Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς σε ωφελούν οι αλλαγές.
-Πώς να πραγματοποιήσεις μια ριζική αλλαγή.


Οι αλλαγές αποτελούν κομμάτι της ζωής μας, είτε το θέλουμε είτε όχι και συνοδεύονται συνήθως από συναισθήματα δυσπιστίας και φόβου. Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές, ακόμα κι αν τις θεωρείς καταστροφικές, σε βοηθούν να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις τις δυνατότητές σου.

Ακολουθούν 5 τρόποι που οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις, την ευτυχία και την ολοκλήρωσή σου και αποκαλύπτουν το χαρακτήρα σου, αν τις προσεγγίσεις με θετική στάση.

#1: Μπορείς να ανακαλύψεις τις ικανότητες σου

Όταν είμαστε κολλημένοι σε δυσάρεστες καταστάσεις για πολλά χρόνια, ξεχνάμε τι μπορούμε να κάνουμε και πόσο δυνατοί, ανθεκτικοί, δημιουργικοί και παραγωγικοί μπορούμε να γίνουμε. Επηρεαζόμαστε πολύ από τους ανθρώπους γύρω μας, τις πεποιθήσεις, τις πράξεις, τις αξίες και τη νοοτροπία τους. Έχεις βρεθεί ποτέ να δουλεύεις μεταξύ ανθρώπων που δεν σέβεσαι και συμπαθείς; Η εμπειρία της απομόνωσης στο περιβάλλον σου μπορεί να είναι αποθαρρυντική, παρ’ όλα αυτά πολλοί άνθρωποι το βιώνουν καθημερινά, είτε πρόκειται για σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν, είτε κάνουν μια δουλειά που απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να κάνουν. Όταν τολμάς να αφήσεις πίσω σου ένα περιβάλλον που δεν σου ταιριάζει, είσαι ελεύθερος να διαπρέψεις και να γίνεις αυτό που επιθυμείς, ενσυνείδητα και απελευθερωμένα.

#2: Ξεπερνάς δυσκολίες που δεν πίστευες ότι μπορούσες

Η αλλαγή μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ότι είμαστε πιο δυνατοί και πιο ικανοί από ό,τι πιστεύαμε. Και είναι μία συναρπαστική αποκάλυψη! Πρέπει να συμβεί κάτι διαφορετικό για να δοκιμάσεις τις αντοχές σου και να τεστάρεις τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου και θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από όσα νόμιζες.

#3: Θα δεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι

Όταν βιώνουμε δραματικές αλλαγές, χρειαζόμαστε υπομονή, ισχυρή υποστήριξη και βοήθεια από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα για να παραμείνουμε δυνατοί και να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Όταν τα πάντα αλλάζουν γύρω σου, θα συνειδητοποιήσεις ότι άνθρωποι που θεωρούσες στενούς και καλούς φίλους, στην πραγματικότητα ίσως δεν ήταν ποτέ. Επίσης, θα διαπιστώσεις και το ακριβώς αντίθετο. Θα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις απίθανους φίλους και συμμάχους που θα έκαναν τα πάντα για σένα σε στιγμή ανάγκης, προσφέροντας βοήθεια, αγάπη και στήριξη, χωρίς να περιμένουν τίποτα για αντάλλαγμα. Αν συνειδητοποιήσεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι, θα είσαι πολύ τυχερός. Μην κρατάς “φίλους” που βρίσκονται στη ζωή σου μόνο επειδή θέλουν να πάρουν κάτι από σένα.

Η αλλαγή μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ότι είμαστε πιο δυνατοί και πιο ικανοί από ό,τι πιστεύαμε.

#4: Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις την αρνητικότητα, τις κρίσεις και τις αντιρρήσεις των ανθρώπων πιο δυναμικά και με αυτοπεποίθηση

Οι ριζικές αλλαγές απειλούν τους ανθρώπους γύρω σου. Όταν κάποιος εγκαταλείπει τη δυστυχισμένη ζωή του, πολλοί άνθρωποι αντιδρούν και δυσανασχετούν, γιατί βλέπουν κάποιον άλλον να “δραπετεύει” και το θέλουν κι οι ίδιοι. Η αποδοχή της αλλαγής σε ενθαρρύνει και η διαγραφή της δικής σου πορείας σε βοηθούν να θέσεις όρια, να μιλάς με σθένος, να ακολουθείς το ένστικτο και τη λογική σου και να αντιμετωπίζεις πιο αποτελεσματικά τους αρνητικούς ανθρώπους.

#5: Γίνεσαι πιο ανοιχτός στην αλλαγή στο μέλλον

Η πραγματοποίηση αλλαγών μοιάζει με την εξάσκηση ενός παραμελημένου μυ: όσο τον χρησιμοποιείς, τόσο πιο δυνατός και ελαστικός γίνεται. Ενώ η στασιμότητα είναι πιο άνετη και εύκολη, αυτή η άνεση μπορεί να οδηγήσει στη δυστυχία, στην απελπισία, στο φόβο και στην αντίσταση στην εξέλιξη. Μπορεί να μας κρατήσει σε καταστάσεις και σχέσεις που μας πληγώνουν, αλλά φοβόμαστε υπερβολικά να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε όπως θέλουμε.

Στην πράξη

Αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς. Η καλύτερη τακτική είναι να ξεκαθαρίσεις αρχικά ποιος είναι ο νέος τρόπος ζωής που επιθυμείς. Πάρε λίγο χρόνο να το εξερευνήσεις σε βάθος και με προσοχή στο μυαλό σου. Στη συνέχεια, συναναστρέψου με άτομα που στηρίζουν τις επιθυμίες και τους στόχους σου και πιστεύουν στον μελλοντικό εαυτό σου. Θα είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν, θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις την αλλαγή και θα σε ενθαρρύνουν όταν τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Όταν επιτέλους κάνεις τη ριζική αλλαγή που επιθυμείς, η ζωή σου θα μοιάζει εντελώς καινούρια, γεμάτη δύναμη, θάρρος και ευτυχία!

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Θα Καλλιεργήσεις Την Εμπιστοσύνη Στον Εαυτό Σου

3 Τρόποι Για Να Διαχειρίζεσαι Την Κριτική Των Άλλων

Author(s)

  • Kathy Caprino

    σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης

    Η Kathy Caprino είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.