Πόσο σημαντικές είναι η εμπιστοσύνη και η ενσυναίσθηση ανάμεσα στη σχέση γιατρού και ασθενούς και τι βοηθάει στην καλή ψυχολογία του ασθενή; Τι έκανε την ίδια να αλλάξει ουσιαστικά οπτική σε πολλά πράγματα και ποια είναι η δική της αποστολή ζωής;

Βρίσκεστε πολλά χρόνια στον αντικαρκινικό χώρο με ενεργή συμμετοχή και παρουσία σε κάθε τομέα που αφορά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και την αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου του μαστού. Τι πιστεύετε ότι παίζει ρόλο στην ψυχολογία του ασθενούς;

Η αντιμετώπιση και η διαχείριση μιας ασθένειας όπως ο καρκίνος έχει πάρα πολλές δυσκολίες με αποτέλεσμα μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία των ασθενών. Έντονα συναισθήματα όπως φόβος, θλίψη, θυμός, απαισιοδοξία κυριαρχούν. Το άγχος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι συνεχώς παρόντα. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην οικογένεια πολλές φορές είναι οδυνηρές. Το να συνεχίσει κάποιος τη ζωή του, την εργασία και τις δραστηριότητές του χωρίς κλυδωνισμούς είναι εξαιρετικά απίθανο. Η στήριξη επομένως είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση καλής ψυχολογίας. Η οικογένεια και το φιλικό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο ενώ πιθανότατα η πλέον καθοριστική σχέση στην καλή αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Στη σχέση αυτή τα «συστατικά» που κάνουν τη διαφορά είναι η εμπιστοσύνη και η ενσυναίσθηση. 

Η συμμετοχή επίσης σε Συλλόγους ασθενών και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ατόμων με την ίδια εμπειρία είναι πολύ βοηθητική. Τέλος η πλέον ουσιαστική βοήθεια που συνήθως είναι αναγκαία είναι η στήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες βοηθούν στη διατήρηση της καλής ψυχολογίας των ασθενών επομένως και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Έχετε βιώσει μία διπλή εμπειρία καρκίνου του μαστού. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στις γυναίκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη νόσο;

Αρχικά να αναφέρω ότι η έγκαιρη διάγνωση και τις δύο φορές που διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού ήταν καθοριστικές για την καλή έκβαση της ασθένειάς μου.  

Η πρώτη κίνηση είναι να βρουν το γιατρό που θα τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να μη διστάσουν να πάρουν όλες τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη, να έλθουν σε επαφή και με άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει την ασθένεια ώστε να νιώσουν ότι δεν ούτε οι μόνες αλλά ούτε και μόνες σε ότι αντιμετωπίζουν, να ακολουθήσουν τις ιατρικές οδηγίες και να θέσουν τη φροντίδα του εαυτού τους προτεραιότητα στη ζωή τους.

Έχετε αναθεωρήσει την άποψη σας για ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως θεωρούσατε δεδομένα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην υγεία, αλλά και τη στήριξη των δικών σας ανθρώπων, τη φιλία κτλ;

Το πλέον καθοριστικό σημείο για αναθεώρηση, συνειδητοποίηση, επίγνωση για μένα κυρίως ήταν η εμπλοκή μου με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής”. Αυτή η σχέση άλλαξε ουσιαστικά την οπτική μου σε πολλά πράγματα κυρίως βέβαια μου έδωσε χώρο και τρόπο να ασχοληθώ έμπρακτα με τη στήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού αρχικά ως εκπαιδευμένη εθελόντρια και στην πορεία ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Και στην προκειμένη περίπτωση ισχύει ο κανόνας που λέει “όσα περισσότερα δίνεις αυτά επιστρέφουν πολλαπλάσια”.

Πόσο σημαντικές είναι η αίσθηση του σκοπού και του οράματος στη ζωή αλλά και στην δουλειά μας;

Όλες όσες εμπλεκόμαστε ενεργά με τον Σύλλογο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και επαγγελματίες, είμαστε αφοσιωμένες στους σκοπούς και το όραμα του Συλλόγου. Το συγκεκριμένο όραμα και η αίσθηση του σκοπού εμένα προσωπικά με έχουν καθορίσει σε πολλά επίπεδα. Θα μπορούσα να πω πως έχει γίνει αποστολή ζωής.

Η στήριξη κι ενδυνάμωση των γυναικών που βιώνουν ή έχουν βιώσει την ασθένεια, η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας, η αποκατάσταση και η επανένταξή τους καθώς και η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι κυρίαρχοι στόχοι και για να καταφέρουμε να τους πετύχουμε εργαζόμαστε καθημερινά όλο τον χρόνο. Δεδομένου δε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος με τις περισσότερες διαγνώσεις παγκοσμίως, αυτό πολλαπλασιάζει την ανάγκη κινητοποιήσεων σε πολλαπλά επίπεδα, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού;

Η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε κανέναν ανεπηρέαστο. Οι ογκολογικοί ασθενείς αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες όπως καθυστερημένες διαγνώσεις, αναβολές ή καθυστερήσεις χειρουργείων, προβλήματα στις θεραπείες τους, αναβολές στις εξετάσεις επανελέγχου, δυσκολία επικοινωνίας με τους γιατρούς τους με κυρίαρχο βέβαια το φόβο της μετάδοσης και επιβίωσης λόγω της ευαλωτότητάς τους.

Οι Σύλλογοι ασθενών επίσης ήρθαν αντιμέτωποι με συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για τη λειτουργία τους, ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Το Άλμα Ζωής προσάρμοσε πολύ γρήγορα τα προγράμματά του σε διαδικτυακή μορφή ενώ ακόμα και ο συμβολικός αγώνας μας Greece Race for the Cure έγινε σε digital μορφή με ιδιαίτερη επιτυχία δεδομένου των συνθηκών γιατί δεν θέλαμε να ξεχαστεί ότι ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να υπάρχει και στον καιρό της πανδημίας. Αυτό βέβαια που δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε είναι η ζωντανή επαφή μεταξύ των μελών μας που είναι μια πολύ ενδυναμωτική σχέση λόγω της απαραίτητης κοινωνικής αποστασιοποίησης έστω κι αν υπήρχε η διαδικτυακή επαφή.

Με ποιους τρόπους μπορεί κανείς να στηρίξει το Άλμα Ζωής;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να υποστηρίξει κάποιος το Σύλλογό μας είτε διαδίδοντας το μήνυμα της σημασίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς και της στήριξης των γυναικών και των μελών των οικογενειών τους, είτε λαμβάνοντας μέρος στις εκδηλώσεις μας, όπως είναι η συμμετοχή στο συμβολικό αγώνα Greece Race for the Cure, είτε κάνοντας μια δωρεά. 

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι πως τα καθαρά έσοδα από τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αλλά και από τις δωρεές χρηματοδοτούν προγράμματα υποστήριξης ασθενών και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού. Το Άλμα Ζωής βασίζει τη λειτουργία του σε δωρεές, χορηγίες και συνδρομές των μελών του, συνεπώς κάθε συνεισφορά είναι εξαιρετικά σημαντική. Να τονίσω εδώ πως ο Σύλλογος υφίσταται οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Deloitte, ακριβώς γιατί για εμάς η διαφάνεια είναι βασική αρχή.

Διάβασε ακόμα:

Φωτεινή Λεγάκι: “Η Δωρεά Μυελού των Οστών είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής”

ΜΑΖΙ πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού