Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει το υψηλό EQ με την ομαδική δουλειά.
-Πώς θα καταλάβεις αν είσαι συναισθηματικά ευφυής.


Το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πολύ δημοφιλές και υπάρχει αρκετό διαθέσιμο περιεχόμενο. Για την ακρίβεια, βρίσκεται παντού και θεωρείται μία από τις πιο επιθυμητές δεξιότητες για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη έχει αποτελέσει αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ φημισμένων ηγετών σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ως παράγοντα επαγγελματικής επιτυχίας. Είναι προφανές ότι παραδειγματικοί υπάλληλοι που επιδεικνύουν συναισθηματική νοημοσύνη κάνουν το χώρο εργασίας καλύτερο. Οι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης είναι οι κατάλληλοι για πρόσληψη για τους 8 παρακάτω λόγους.

1.Η ομαδική δουλειά βελτιώνεται

Οι άνθρωποι με υψηλότερο EQ επικοινωνούν καλύτερα με τα μέλη της ομάδας σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν αναπτύξει τόσο τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Μοιράζονται απόψεις και είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Είναι λιγότερο πιθανό να κυριαρχήσουν σε μία κατάσταση και να αναλάβουν τα ηνία χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις απόψεις των άλλων πρώτα. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας.

2.Η εξυπηρέτηση πελατών βελτιώνεται

Όταν έχεις ένα γραφείο με εργαζομένους και συναδέλφους που τα πάνε καλά μεταξύ τους, που συνεργάζονται και σέβονται ο ένας τον άλλον, η δουλειά είναι πιο ευχάριστη και η επαφή πολύ πιο ισχυρή. Αυτό, κατ’ επέκταση οδηγεί σε μία θετικότερη εξυπηρέτηση πελατών.

3.Η αλλαγή είναι καλοδεχούμενη

Οι εργαζόμενοι ως ανθρώπινα όντα είναι λογικό να αντιμετωπίζουν αλλαγές. Τις αλλαγές συνοδεύει ο φόβος, το άγχος και η αναταραχή. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με υψηλότερο EQ προσαρμόζονται εύκολα και υποδέχονται την αλλαγή σε συνδυασμό με τους στόχους της εταιρείας.

4.Η κριτική είναι επιθυμητή

Οι διευθυντές έρχονται αντιμέτωποι με εργαζομένους που υπεραμύνονται όταν τους ασκούν εποικοδομητική κριτική, κάτι που εκνευρίζει και τις δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι, όμως, με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη δέχονται την κριτική και τη χρησιμοποιούν με θετικό τρόπο για να βελτιωθούν και να εξελιχθούν ως άτομα.

5.Οι δύσκολες καταστάσεις αντιμετωπίζονται καλύτερα

ΟΙ άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν εν δυνάμει απαιτητικές καταστάσεις, όπως οι δυσαρεστημένοι πελάτες, οι νευριασμένοι συνεργάτες ή οι απογοητευμένοι διευθυντές. Η συναισθηματική νοημοσύνη θα σε βοηθήσει να μείνεις ψύχραιμος κατά τη διάρκεια δύσκολων συζητήσεων και να δείξεις αποφασιστικότητα και να θέσεις όρια κατά τη διάρκεια διαφωνιών.

6.Οι άνθρωποι συνδέονται καλύτερα και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον

Το EQ εμφανίζεται μέσω της προσφοράς βοήθειας, όπως η κάλυψη των υποχρεώσεων ενός συναδέλφου σε κάποιο έκτακτο προσωπικό ζήτημα. Οι πράξεις αλληλοβοήθειας μεταξύ συναδέλφων και μεταξύ ηγετών και εργαζομένων εξυψώνει το ηθικό και βελτιώνει τη φήμη του οργανισμού σου.

7.Οι προθεσμίες και οι στόχοι επιτυγχάνονται χωρίς κόπο

Αν προσλάβεις μία ομάδα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, θα παρατηρήσεις ότι θα διαχειριστούν το χρόνο τους πολύ πιο αποτελεσματικά για να ολοκληρώσουν τα project μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες σε σχέση με τους ανθρώπους με χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Για τους διευθυντές αυτό σημαίνει μικρότερη ανάγκη επίβλεψης. Οι άνθρωποι με υψηλό EQ ξέρουν πώς να θέτουν προτεραιότητες και να κάνουν τη δουλειά τους εγκαίρως.

8.Θέτουν προσωπικά κίνητρα

ΟΙ συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι έχουν μία νοοτροπία ανάπτυξης. Είναι αισιόδοξοι εκ φύσεως και πιο ανθεκτικοί όταν αντιμετωπίζουν εμπόδια, δεν τα παρατάνε εύκολα, κινητοποιούνται από τις εσωτερικές τους φιλοδοξίες και το προσωπικό τους όραμα για να βελτιωθούν και να επιτύχουν, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αρπάζουν τις ευκαιρίες.

8 ερωτήσεις για να αξιολογήσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη

Αν θες κι εσύ να μάθεις πόσο συναισθηματικά ευφυής είσαι, απάντησε στις παρακάτω 8 ερωτήσεις. Όσο πιο πολλές θετικές απαντήσεις δώσεις τόσο πιο υψηλή είναι η συναισθηματική σου νοημοσύνη. Δοκίμασέ το, ανακάλυψε ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία σου και βελτίωσε ότι θεωρείς ότι χρειάζεται. 

1.Έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου και τους λόγους για τους οποίους αισθάνεσαι έτσι;

2.Γνωρίζεις τους περιορισμούς και τις προσωπικές σου ικανότητες;

3.Μπορείς να διαχειριστείς καλά τα αρνητικά σου συναισθήματα; Για παράδειγμα επανέρχεσαι γρήγορα όταν αναστατώνεσαι ή αγχώνεσαι;

4.Μπορείς να προσαρμοστείς ομαλά στις αλλαγές;

5.Μπορείς να συγκεντρωθείς στους στόχους σου και γνωρίζεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις εκεί;

6.Μπορείς να καταλάβεις τα συναισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδράς και να συνειδητοποιήσεις τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα;

7.Μπορείς να οδηγήσεις μία διαπραγμάτευση σε μία ικανοποιητική συμφωνία και να βοηθήσεις στην καταπολέμηση των συγκρούσεων;

8.Έχεις αναπτυγμένη την ικανότητα της πειθούς και χρησιμοποιείς την επιρροή σου αποτελεσματικά;

 

Διάβασε ακόμα:

Ήρθε Η Ώρα Να Αφήσεις Πίσω Σου Το Παρελθόν

Γιατί Είναι Σημαντικό Να Περνάς Χρόνο Μόνος Σου

 

Author(s)

  • Marcel Schwantes

    ειδικός σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης

    Ο Marcel Schwantes είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.