Το 2013, 4 άτομα ίδρυσαν την Blueground. Όραμά τους; Να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται “σαν το σπίτι τους”, όπου και αν επιλέξουν να μείνουν. Σήμερα η ομάδα τους μετράει 350 άτομα, με την εταιρεία τους να θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της φιλοξενίας – τεχνολογίας διεθνώς. Η Πένυ Παπακωνσταντίνου, συνιδρύτρια της Blueground, μας εξηγεί πώς μπορείς να ξεπεράσεις την κάθε πρόκληση και δυσκολία που εμφανίζεται στο δρόμο της επιτυχίας.


Thrive Global: Καταρχάς τι σημαίνει το όνομα Blueground και πώς αποφασίσατε να το επιλέξετε;

Πένυ Παπακωνσταντίνου: Το όνομα “Blueground” έχει διττή σημασία για εμάς. Το “blue/μπλε” σαν χρώμα συμβολίζει την ηρεμία και τη γαλήνη. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα θέλουμε να νοιώθουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μας εμπιστεύονται τα διαμερίσματά τους αλλά και όλοι όσοι επιλέγουν τα σπίτια μας για τη διαμονή τους. Το “ground/έδαφος” είναι συνδεδεμένο με τα ακίνητα και το real estate. Επομένως, το “Blueground” αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την εταιρεία μας.

TG: Η εταιρεία σας ξεκίνησε το 2013 και σήμερα βρίσκεται σε 3 ηπείρους με περισσότερα από 1800 διαμερίσματα και 300 υπαλλήλους. Κοιτάζοντας πίσω, περιμένατε ότι θα είχατε τόσο μεγάλη επιτυχία;

ΠΠ: Ήμασταν αρκετά θετικοί και αισιόδοξοι γιατί η Blueground καλύπτει ένα σημαντικό κενό της αγοράς ενοικίασης κατοικιών παγκοσμίως, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε όλα όσα θα ακολουθούσαν. Πλέον, έχουμε ξεπεράσει τα 2.000 διαμερίσματα και αναπτυσσόμαστε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 50.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις μέχρι το 2023.

TG: Έχετε συναντήσει δυσκολίες και πώς τις αντιμετωπίσατε;

ΠΠ: Αρκετές και είμαι σίγουρη πως θα συναντήσουμε ακόμη περισσότερες. Το να χτίζεις μια εταιρεία που αναπτύσσεται ραγδαία σε τόσες πολλές και διαφορετικές αγορές σημαίνει πως καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με καινούργιες προκλήσεις και δυσκολίες. Κάθε δυσκολία όμως έρχεται μαζί με μια ευκαιρία για να γίνεις καλύτερος. Αυτό ακριβώς κάνουμε και εμείς. Αντιμετωπίζουμε κάθε δυσκολία σαν μια ευκαιρία να μάθουμε και να γίνουμε καλύτεροι.

TG: Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία σας;

ΠΠ: Είναι πολύ απλό! Αν κάποιος επιθυμεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμά μας από ένα μήνα μέχρι χρόνια μπορεί να επισκεφθεί το website μας, το οποίο παρέχει real-time διαθεσιμότητα, τιμές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και να κάνει online την κράτησή του μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Από την άλλη όσοι ενδιαφέρονται να μισθώσουν το ακίνητό τους στην Blueground, μπορούν να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα ανάθεσης ακινήτων ή να καλέσουν στα τηλέφωνα της εταιρείας και η ομάδα του Business Development θα έρθει σε επαφή μαζί τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ακίνητα που μισθώνουμε είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των ενοίκων μας. Δηλαδή, αναλαμβάνουμε μόνο νεόκτιστα ή προσφάτως ανακαινισμένα διαμερίσματα σε κεντρικές περιοχές κοντά σε επιχειρηματικά κέντρα.

Το να χτίζεις μια εταιρεία που αναπτύσσεται ραγδαία σε τόσες πολλές και διαφορετικές αγορές σημαίνει πως καθημερινά έρχεσαι αντιμέτωπος με καινούργιες προκλήσεις και δυσκολίες. 

TG: Έχεις υπάρξει υποψήφια για επιχειρηματίας της χρονιάς. Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να “τρέχει” μία εταιρεία; Υπάρχει πιστεύεις χώρος και ευκαιρίες δράσης και εξέλιξης για μία γυναίκα στον επιχειρηματικό τομέα;

ΠΠ: Το να “τρέχεις” μια εταιρεία είναι το ίδιο απαιτητικό και δύσκολο είτε είσαι γυναίκα είτε άντρας. Σίγουρα λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεότυπων που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν, πολλές φορές το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας σημαίνει πως πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο για να αποδείξεις την αξία σου. Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερή που είμαι σε ένα περιβάλλον σαν την Blueground που οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες και η αξία δεν κρίνεται βάσει φύλου, εθνικότητας ή κουλτούρας.

TG: Η δουλειά σου απαιτεί να ταξιδεύεις αρκετά. Πιστεύεις ότι υπάρχει τρόπος να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική της ζωή; Εσύ τι κάνεις για να την επιτύχεις;

ΠΠ: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενιά μας σήμερα. Δεν είμαι σίγουρη αν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ισορροπία και διαχωρισμός καριέρας και προσωπικής ζωής, αλλά με σωστή οργάνωση, προτεραιοποίηση και συνέπεια μπορείς να διατηρήσεις μια καλή ισορροπία, η οποία θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και στους δύο τομείς.

TG: Τι θα συμβούλευες τους νέους ή εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα και να βαδίσουν το δρόμο της επιχειρηματικότητας;

ΠΠ: Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να έχουν πίστη στο όραμά τους και να μην απογοητεύονται με την πρώτη δυσκολία. Όπως προανέφερα, το να χτίζεις μια εταιρεία σημαίνει πως καθημερινά θα συναντάς πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Κάθε πρόκληση όμως, κρύβει και μια ευκαιρία, μια ευκαιρία που θα σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος και να πετύχεις τους στόχους σου πιο γρήγορα. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι όσο πιο γρήγορα γίνεται στις αλλαγές και στα νέα δεδομένα.

Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι σε ένα περιβάλλον σαν την Blueground που οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες με τους άντρες και η αξία δεν κρίνεται βάσει φύλου, εθνικότητας ή κουλτούρας.

TG: Τι σημαίνει για εσένα η αποτυχία και πώς την διαχειρίζεσαι;

ΠΠ: Για μένα η αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Η αποτυχία σε μαθαίνει να γίνεσαι καλύτερος και πιο δυνατός. Κοιτάω, λοιπόν, τι πήγε στραβά, τι μπορώ να βελτιώσω και να μάθω μέσα από αυτό και προχωράω μπροστά.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την ημέρα σου;

ΠΠ: Η ομάδα που μετράει σήμερα πάνω από 350 άτομα σε 9 πόλεις σε όλον τον κόσμο σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο όραμα που έχουμε για οδηγό μας – να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται “σαν στο σπίτι τους” όπου και να επιλέξουν να ζήσουν.

TG: Τι σημαίνει για εσένα η λέξη ευεξία και ποιος είναι ο δικός σου Thrive στόχος;

ΠΠ: Η ευεξία για μένα σημαίνει να προσέχεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η ευεξία είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων: χρειάζεται σωστή διατροφή, τουλάχιστον οχτώ ώρες ύπνο την ημέρα, υγιείς σχέσεις είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές και χρόνο για άσκηση. Επίλεξε ό,τι σου αρέσει και σε γεμίζει και αφιέρωσε κάποιες ώρες την εβδομάδα σε αυτό.

Με σωστή οργάνωση, προτεραιοποίηση και συνέπεια μπορείς να διατηρήσεις μια καλή ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

TG: Έχεις φτάσει ποτέ στα όρια του burnout και αν ναι, πώς το αντιμετώπισες;

ΠΠ: Ευτυχώς όχι! Όπως προανέφερα είμαι αρκετά οργανωτική και φροντίζω να διατηρώ μια καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι όμως κάτι το οποίο συναντώ και ακούω συχνά και νομίζω πως τόσο προσωπικά ο καθένας αλλά και οι εταιρείες πρέπει να παίρνουν μέτρα για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΠΠ: Είμαι οπαδός των καθημερινών to-do lists είτε στο σημειωματάριο του κινητού ή σε μια ατζέντα. Προσπαθώ να οργανώνω την επόμενη μέρα από την προηγούμενη, έτσι ώστε να ξεκινάω με ό,τι έχει σημασία.

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι όσο πιο γρήγορα γίνεται στις αλλαγές και στα νέα δεδομένα.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΠΠ: Το να είσαι multitasker είναι απαραίτητο όταν χτίζεις μια εταιρεία από το μηδέν. Θυμάμαι τον πρώτο καιρό στην Blueground που ήμασταν μόνο 4 άτομα και όλοι είχαμε εμπλακεί σε πολλά και διαφορετικά projects, από finance και operations μέχρι check-in και marketing.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΠΠ: Κάτι το οποίο θα μου δώσει ενέργεια για να συνεχίσω την ημέρα μου – από έναν περίπατο μέχρι ένα τηλεφώνημα σε αγαπημένα μου πρόσωπα.

H Πένυ Παπακωνσταντίνου είναι συνιδρύτρια και Operations Excellence Manager στην Βlueground, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο της φιλοξενίας – τεχνολογίας διεθνώς. Πριν από την ενασχόλησή της με την Βlueground, η Πένυ ήταν Operations Manager στην εταιρία Marichem – Marigases Worldwide, ενώ προηγουμένως, εργαζόταν ως Site Engineer στην εταιρεία Αττικό Μετρό Α.E. Το 2011, παρακολούθησε το πλήρες πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (MSc) Shipping, Trade & Finance του Cass Business School, στο Λονδίνο. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικού Μηχανικού από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.

Διάβασε ακόμα:

Ρόζα Ταπίνη: “Η Ευεξία Των Εργαζομένων Είναι Άρρηκτα Συνδεδεμένη Με Την Αποδοτικότητά Τους”

Δέσποινα Σίσκου: “Οι Άνθρωποι Είναι Αυτοί Που Κάνουν Τη Διαφορά Και Πάνε Την Εταιρεία Μπροστά”