Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί το πρότυπο της αντίθεσης είναι συνηθισμένο στις σχέσεις
– Γιατί δεν αρκεί να έχεις πιο υπεύθυνους από εσένα φίλους
Τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο έχουν την τάση να επιλέγουν για φίλους άτομα με αυξημένο αυτοέλεγχο. Το ήξερες αυτό; Το επιβεβαιώνει έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η τάση τους αυτή πιθανόν να είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν δίπλα τους κάποιον που θα τους συμβουλέψει ορθά και θα τους προσέχει καλύτερα από ό,τι προσέχουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Επίσης, τα επιπόλαια άτομα επιβραβεύουν τον εαυτό τους, όταν επιλέγουν υπεύθυνα άτομα να βρίσκονται δί��λα τους, ξεγελώντας έτσι τον εαυτό τους για το ποιοι πραγματικά είναι οι ίδιοι και πόση ευθύνη αντέχουν. Φυσικά, η επιλογή αυτή δε συμβαίνει πάντα σε συνειδητό επίπεδο, εξηγεί η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. Μπορεί να συμβαίνει και σε ασυνείδητο επίπεδο, όπως ισχύει και συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι τα ετερώνυμα έλκονται ή τα δύο αντίθετα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Αυτό το πρότυπο το συναντάμε αρκετές φορές στις σχέσεις και μεταξύ των συντρόφων. Μπορεί όμως να το συναντήσουμε και στις φιλίες. Και οι φίλοι μπορεί να στηρίζουν μια φιλία στις συμπληρωματικές ανάγκες τους. Tέτοιου είδους σχέσεις πολύ συχνά οδηγούνται να γίνονται εξαρτητικές ή ακόμη και χειριστικές από την πλευρά του υπεύθυνου συντρόφου ή φίλου.
Και ποιο το πρόβλημα;
Για τους υπεύθυνους της παρέας το πρόβλημα συνήθως δεν είναι κανένα. Για τους ανεύθυνους, όμως; Το να επιλέγουν συστηματικά φίλους ή ακόμα και συντρόφους, τους οποίους μετατρέπουν σε δίχτυ ασφαλείας, προκειμένου να γλιτώσουν ή να απαλύνουν τις συνέπειες εσφαλμένων ή παρακινδυνευμένων επιλογών είναι μια συνήθεια που στην πραγματικότητα τούς εγκλωβίζει στην αιώνια επιπολαιότητα. Ως εκ τούτου δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους. Κι αυτό αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την πρόοδο και εξέλιξή τους.
Αν, επομένως, ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που η επιπολαιότητα επιμένει, ενώ έχουν περάσει τα χρόνια της πρώτης νιότης, ίσως χρειάζεται να προβληματιστείς.
Πώς θα καταλάβεις αν είσαι επιπόλαιος;
Κοίτα τους φίλους που έχεις δίπλα σου, όπως σου επισημαίνει και η εν λόγω έρευνα. Οι πιθανότητες να είσαι επιπόλαιος χαρακτήρας αυξάνονται, αν τους ακούς να σου επαναλαμβάνουν συχνά “πρόσεχε”, “το σκέφτηκες καλά;”, “μήπως να μην το κάνεις;” ή “μα πώς έμπλεξες έτσι;”.
Φυσικά, το να έχεις υπεύθυνους φίλους είναι εξαιρετικά βολικό. Έχεις σκεφτεί όμως τι θα συμβεί στις περιπτώσεις που εκείνοι δε θα μπορούν να είναι δίπλα σου; Αν όχι, θα έπρεπε!
Πώς μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω στην επιπολαιότητά σου;
Βρες τι είναι αυτό που θα σου ήταν πιο εύκολο να αναλάβεις. Μιμήσου ή ζήτα συμβουλές από υπεύθυνους φίλους. Μη δέχεσαι πάντα τη βοήθεια που σου προσφέρουν οι άλλοι. Τέλος, βρες τους λόγους που σε οδηγούν να είσαι επιπόλαιος και αναρωτήσου τι ακριβώς τους συντηρεί. Ακόμα κι αν έχεις αναγνωρίσει ότι είσαι επιπόλαιος χαρακτήρας, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να παραμείνεις έτσι για το υπόλοιπο της ζωής σου.