Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Τι είναι η ζώνη άνεσης.
-Από τι εξαρτάται η επικοινωνιακή σου ικανότητα.
Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση: «Η ζωή ξεκινά εκεί που τελειώνει η ζώνη άνεσής σου». Αντιλαμβανόμαστε όμως επί της ουσίας τι θα πει αυτό;
Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι λατρεύουμε τη συνήθεια. Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα που τα ξέρουμε. Πράγματα που είναι ασφαλή, γνώριμα και οικεία. Παράλληλα τείνουμε ν’ αποφεύγουμε καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, που μας προκαλούν ή είναι άγνωστες.
Έτσι, χτίζουμε έναν τρόπο ζωής, στον οποίο όλα μας είναι γνωστά, σχηματίζοντας μια Ζώνη Άνεσης γύρω από τον εαυτό μας και τα πράγματα που κάνουμε. Το θέμα, όμως, αρχίζει να γίνεται περίπλοκο, όταν αντιλαμβανόμαστε πως όσα έχουμε αυτή τη στιγμή στη ζωή μας βρίσκονται εντός της ζώνης που δημιουργήσαμε, ενώ όσα επιθυμούμε ν’ αποκτήσουμε βρίσκονται έξω από τα όριά της. Έχεις φανταστεί, όμως, πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η ζωή σου αν αρχίσεις να επεκτείνεις τα όρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου;
Τι όρια βάζουμε;
Ένα όριο που συχνά βάζουμε στον εαυτό μας είναι η επικοινωνιακή δραστηριότητά μας. Πολλοί έχουμε συνηθίσει να αποτελείται η καθημερινή επικοινωνία μας από συγκεκριμένους ανθρώπους που μιλούν για συγκεκριμένα πράγματα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται οι επικοινωνιακές ικανότητές μας. Μένουν στάσιμες και οριοθετημένες, εντός του πλαισίου της ζώνης άνεσης που έχουμε δημιουργήσει.
Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά μας και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που δεν μπορούσαμε ως τώρα, να μεταδώσουμε το όραμά μας, να διεκδικήσουμε μια θέση εργασίας ή ακόμα και να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας όπως δεν κάναμε ως τώρα, απαιτείται ένα πράγμα: Να βγούμε από τη ζώνη άνεσης και να μάθουμε να νιώθουμε άνετα, μέσα στο άγνωστο, το ανοίκειο και το μη βολικό.
«Η επικοινωνιακή ικανότητα ενός ατόμου στη ζωή εξαρτάται από τον αριθμό των άβολων συζητήσεων που πρόθυμα έκανε”, σχολιάζει ο Timothy Ferris.
Με λίγα λόγια, μπαίνοντας σε διαδικασία επικοινωνίας ακόμα και αν νιώθουμε άβολα, προοδεύουμε. Ξεπερνάμε τα όρια μας και βιώνουμε μια εμπειρία που μας μεταμορφώνει σ’ ένα νέο, ικανότερο και επικοινωνιακά ποιοτικότερο άτομο.
Όλα αλλάζουν όταν το παίρνουμε απόφαση
Μπορούμε να επεκτείνουμε τα επικοινωνιακά «όρια» μας, αν συνειδητά πάρουμε την απόφαση να το πράξουμε.
Μία ολιγόλεπτη συζήτηση με το συνάδελφο από το διπλανό γραφείο ή το διευθυντή, μια συνομιλία μ’ έναν άγνωστο στο δρόμο ή τον υπάλληλο ενός μαγαζιού που επισκεφθήκαμε ή ακόμα και μια συγγνώμη εκ μέρους μας για κάτι που πήγε στραβά, είναι μια καλή αρχή για να ξεπεράσουμε τα επικοινωνιακά όριά μας, να εκθέσουμε τον εαυτό μας και να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτή την επικοινωνιακή διαδικασία.
Όταν αναβαθμίζουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητές μας, καλωσορίζουμε νέες ευκαιρίες και νέα ξεκινήματα, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφουμε την αμφιβολία και το φόβο από τη ζωή μας. Πλέον, λοιπόν, κατάλαβες γιατί μπορείς να νιώσεις άνετα με το να νιώθεις άβολα. Χρειάζεται να επιδιώκεις να δράσεις έξω από τα συνηθισμένα σου όρια. Πες αντίο στη δική σου ζώνη άνεσης, επικοινωνώντας με τρόπο που σε εξελίσσει.
Διάβασε ακόμα:
Υπάρχουν 4 Τρόποι Για Να Αντιμετωπίσεις Τους Τσακωμούς Και Οι 3 Είναι Τοξικοί!
Μια Παρουσιάστρια Ειδήσεων Εξηγεί Πώς Να Αντιμετωπίζεις Τις Δύσκολες Συζητήσεις