Ο Θοδωρής Παπαγιάννης και η ομάδα της Summit είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν το teambuilding καλύτερα από πολλούς. Για αρκετό διάστημα συνεργάστηκα μαζί τους, παρατηρώντας παράλληλα τα ευρηματικά παιχνίδια που ετοίμαζαν, τις καλές συνθήκες που δημιουργούσαν, τη δυναμική που έβγαζαν προς τους πελάτες τους. Ποιοι ήταν αυτοί; Οι μεγαλύτερες εταιρείες, και όχι μόνο, στην Ελλάδα. Εκτός όλων των άλλων, ο Θοδωρής, για εμένα, είναι ορειβάτης και ποδηλάτης, άνθρωπος που λατρεύει τη φύση και παράλληλα χαρισματικός για να οδηγήσει μια ομάδα να πάει μπροστά!
Η αφορμή για τη συνέντευξη ήταν μια επίσκεψη στο site τους, καθώς σκεφτόμουν ότι το teambuilding και οι εταιρικές συναντήσεις βρήκαν απέναντί τους τον κορoνοϊό! Όπως, λοιπόν, οι εταιρείες προσαρμόστηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, έτσι και η Summit πέρασε σε ψηφιακό περιβάλλον, με τις φυσικές δραστηριότητες να είναι πάντα εκεί, όταν όλα αυτά περάσουν. Ας δούμε πώς έγινε αυτό το πέρασμα, η προσαρμογή στο ψηφιακό teambuilding μέσα από μια ψηφιακή -τι άλλο- συνέντευξη με τον Θοδωρή!
Και ξαφνικά, καραντίνα! Ποια ήταν η αντίδραση μιας εταιρείας στην κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ η κύρια δραστηριότητά της είναι η διοργάνωση και διεξαγωγή εταιρικών εκδηλώσεων που ως στόχο έχουν να “δέσουν” ομάδες;
Η πρώτη εντύπωση ήταν καταστροφική! Με επάγγελμα “Συγκεντρώσεις Ανθρώπων”, η εικόνα που έχεις σχηματίσει όλα τα χρόνια της δουλειάς σου είναι ότι δέσιμο ομάδων μπορεί να πετύχει μόνο αν όλοι βρίσκονται physically μαζί. Η καραντίνα όμως μας απέδειξε αυτό που κάποιο καιρό τώρα δεν θέλαμε να δούμε: η σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα είναι remote working για χιλιάδες εργαζομένους ήδη στον πλανήτη. Η παγκοσμιοποίηση των εταιρειών είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και τοποθεσία να δουλεύουν μαζί στα ίδια projects. Η ανάγκη λοιπόν για να νιώσουν σαν ομάδα συνεχίζει να υφίσταται, ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό αλλάζει. Η Covid-19 μας βοήθησε να δούμε πιο καθαρά αυτές τις ανάγκες και να αναπτύξουμε δέσμη υπηρεσιών που μπορεί να δουλέψει και remotely/virtually.
Μετά το πρώτο μούδιασμα, χτίσατε ένα ψηφιακό σύμπαν για το teambuilding. Ήταν εύκολη αυτή η ψηφιακή μετάβαση;
Νομίζω ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε ζήσει τα τελευταία 10 χρόνια καθώς, αν και είμαστε συνεχώς σε διαδικασία ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και concepts για πελάτες μας, η συγκεκριμένη δουλειά ενέπλεκε πολλούς νέους παράγοντες, αλλά και μικρό χρόνο δοκιμών για να δούμε την αποτελεσματικότητα των όσων σχεδιάζαμε.
Εσείς το φτιάξατε ΟΚ, όλα μια χαρά! Οι εταιρείες και τα τμήματα HR που έχουν τον πρώτο λόγο, πώς το δέχτηκαν;
Γεγονός ήταν και είναι ότι οι περισσότεροι στο χώρο του HR, αλλά και στις υπόλοιπες λειτουργίες μιας εταιρείας, δεν γνώριζαν ή γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα να υλοποιήσουν virtual events ή εκπαιδεύσεις, αν και οι περισσότεροι γνώριζαν ήδη τα από χρόνια γνωστά webinars και τις ψηφιακές πλατφόρμες εκπαίδευσης. Εκπλήσσονται λοιπόν όταν ακούν ότι φυσικά και μπορούν να κάνουν ένα virtual teambuilding event ή virtual playful training. Το τελευταίο διάστημα, κύρια δουλειά μας είναι να “εκπαιδεύουμε” όλο αυτό το κοινό στη νέα λογική, για να κατανοήσουν τις δυνατότητες, τους περιορισμούς και τα οφέλη τους. Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική!
Πόσο δύσκολο είναι μια κατ’ εξοχήν κοινωνική διαδικασία, όπως το teambuilding, να λειτουργήσει, ας πούμε, μεμονωμένα, από οθόνες υπολογιστών;
Προσωπικά θεωρώ ότι η ανθρώπινη επαφή χρειάζεται να είναι physical -προσθέτει πολύ στην ένταση των συναισθημάτων και του μοιράσματος της εμπειρίας που βιώνεις, κάτι που λείπει ήδη πολλά χρόνια από την κοινωνία μας- ωστόσο το πάθος, η εμπιστοσύνη, η ένταση, η επικοινωνία, η συνέργεια, η ομαδικότητα και η συναισθηματική και εγκεφαλική φόρτιση που ενέχονται σε κάθε virtual teambuilding είναι σχεδόν παρόμοιες με αυτές ενός physical teambuilding. Το μόνο που λείπει είναι μάλλον το μη αποστειρωμένο περιβάλλον ενός physical event!
Αρχική δημοσίευση από τον Άρη Γαβριελάτο στο a8inea.com.
Διάβασε ακόμα:
Πώς να διαπρέψεις στη δουλειά σου ακόμα και σε δύσκολους καιρούς