Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι οι “πρωινές σελίδες”.
-Ποιος είναι ο “λογοκριτής” σου.


Οι Πρωινές Σελίδες είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου ‘εργασίες με τον εαυτό’, όπως τις ονομάζω. Eίναι ένα από τα δύο βασικά εργαλεία για την ανάκτηση της δημιουργικότητάς μας, τα οποία προτείνει η Julia Cameron στο βιβλίο της ‘The Artist Way‘, αλλά συγχρόνως και ένα εργαλείο εν-συνειδητότητας (mindfulness) και αύξηση της παραγωγικότητά μας.

‘Συναντήθηκα’ με τη συγγραφέα και ήρθα σε επαφή με το έργο της, όταν την Πρωτοχρονιά του 2011, στη Νέα Υόρκη, μια αγαπημένη μου φίλη, μου έκανε δώρο ένα βιβλίο της με ιδιόχειρη αφιέρωση. Από τότε, οι Πρωινές Σελίδες με έχουν συντροφεύσει σε πολλές και ‘προκλητικές’ περιόδους της ζωής μου και είναι μια αγαπημένη συνήθεια.

Οι Πρωινές Σελίδες είναι ένα εργαλείο που συχνά προτείνω σε φίλους μου και σε ανθρώπους με τους οποίους εργαζόμαστε μαζί σε θέματα προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο The Artist Way

Το βιβλίο της Julia Cameron ‘The Artist Way‘ πρωτοεκδόθηκε το 1992 και είναι ένα βιβλίο ‘σταθμός’ σχετικά με τη δημιουργικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί το αποτέλεσμα των ασκήσεων – εργασιών, της μεθόδου που η συγγραφέας ανέπτυξε και αξιοποιούσε. Η ίδια εργαζόταν από το 1978, με καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και άλλους, που ήθελαν να ξεμπλοκάρουν τη δημιουργικότητά τους, να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να ζουν μια δημιουργική ζωή.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και προτείνεται από τους Times της Νέας Υόρκης και άλλους. Η μέθοδος διδάσκεται σε κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Esalen, ή σε σχολές τέχνης όπως στην Julliard. Ομάδες σε όλο τον κόσμο με ανθρώπους που θέλουν να αναδείξουν τα ταλέντα τους και τη δημιουργικότητά τους εργάζονται πάνω στη μέθοδο των 12 βδομάδων που περιγράφεται στο βιβλίο.

Εμείς, η δημιουργικότητά μας και οι Πρωινές Σελίδες

Προκειμένου να ανακτήσουμε τη δημιουργικότητά μας είναι σημαντικό πρώτα να την ανακαλύψουμε. Να θυμηθούμε ότι είμαστε δημιουργικοί. Η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε, καθώς είναι στη φύση μας. Όμως καθώς μεγαλώνουμε, κάποιοι από εμάς ‘ξεχνάμε’ αυτήν την ιδιότητά μας και παύουμε να την καλλιεργούμε. Είναι χαρακτηριστική η φράση του Pablo Picasso:

“Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πως θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας”

Τι είναι οι Πρωινές Σελίδες

Οι Πρωινές Σελίδες είναι μια εργασία, ένα εργαλείο που μας βοηθά σε αυτήν την ανακάλυψη της δημιουργικότητας που έχουμε μέσα μας. 

Το γράψιμο χειρόγραφα τριών σελίδων Α4 καθημερινά.

Τρεις σελίδες την ημέρα, χωρίς σκέψη, ανάλυση, κριτική, χωρίς να υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σκοπός.

Η πρώτη δραστηριότητα της ημέρας, αφού σηκωθούμε από το κρεβάτι, κάνουμε μπάνιο, τις πρωινές μας ασκήσεις ή/ και διαλογισμό και ετοιμάσουμε το πρωινό μας.

Απλά, γράφουμε ότι ‘μας έρχεται στο νου εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα μπορούμε να γράφουμε: ‘Δεν ξέρω τι να γράψω τώρα.’ Ό,τι και αν συμβαίνει, εμείς συνεχίζουμε να γράφουμε μέχρι να γεμίσουμε τρεις σελίδες.

Οι Πρωινές Σελίδες είναι προσωπική υπόθεση και είναι απαραίτητο να προφυλάξουμε αυτή την ιδιωτική μας στιγμή.

Επιπλέον, η δημιουργός της εργασίας αυτής προτείνει να αποφύγουμε να διαβάσουμε τι έχουμε γράψει στις Πρωινές Σελίδες τουλάχιστον τις πρώτες 8 βδομάδες από την έναρξή της.

Ποια είναι η χρησιμότητα της ‘εργασίας με τον εαυτό’ 

‘Οι Πρωινές Σελίδες μας οδηγούν στην άλλη πλευρά: πέρα από το φόβο μας, την αρνητικότητά μας, τη διάθεσή μας, και, το κυριότερο, μας κάνουν να υπερβαίνουμε τον Λογοκριτή μας.’ Julia Cameron

Ποιος είναι ο ‘λογοκριτής’ μας;

Ο ‘λογοκριτής’ είναι αυτή η φωνούλα μέσα στο κεφάλι μας, που συνεχώς φλυαρεί, και κρίνει άλλοτε ψιθυρίζοντας, άλλοτε φωνάζοντας ή ουρλιάζοντας. Μας λέει συνέχεια τι δεν κάνουμε καλά ή πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα!

Ο ‘λογοκριτής’ μέσα μας μπορεί να σκέφτεται τη στιγμή που γράφετε τις Πρωινές Σελίδες: ‘Μα τι βλακείες είναι αυτές πάλι! ’‘Μα καλά, πρωινιάτικα; Ήμαρτον!’

Η ακατάπαυστη φλυαρία του μας εμποδίζει να είμαστε σε γαλήνη και να συνδεθούμε με τη δημιουργική μας ιδιότητα. Οι Πρωινές Σελίδες μας βοηθούν να παραμερίσουμε το ‘λογοκριτή’ και να συνδεθούμε με την ουσία μας και τη δημιουργική μας ιδιότητα. Με την πράξη μας αυτή, δηλώνουμε ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε. Ακούμε τι λέει, αλλά επιλέγουμε να μείνουμε εστιασμένοι στην πρόθεσή μας. Με αυτό τον τρόπο ο ‘λογοκριτής’ σταματά να ασκεί την αρνητική του επιρροή στην καθημερινότητά μας, ή τουλάχιστον αυτή η επιρροή μειώνεται.

Οι Πρωινές μας Σελίδες μπορεί να είναι γεμάτες έμπνευση ή να είναι γεμάτες μιζέρια και δυστυχία. Είναι μια χαρά! Όλη αυτή η μιζέρια, η δυστυχία, η αρνητικότητα, η ανησυχία, η επανάληψη, είναι αυτό που στέκεται μεταξύ εμάς και της δημιουργικότητάς μας. Είναι τα εμπόδιά μας. Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η μιζέρια, η δυστυχία, ‘στριφογυρίζει’ μέσα μας, αναστατώνει τη ψυχή μας και με τις Πρωινές Σελίδες δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστεί! Έτσι, γράφοντας, έχουμε συνειδητή επίγνωση, ενόραση του τι συμβαίνει στο ‘εδώ και τώρα’. Η επίγνωση είναι λυτρωτική, καθώς είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν μας οδηγεί στα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Οι Πρωινές Σελίδες μας βοηθούν να παραμερίσουμε το ‘λογοκριτή’ και να συνδεθούμε με την ουσία μας και τη δημιουργική μας ιδιότητα.

Συγχρόνως η εργασία αυτή μας βοηθά να μειώσουμε το στρες, αφενός γιατί εκφράζουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, κατανοούμε τι συμβαίνει, απελευθερώνουμε το νου από τη σύγχυση που έχει, και αφετέρου γιατί συνδεόμαστε, επικοινωνούμε με τη δημιουργική μας πηγή. Η σύνδεση αυτή μας προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, καθώς συνδεόμαστε με το εγγενές φως μέσα μας και συγχρόνως αναδύεται η εσωτερική μας δύναμη και σοφία.

Φαντάσου τις Πρωινές Σελίδες σαν μια μορφή διαλογισμού ή mindfulness πρακτικής. Μια άσκηση που βοηθά τον νου να ησυχάσει τη σύγχυση και να εστιάσει!

Η απελευθέρωση από τη σύγχυση του νου, βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και νέες ιδέες αναδύονται. Αυτός είναι ο λόγος που θα δεις πως οι Πρωινές Σελίδες είναι μια άσκηση που προτείνεται σε πολλά άρθρα σχετικά με την επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα στο διαδίκτυο.

‘Οι Πρωινές Σελίδες χαρτογραφούν τον εσωτερικό μας κόσμο. Χωρίς αυτές ίσως τα όνειρά μας να παραμείνουν άγνωστες περιοχές … Οι σελίδες μας οδηγούν μακριά από την απελπισία, σε λύσεις που ούτε καν έχουμε φανταστεί’ – Julia Cameron

Αναρωτιέσαι Έίναι οι Πρωινές Σελίδες για μένα;’

Η Julia Cameron με την μεγάλη εμπειρία της στο θέμα, αλλά και εγώ με την μικρότερή μου, μπορούμε να σε διαβεβαιώσουμε πως οι Πρωινές Σελίδες είναι αποτελεσματικές.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε μορφής καλλιτέχνες (συγγραφείς, ζωγράφους, γλύπτες, ηθοποιούς), αλλά και από κάθε άνθρωπο που θέλει να εκφράζει τη δημιουργικότητά του ή απλά επιθυμεί να αξιοποιήσει στην καθημερινότητά του μια συνήθεια εν-συνειδητότητας (mindfulness) και εστίασης.

Η συγγραφέας υποστηρίζει πως είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτοί οι οποίοι αγαπούν τις Πρωινές Σελίδες, να είναι όσοι αντιστάθηκαν σθεναρά την πρώτη φορά που έμαθαν για αυτήν την άσκηση.

Προτείνω λοιπόν να δοκιμάσεις αυτό το εργαλείο και εσύ που ενδεχομένως σκέφτεσαι ουδέτερα αυτή τη στιγμή για τη χρησιμότητα της άσκησης, ή ακόμα και εσύ που μπορεί να το προσπάθησες κάποια στιγμή, βιώσες ανία και εγκατέλειψες την προσπάθεια.

Δοκίμασε την άσκηση για ένα διάστημα 12 βδομάδων τουλάχιστον, παρατήρησε τι συμβαίνει ‘γύρω σου’ και ‘μέσα σου’ και θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα που θα βιώσεις.

Περισσότερα για τις Πρωινές Σελίδες από την Julia Cameron στο σύνδεσμο εδώ.

 

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Συναισθηματικά Ευφυής Είσαι;

12 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στον Εαυτό Σου 

Author(s)

  • Νίκη Ανάντι Κουλούρη

    Leadership & Creativity Coach

    Η Νίκη Ανάντι Κούλουρη εργάζεται ως Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Coach από το 2002. Παράλληλα συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης, διαλογισμών και δίνει διαλέξεις. Ο σκοπός της είναι να εμπνέει και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους και τις ομάδες να ζουν μια συνειδητή ζωή με χαρά, νόημα και σκοπό. Το 2011 δημιούργησε την εταιρία 4people matters. Μαζί με τους συνεργάτες της σχεδιάζουν και υλοποιούν workshops και εκπαιδευτικά προγράμματα διαδραστικής και βιωματικής προσέγγισης για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Στη βιωματική προσέγγιση αξιοποιεί τεχνικές και μεθόδους από το Θεατρικό Παιχνίδι/Θέατρο και τη Gestalt. Παράλληλα υλοποιεί προγράμματα Coaching. Είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια από το Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και από το 2002 έως σήμερα, έχει συνεργαστεί με πλήθος εταιριών/ οργανισμών σε Ελλάδα και Κύπρο.