Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης.
-Με ποιον τρόπο βοηθούν στην ταχύτερη αποκατάσταση των μυών.


Εδώ και χρόνια βλέπουμε αθλητές παγκοσμίου φήμης όλο και πιο συχνά να φορούν στην προπόνηση και στους αγώνες, τα ενδύματα διαβαθμισμένης συμπίεσης (compression clothes), κάτω από τις αθλητικές εμφανίσεις της ομάδας τους σε γνωστές διοργανώσεις διαφόρων αθλημάτων, όπως είναι το NBA, το NFL, το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κ.α. Τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης, είναι ενδύματα ή accessories σε μορφή μπλούζας, κολάν, καλσόν, μανίκια, κάλτσες κ.α. 

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τάση δεν είναι κάτι νέο. Αυτού του είδους τα συμπιεστικά ρούχα (κολάν), τα προτιμάνε από παλαιότερα και μέχρι σήμερα οι αθλητές στίβου και οι ποδηλάτες, κυρίως για την αεροδυναμική τους, καθώς και οι κολυμβητές για την υδροδυναμική που δημιουργεί το σώμα τους, φορώντας αυτές τις ειδικές στολές, με στόχο να πετύχουν ακόμη καλύτερους χρόνους.

Σε τι βοηθούν;

Έρευνες τα τελευταία χρόνια μας αποδεικνύουν ότι η πίεση που ασκείται στα σημεία των μυών, εφαρμόζεται με στόχο τη βελτίωση της ροής του αίματος. Κατά την άσκηση, μέσω της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος, γίνεται καλύτερη οξυγόνωση των μυών με κύριο στόχο την βέλτιστη απόδοσή τους. Πιο συγκεκριμένα, κατά την άσκηση τα πλεονεκτήματα των αθλητικών ενδυμάτων συμπίεσης είναι ότι χρησιμοποιούνται, ώστε να κρατούν τους μύες σε αυξημένη θερμοκρασία, προλαμβάνοντας τραυματισμούς λόγω του περιορισμού της ταλάντωσης των μυών συνδυάζοντας την καλύτερη αιμάτωση και σωστή οξυγόνωση των μυών μέσω της σωστής κυκλοφορίας του αίματος.

Προστασία από τους κραδασμούς

Οι κραδασμοί σε έναν δρομέα προκαλούν κάποιες ταλαντώσεις στους μύες, καθώς υπάρχουν και οι δυνάμεις που ασκούνται από το έργο που προκαλείται μέσω του τρεξίματος. Αυτό μας δείχνει ότι με τα ρούχα διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι μύες είναι πιο σταθεροί μειώνοντας τους κραδασμούς, καθώς και η περίοδος μυϊκής αποκατάστασης (ξεκούρασης) ήταν μικρότερη. Επίσης, βλέπουμε ότι μετά την άσκηση, αθλητές που φορούν τέτοιου τύπου κάλτσες, υποστηρίζουν ότι με την επιπλέον κυκλοφορία του αίματος που προκαλούσαν, βοηθιούνται, ώστε να έχουν γρηγορότερη μυϊκή αποκατάσταση.

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Μια μελέτη του Chatard το 2004 εξέτασε το βαθμό αποκατάστασης 12 προπονημένων ηλικιωμένων αθλητών ποδηλασίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν 2 φορές πεντάλεπτη μέγιστη άσκηση και στη συνέχεια, 80 λεπτά αποκατάσταση. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, οι ποδηλάτες φόρεσαν την πρώτη φορά το συμπιεστικό ρούχο, ενώ τη δεύτερη όχι. Η μελέτη έδειξε ότι, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και οι τιμές του αιματοκρίτη των ποδηλατών που φορούσαν το συμπιεστικό ρούχο ήταν στατιστικά σημαντικά μικρότερες.

Άλλη μελέτη του 2005, που εξέτασε 13 υγιείς αθλητές, μελέτησε την ιδιοδεκτικότητα των ισχίων με την εφαρμογή των συμπιεστικών ρούχων στους αθλητές. Αυτό που έδειξε η μελέτη είναι ότι μετά από συγκεκριμένες ασκήσεις στους μύες που φορούσαν ειδικό ένδυμα στην περιοχή του ισχίου, οι πιθανότητες τραυματισμού ήταν λιγότερες. Έρευνες, από την άλλη, στο πανεπιστήμιο Exeter μέτρησαν την αποκατάσταση κάποιων αθλητών, από μία έντονη προπόνηση που συμπεριλάμβανε πλειομετρικές ασκήσεις. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι μετά από ένα 24ωρο και με την χρήση συμπιεστικών ρούχων σημειώθηκαν λιγότερα πιασίματα και αύξηση της δύναμης των αθλητών. Τέλος, Ισπανοί επιστήμονες έβαλαν μια ομάδα αθλητών να φορέσει ένα μανίκι συμπίεσης μόνο στο ένα πόδι αφήνοντας το άλλο ελεύθερο. Στη συνέχεια, οι παίκτες έτρεξαν σε κατηφόρα για 40 λεπτά (μια δραστηριότητα που συνήθως προκαλεί πόνο και απαιτεί μεγάλη αποθεραπεία). Τα αποτελέσματα έδειξαν 27% λιγότερους δείκτες πόνου στο συμπιεσμένο πόδι σε σύγκριση με το ελεύθερο πόδι.

Όπως όλα δείχνουν επομένως…

Τα ρούχα συμπίεσης μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα στη προπόνηση ενός αθλητή. Φυσικά, η καθοδήγηση από την προπονητή είναι πάντα απαραίτητη συνεπώς αν και εσύ θες να τα εντάξεις στη ζωή σου συμβουλεύσου του γυμναστή σου ώστε να επιλέξεις τα κατάλληλα. 

Διάβασε ακόμα:

Εξεταστική Είναι… Με Smoothies Θα Περάσει

5 Βήματα Για Να Πετύχεις Τους Fitness Στόχους Σου Τη Νέα Χρονιά

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.