Πώς προέκυψε η συγγραφή βιβλίων και τι σημαίνει για εκείνη; Πόση δύναμη έχει ένα βιβλίο; Από πού αντλεί έμπνευση; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που ξεχωρίζει περισσότερο από τα υπόλοιπα; Ποια φράση ακολουθεί στη ζωή της και της δίνει δύναμη; Τι είναι αυτό που την αποφορτίζει και πώς μπορούμε τελικά να επιτύχουμε την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής; Η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πώς προέκυψε η συγγραφή βιβλίων και τι σημαίνει για εσάς;

Γράφω από πολύ μικρή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι ο τρόπος μου να κατανοήσω τον εαυτό μου και τον κόσμο γύρω μου. Η συγγραφή για μένα λειτουργεί σαν ένα παράθυρο στον έξω κόσμο, απ΄όπου μπορώ να δω διαφορετικούς ανθρώπους να ζουν διαφορετικές ζωές από τη δική μου κι εγώ να κερδίζω από την εμπειρία τους.  

Μπορεί να λειτουργήσει το γράψιμο σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας, με την έννοια ότι αποτυπώνουμε στο χαρτί όλα όσα μας απασχολούν;

Δεν αποτυπώνουμε τα προβλήματα, αλλά τους προβληματισμούς μας, αυτά που μας κεντρίζουν τη σκέψη. Γράφουμε με όσα έχουμε μέσα στο νου και στην καρδιά μας, γράφουμε με όσα είμαστε.

Πιστεύετε ότι ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να μεταφέρει τους αναγνώστες σε μία άλλη εποχή;

Ναι, αρκεί να έχει φροντίσει γι’ αυτό ο συγγραφέας. Χρειάζεται προσπάθεια, μελέτη και τεχνική για να αποδοθεί σωστά η εποχή στην οποία αναφέρεται το μυθιστόρημα και να χτιστεί το φόντο μπροστά από το οποίο δρουν οι ήρωες. Όλα έχουν τη σημασία τους για να αποδοθούν σωστά οι ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής, τα ιστορικά γεγονότα, η πολιτική κατάσταση, τα πολιτιστικά και πολιτιστικά στοιχεία, η γλώσσα, οι καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Όπως ο σκηνοθέτης δουλεύει για να στήσει το σκηνικό του, έτσι και ο συγγραφέας ερευνά και το αποδίδει με λέξεις.

Υπήρξε κάποιος συγγραφέας που σας επηρέασε και αποτέλεσε πρότυπο για εσάς;

Ο Καζαντζάκης. Θαυμάζω τη φιλοσοφική του σκέψη.

Ο βασικός Thrive στόχος μου είναι να γυμνάζομαι λίγο περισσότερο και να κοιμάμαι επίσης παραπάνω. 

Από πού αντλείτε έμπνευση; 

Από παντού. Από κάποια συζήτηση που άκουσα, από κάτι που μου διηγήθηκαν, από μια ιστορία που έπεσε στην αντίληψή μου. Για παράδειγμα, το τελευταίο μου βιβλίο, το « Καλύτερα να σ΄ έλεγαν Λισσάβω» το εμπνεύστηκα από τον στίχο ενός παραδοσιακού τραγουδιού της Ημαθίας, με τίτλο «Της Λισσάβως». 

Υπάρχει κάτι που σας αποφορτίζει;

Το γράψιμο και βέβαια το διάβασμα. Και τα δυο με μεταφέρουν σε άλλους κόσμους.

Πιστεύετε είναι εφικτή η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής;

Ναι, αν και θέλει προσπάθεια και οργάνωση. Προσωπικά, βάζω διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο χρόνο που αφιερώνω στη δουλειά μου και στην οικογένειά μου. Τα πάντα είναι εφικτά με σωστό προγραμματισμό.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που ενδεχομένως ξεχωρίζετε περισσότερο από τα υπόλοιπα; Και, αν ναι, γιατί;

Νομίζω πως αγαπώ λιγάκι περισσότερο το τρίτο μου βιβλίο, το «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» για δυο λόγους: ο πρώτος γιατί αναφέρεται στην ιστορία της προγιαγιάς μου από την πλευρά του πατέρα μου και επομένως βαραίνει συναισθηματικά μέσα μου λίγο περισσότερο και ο δεύτερος γιατί ο τίτλος του είναι ευγενική παραχώρηση από την αγαπημένη μου ποιήτρια, την Κική Δημουλά, αφού είναι στίχος από τι ποίημά της «Πέρασα».

Έχετε κάποια φράση που ακολουθείτε στη ζωή σας και σας δίνει δύναμη ή σας ηρεμεί; 

«Κι αυτό θα περάσει». Το λέω συχνά για κάθε δυσκολία είτε απλή, καθημερινή, είτε πιο σύνθετη.

Και μία τελευταία ερώτηση. Τι σημαίνει για εσάς ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σας;

Για μένα ευεξία και ευημερία είναι να ζω συνειδητά την κάθε στιγμή, να τρέφομαι σωστά, να αγαπώ και να φροντίζω τον εαυτό μου, να κάνω πράγματα που αγαπώ και να το απολαμβάνω, να βάζω στόχους και να αγωνίζομαι γι΄ αυτούς χωρίς το άγχος της αναγκαστικής επιτυχίας. Ο βασικός Thrive στόχος μου είναι να γυμνάζομαι λίγο περισσότερο και να κοιμάμαι επίσης παραπάνω.