Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η υπομονή σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση.
– Πώς θα καλλιεργήσεις την υπομονή σου.


Φουσκώνεις και ξεφουσκώνεις μπροστά σε μια αργόσυρτη ουρά περιμένοντας να πάρεις καφέ. Μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή που μπήκες με το αυτοκίνητο στην αριστερή λωρίδα επειδή ο μπροστινός πάει με το πάσο του. Αισθάνεσαι άσχημα για το γεγονός ότι χάνεις γρήγορα την ψυχραιμία σου για μικροπράγματα. Εύχεσαι να ήσουν ένας πιο υπομονετικός άνθρωπος, όμως πραγματικά δεν μπορείς να σκεφτείς πώς μπορείς να το καταφέρεις αυτό.

Τι χρειάζεται να ξέρεις για την υπομονή

Η υπομονή είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που είναι σίγουροι για τις επιλογές τους. Που δεν παρασύρονται από εύκολους ενθουσιασμούς και γι αυτό και δεν απογοητεύονται και εύκολα. Η υπομονή είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια και αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου, την ίδια ώρα οι ανυπόμονοι θα έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους και θα έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια ακόμα θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως αισθήματα γενναιοδωρίας και συμπόνιας, αλλά και μεγαλύτερης κατανόησης προς τους άλλους.

Μελέτη που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα Θετικής της Ψυχολογίας εντοπίζει τρεις διακριτές εκφράσεις υπομονής: Τη διαπροσωπική, σύμφωνα με την οποία διατηρεί ένας την ψυχραιμία του όταν είναι σε επαφή με κάποιον που είναι αναστατωμένος ή θυμωμένος. Την υπομονή που χρειάζεται να έχει κάποιος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα καθημερινά μικροεμπόδια. Και τέλος την υπομονή που χρειάζεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις αντιξοότητες της ζωής ή αλλιώς μετά από μια σοβαρή αποτυχία.

Η υπομονή είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει διάρκεια και αποτελεσματικότητα στην προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου

Κι αν δεν έχεις;

Η υπομονή είναι κάτι που αξίζει να καλλιεργήσει κανείς, αν του λείπει, γιατί είναι μια αρετή που συνδέεται με ποικίλα θετικά αποτελέσματα υγείας, όπως η μείωση της κατάθλιψης, αλλά και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με υπομονή συχνά έχουν πιο χαμηλή πίεση.
Τα καλά νέα είναι πως η υπομονή ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μπορεί να καλλιεργηθεί. Ακόμα και αν δεν είσαι ιδιαίτερα υπομονετικός άνθρωπος σήμερα, υπάρχει ελπίδα να γίνεις περισσότερο αύριο. Υπάρχουν τρόποι εύκολοι και ανέξοδοι να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε να μάθεις να έχεις υπομονή. Ορίστε πώς:

– Ξεκίνα να κάνεις γιόγκα που είναι μια άσκηση που ενθαρρύνει τη χαλάρωση.

– Δοκίμασε να κάνεις διαλογισμό τουλάχιστον μία φορά τη μέρα.

– Προσπάθησε να φας το φαγητό σου πιο αργά.

– Όταν περιμένεις σε οποιαδήποτε ουρά, άκου με τα ακουστικά στο κινητό σου τη μουσική που σου αρέσει.

– Όταν περιμένεις στην αναμονή στο γραφείου ενός γιατρού, για παράδειγμα, φρόντισε να έχεις να διαβάσεις κάτι που σου αρέσει.

– Όταν συνομιλείς με φίλους, εστίασε την προσοχή σου σε αυτά που λένε εκείνοι σε σένα κι όχι σε αυτά που θέλεις να πεις εσύ σε αυτούς.

Οι μικρές αυτές κινήσεις σίγουρα δεν θα σε κάνουν αμέσως πιο υπομονετικό. Σε διδάσκουν, όμως, με απλό τρόπο πώς να καλλιεργήσεις σιγά σιγά την υπομονή σου στην καθημερινότητά σου.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δεν Πρέπει Ν’ Απαντάς “Είμαι Καλά” Ενώ Δεν Είσαι

Μυστικά Ή Ψέματα;

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.