Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να εστιάζεις στα προτερήματα, αντί για τα μειονεκτήματα, των άλλων.
-Πόσο σημαντική είναι η συγχώρεση.


Το πώς αισθανόμαστε ότι μας αποδέχονται οι άλλοι, είναι βίωμα το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μας. Η ανθρώπινη επαφή είναι βασική ανάγκη των ανθρώπων, τις περισσότερες όμως φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα λόγω υποχρεώσεων, έλλειψης χρόνου ή οικονομικών δυσκολιών. Και παρόλο που πάντα θα υπάρχει μία πλασματική ή πραγματική δικαιολογία, η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα και κρίση στις διαπροσωπικές επαφές είναι σημαντικό να δούμε ότι τελικά ακόμα και εάν χάνουμε σε χρήμα, χρόνο ή υλικά αγαθά ή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα, αυτό που θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα είναι σίγουρα μια ειλικρινής και ανιδιοτελής αγκαλιά! 

Βέβαια παρόλο που οι άνθρωποι αγαπούν την επαφή με τους άλλους, κάποιοι δεν μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν τα πρόσωπα που θα ήθελαν για παρέα. Παρακάτω αναφέρονται κάποια απλά βήματα αναφορικά με το πως μπορεί ο καθένας από εμάς να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις:

Γινόμαστε πιο κοινωνικοί και απολαμβάνουμε την προσωπική επαφή με τους ανθρώπους. Το να είμαστε αποτραβηγμένοι από τον κοινωνικό μας περίγυρο μακροπρόθεσμα μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν ανήκουμε πουθενά με αποτέλεσμα να αφαιρεί το αίσθημα της ικανοποίησης από την καθημερινότητά μας.

Ενθαρρύνουμε τους άλλους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους. Σίγουρα το να έχουμε κάποιο φίλο ή σύντροφο που να μπορεί να μας βγάζει τον καλό μας εαυτό είναι «θείο» δώρο αλλά τελικά μήπως μπορούμε να πάρουμε εξίσου μεγάλη ικανοποίηση και να νιώσουμε το αίσθημα πληρότητας όταν κάνουμε εμείς κάποιον να χαμογελάσει και να του βγάλουμε εμείς τον καλύτερο του εαυτό;

Εμπιστευόμαστε τους άλλους και τους το δείχνουμε. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες και ανησυχίες. Όταν όμως είμαστε ανοιχτοί νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και επιτρέπουμε στους άλλους να μας γνωρίσουν καλύτερα. Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να δείχνουμε ενεργά πιο πολύ ενδιαφέρον στους ανθρώπους που είναι γύρω μας και να προσπαθούμε να δούμε πως αυτό τους επηρεάζει, πως αντιδρούν σε αυτό και πως νιώθουμε εμείς για αυτό.

Επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα προτερήματα των άλλων και όχι στα ελαττώματα. Εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά και στις συμπεριφορές των ανθρώπων που μας ελκύουν παρά σε αυτά που μας απωθούν μπορούμε πιο εύκολα να χτίσουμε μια θετική σχέση. Στην περίπτωση φυσικά που αυτά που μας απωθούν είναι περισσότερα από αυτά που μας ελκύουν δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον άλλο. Απλά απομακρυνόμαστε και προχωράμε στον επόμενο. 

Αποβάλλουμε την επικριτικότητα και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα. Η κριτική τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους μας αφαιρεί τη χαρά του να αποδεχόμαστε τους άλλους ακριβώς όπως είναι ακόμα κι αν είναι διαφορετικοί από εμάς. Όπως εξάλλου επιθυμούμε να σέβονται οι άλλοι τη δική μας διαφορετικότητα. Προσπαθούμε λοιπόν πρώτα να καταλάβουμε και μετά να μας καταλάβουν.

Παραδεχόμαστε τα λάθη μας και ζητάμε ειλικρινά συγνώμη. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να βλέπουμε μία κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου με αντικειμενικότητα χωρίς να βάζουμε τον εαυτό μας πρώτα και πάνω από όλα. Η εγωιστική ματιά στις καταστάσεις αλλοιώνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και προκαλεί αναπόφευκτες εντάσεις.

Συγχωρούμε και προχωράμε. Το να αναπαράγουμε προβληματικές καταστάσεις  μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε – απλά ότι το αποδεχόμαστε και συνεχίζουμε τη ζωή μας χωρίς να επιτρέπουμε αυτή η ανάμνηση να δηλητηριάζει τη σκέψη και την καρδιά μας.

Αποδεχόμαστε πρώτοι εμείς τον εαυτό μας. Το να προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί σε όλους εκτός του ότι είναι αδύνατο μας απομακρύνει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι καλύτερο να είμαστε ο εαυτός μας και να προσελκύουμε ανθρώπους γύρω μας για αυτό που είμαστε αντί να προσπαθούμε πάση θυσία να τους προσελκύσουμε υποδυόμενοι ρόλους. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Όταν αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας όπως είναι – με τα λάθη που έχουμε κάνει, τις ατέλειές μας, τα πισωγυρίσματα και τα στραβοπατήματά μας – οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους θα καθρεφτίσουν την αποδοχή αυτή.

Τι να θυμόμαστε

Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Εφαρμόζοντας όμως τα προαναφερθέντα βήματα ο σεβασμός θα είναι πια αδιαπραγμάτευτος και ο δρόμος για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων θα έχει ανοίξει! Όλες οι σχέσεις για να διατηρηθούν θέλουν αγάπη και φροντίδα. Είναι σαν να έχουμε φυτέψει το πιο όμορφο λουλούδι στον κήπο μας που όμως αν δεν το φροντίζουμε καθημερινά θα μαραθεί.

Μάθε περισσότερα στο site της Αύρας Λυράκη www.lifeselfcoaching.com

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Μάθε Πώς Μπορείς Να Αντιμετωπίζεις Μία Μη Αποδεκτή Συμπεριφορά

 

 

 

Author(s)

  • Αύρα Λυράκη

    Σύμβουλος Ανάπτυξης Ηγετικών & Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

    H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Executive Coach & Mentor (PCC, ICF) και η 1η Ελληνίδα αξιολογήτρια πιστοποίησης υποψηφίων Coaches από το International Coaches Federation (ICF). Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com, την 1η ιστοσελίδα με δωρεάν καθoδήγηση σε θέματα Life Self Coaching. Παράλληλα είναι μέντορας στην International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women.