία σε όλους όσους θέλουν να κάνουν τη διαφορά.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η Τρίτη θα αποτελέσει το έναυσμα, για να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στις πράξεις γενναιοδωρίας που μπορούμε όλοι να κάνουμε και θα δημιουργήσουμε ένα κίνημα προσφοράς που δεν θα περιορίζεται απλά σε μια μέρα τον χρόνο. 

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας σας βρίσκονται οι αρχές της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης. Πιστεύετε ότι οι αξίες αυτές είναι έμφυτες στον καθέναν από εμάς; Τι μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο για να τις καλλιεργήσουμε;

Η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία και η συνεργασία είναι αξίες που διέπουν όχι μόνο τη φιλοσοφία αλλά και την καθημερινή λειτουργία του HIGGS, καθώς βασιζόμαστε σε αυτές για να ενδυναμώσουμε την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα και να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη δικαιοσύνη. Εξάλλου, η εκπαίδευση  και η συμβουλευτική που παρέχουμε δωρεάν σε ελληνικές ΜΚΟ προκειμένου να τις υποστηρίξουμε, είναι μια διαδικασία γεμάτη προσφορά και δοτικότητα.  

Εγώ προσωπικά αλλά και τα μέλη της ομάδας του HIGGS, πιστεύουμε στο έμφυτο ένστικτο της ανθρωπιάς, που ωθεί τον κόσμο είτε ατομικά είτε συλλογικά να βοηθάει και να προσφέρει με αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη.  

Σίγουρα αυτές οι αξίες μπορούν να καλλιεργηθούν περαιτέρω και σε ατομικό επίπεδο και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα η καθημερινή εξάσκησή τους. Ο καθένας μας μπορεί να επιλέγει συνειδητά και ανάλογα με τις δυνατότητές και τον χρόνο του να κάνει μια μικρή ή μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης καθημερινά, βελτιώνοντας έτσι τον κόσμο γύρω του. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να  εισπράττουμε τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργούνται αλλά και να παρατηρούμε τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις μας στις ζωές των άλλων. Έτσι θα μας δημιουργηθεί η επιθυμία να συνεχίσουμε τις γενναιόδωρες πράξεις μας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να αποτελέσουν θετικά παραδείγματα και να διδάξουν τις αξίες αυτές στα παιδιά, ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί μια νέα γενιά με γενναιόδωρο πνεύμα.  

Επιπρόσθετα, βοηθάει η συμμετοχή μας εθελοντικά σε σχήματα και οργανισμούς μέσα από τους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε. Την περίοδο αυτή, υπάρχουν πολλές δομές και οργανισμοί, στους οποίους μπορεί κάποιος να συμμετέχει ως εθελοντής συνεισφέροντας έτσι σε καλούς σκοπούς. Να βοηθήσει δηλαδή αυτούς που βοηθούν!

Το κλειδί είναι να βρεί ο καθένας μας τρόπους να εκφράσει την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, αξίες στις οποίες βασίζεται όλη η κουλτούρα της προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Πόσο σημαντική είναι η ενσυναίσθηση στη ζωή και την καθημερινότητά μας;

Η ενσυναίσθηση, αυτή η μοναδική ικανότητα να κατανοούμε τις προσωπικές εμπειρίες των άλλων, είναι ένα βασικό συστατικό για να δημιουργήσουμε επιτυχημένες προσωπικές σχέσεις αλλά και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στην κοινωνία. 

Η δυνατότητα που έχουμε να αναγνωρίζουμε την θέση και τα συναισθήματα  άλλων ανθρώπων ακόμα κι αν αυτοί είναι διαφορετικοί από εμάς, είναι αυτό που μας κάνει ανοιχτούς και ανεκτικούς στη διαφορετικότητα. Και φυσικά η ενσυναίσθηση καλλιεργεί εκτός των άλλων και την γενναιοδωρία.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε τις ανάγκες των άλλων και να προσπαθούμε να είμαστε συνειδητά εκεί για αυτούς με μεγάλες ή μικρές πράξεις προσφοράς και γενναιοδωρίας. Η φροντίδα και η κατανόηση που μπορούμε να δείξουμε προς τον συνάνθρωπό μας, κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. 

Ένας από τους βασικούς μας πυλώνες στο Thrive είναι η προσφορά. Πιστεύετε ότι η προσφορά μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Διαισθητικά πάντα γνωρίζαμε ότι το να δίνεις έχει μεγαλύτερη αξία από το να παίρνεις, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Η αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς έγκειται στο ότι μας βγάζει από τον εαυτό μας και μας συνδέει με τους συνανθρώπους μας και τις ανάγκες τους, «αναγκάζοντάς» μας να δούμε και πέρα από τον μικρόκοσμό μας. Είναι το βασικό συστατικό της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και ένας τρόπος να κάνουμε την διαφορά στις ζωές άλλων ανθρώπων, λιγότερο ευνοημένων ίσως από εμάς. 

Ταυτόχρονα, το να είμαστε γενναιόδωροι και να μπορούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο έχει και πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους, καθώς όπως έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες, έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Ειδικά στην εποχή μας, όπου ο προβολέας πέφτει πάνω στο άτομο και στην προσωπική του ανάπτυξη και ευημερία με έναν σχεδόν ναρκισσιστικό τρόπο, το να μπορούμε να δίνουμε και να βοηθάμε – όπως μπορεί ο καθένας – στην καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για εμάς όσο και για την κοινωνία μας.

Η προσφορά είναι μια καθημερινή εξάσκηση και αφορά σε όλη μας τη ζωή και όχι μόνο περιόδους κρίσης. Η μεγαλύτερη δύναμη της προσφοράς, είναι ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους, ξεκινώντας έτσι ένα ντόμινο γενναιόδωρων πράξεων και καλοσύνης. 

Στο Thrive πιστεύουμε ότι τα μικρά βήματα είναι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αρχίσουμε να προσφέρουμε ξεκινώντας από μικρές πράξεις καλοσύνης; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Στο HIGGS  πιστεύουμε και εμείς ότι οι μικρές και φαινομενικά ασήμαντες πράξεις καλοσύνης και προσφοράς, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να αναδείξουμε γιορτάζοντας στην Ελλάδα την GivingTuesday στις 30 Νοεμβρίου. 

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η γενναιοδωρία και η προσφορά δεν μετριούνται μόνο με υλικούς ή και χρηματικούς όρους. Μπορεί κάποιος να είναι ευγενικός και συμπονετικός με τους γύρω του, ή να προσφέρει τον χρόνο και τα ταλέντα του αφιλοκερδώς και για καλό σκοπό. Να βοηθήσει έναν γείτονα ή να κάνει παρέα σε κάποιον που είναι μόνος. Η προσφορά και γενναιοδωρία είναι συνειδητές επιλογές και όσο περισσότερο επιλέγουμε να δρούμε με άξονα την καλοσύνη, τόσο πιο πλούσια γίνεται η ζωή, τόσο η δική μας όσο και των γύρω μας.

Για αυτό και εμείς, προσκαλούμε ιδιώτες, οργανισμούς και επιχειρήσεις, να γιορτάσουν μαζί μας την #GivingTuesday, δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξή τους προς έναν σκοπό που τους εμπνέει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμμετέχει κάποιος στη δράση αυτή και δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο: είτε πρόκειται για έμπρακτη βοήθεια προς έναν γείτονα ή συμπολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη, είτε για χρηματική προσφορά σε σκοπούς και οργανισμούς με κοινωνικό αντίκτυπο, είτε για διάθεση χρόνου και δεξιοτήτων, κάθε πράξη γενναιοδωρίας μετράει. 

Η ομάδα του HIGGS κάνει την αρχή και δίνει το παράδειγμα, αφιερώνοντας όλο τον Νοέμβριο στο κίνημα της GivingTuesday. Κατά τη διάρκεια του μήνα, κάθε μέλος της ομάδας θα πραγματοποιήσει ασκήσεις γυμναστικής στο δικό του χώρο και χρόνο. Στο τέλος του μήνα, θα καταμετρηθούν όλες οι ώρες της ομάδας, και – μετά από κλήρωση – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση θα λάβει αντίστοιχες ώρες συμβουλευτικής από τους εκπαιδευτές του HIGGS. 

Ακόμα και οι μικρότερες πράξεις φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης μπορούν να έχουν ουσιαστικό  αντίκτυπο και αντίκρισμα στις ζωές συνανθρώπων μας και  ελπίζουμε ότι η GivingTuesday, θα λειτουργήσει ως μια μικρή υπενθύμιση για όλους. 

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος σπούδασε Ναυτιλιακά με Μεταπτυχιακό στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία και Διδακτορικό στο Φαινόμενο των Περιφερειακών Συνεργασιών στον Αναπτυσσόμενο Κόσμο. Στο διδακτορικό του ήρθε σε επαφή με την Κοινωνία των Πολιτών και τις ΜΚΟ. Από το 2009 ασχολείται με το οικοσύστημα των ΜΚΟ, εισχωρώντας στα ενδότερα με το έργο «ΘΑΛΗΣ-Αξιολόγηση Ελληνικών ΜΚΟ». Το 2012 ξεκίνησε να οργανώνει σεμινάρια capacity building για ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα. Έχοντας γνωρίσει τους ανθρώπους περισσοτέρων από 200 ΜΚΟ μπορεί και διατηρεί το χαμόγελό του για τη μαγιά που υπάρχει για μαγικά πράγματα. Ευελπιστεί να βάλει μέσα από το HIGGS το δικό του μικρό λιθαράκι στο ελληνικό οικοσύστημα ΜΚΟ.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε γιατί η προσφορά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Φωτεινή Λεγάκι: “Η Δωρεά Μυελού των Οστών είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής”