Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο θυμός θεωρείται δευτερεύον συναίσθημα.
-Τι μπορούν να σου διδάξουν τα συναισθήματα.


Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί νευριάζουμε; Ο θυμός μας επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο. Ο παλμός της καρδιάς μας αυξάνεται και η παραγωγή ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, δημιουργούν μία απίστευτη ενέργεια που μας κάνει να θέλουμε να αντιδράσουμε.

Η αιτία του θυμού

Φαντάσου τον θυμό σαν ένα παγόβουνο. Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου που επιπλέει στον ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό συμβαίνει και όταν νευριάζουμε: συνήθως υπάρχουν και άλλα συναισθήματα που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια. Έτσι είναι πολύ εύκολο να δεις τον θυμό ενός ατόμου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δεις τα συναισθήματα που υπάρχουν πίσω από αυτόν.

Για παράδειγμα, μήπως αντιμετωπίζεις πρόβλημα διαχείρισης του θυμού σου, κάθε φορά που η γυναίκα σου σού ζητάει κάτι; Μπορεί δεν σου αρέσουν οι αντιδράσεις σου, αλλά να αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό; Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι γιατί αντιδράς περίεργα, ίσως συνειδητοποιήσεις πως στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον θυμό σου. Ίσως καταλάβεις πως οι απαιτήσεις τις γυναίκας σου είναι υπερβολικές και ίσως πρέπει να βελτιώσεις τον γάμο σου και να θέσεις κάποια όρια στο τι μπορείς να κάνεις και τι όχι.

Η Susan David,συγγραφέας του Emotional Agility, υποστηρίζει πως

Τα συναισθήματά μας μπορούν να μας διδάξουν πράγματα για τον εαυτό μας που δε γνωρίζαμε.

Ο θυμός καλύπτει άλλα συναισθήματα

Ο θυμός αποκαλείται συχνά ως δευτερεύον συναίσθημα, γιατί οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για να καλύψουν άλλα συναισθήματά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να αντιληφθείς ότι ο θυμός καλύπτει κάποια άλλα συναισθήματα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερη κατανόηση και να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα μία συζήτηση.

Παρομοιάζουμε το θυμό με παγόβουνο, γιατί αποκαλύπτει μόνο τα κύρια συναισθήματα, αποκρύπτοντας όσα βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά του, όπως για παράδειγμα η ντροπή, η μοναξιά, η εξάντληση ή ο φόβος.

3 συμβουλές για να κατανοήσεις το θυμό

Όταν ο θυμός του παιδιού μας ή του αγαπημένου μας έχει κατεύθυνση εμάς, είναι πολύ δύσκολο να μην αντιδράσουμε και να μην περάσουμε στην άμυνα και φυσικά την επίθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί βγαίνει στην επιφάνεια ο δικός μας θυμός και τότε ξεκινάει μία πολύ έντονη διαμάχη που έχει σαν αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να παρεξηγούνται και να πληγώνονται.

Υπάρχουν 3 συμβουλές για να κατανοήσεις το θυμό του άλλου:

Μην τον παίρνεις προσωπικά

Ο θυμός του παιδιού ή του αγαπημένου σου δεν αφορά συνήθως εσένα, αλλά τα δικά τους βασικά συναισθήματα. Το να καταφέρεις να μην το πάρεις προσωπικά απαιτεί υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.

Ένας τρόπος να το επιτύχεις είναι να καταλάβεις γιατί είναι θυμωμένοι. Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιδράσεις, αλλά προσπάθησε να αναζητήσεις την αιτία και τα κρυμμένα συναισθήματα τους. Έτσι θα έρθεις πιο κοντά τους.

Μη λες στον άλλον να ηρεμήσει

Έχω παρατηρήσει πολλές φορές όταν τσακώνεται ένα ζευγάρι, τον έναν από τους δύο να λέει «ηρέμησε» ή «το παρατραβάς». Αυτό κάνει τον δέκτη να πιστεύει ότι τα αισθήματά του δεν έχουν σημασία και πως δεν είναι αποδεκτά.

Ο σκοπός δεν είναι να αλλάξεις ή να διορθώσεις τα συναισθήματα του άλλου, αλλά να ανακαλύψεις, μαζί με αυτόν, τον θυμό του. Γι’ αυτό πες του ότι κατανοείς και αποδέχεσαι τα συναισθήματά του. Αν το κάνεις αυτό, τότε ο θυμός του θα καταλαγιάσει, το βασικό του συναίσθημα θα βγει στην επιφάνεια και ο ίδιος θα νιώσει κατανόηση.

Ίσως μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον από το οποίο ο θυμός απουσίαζε, γι’ αυτό παγώνεις όταν κάποιος σου τον εκφράζει. Ή ακόμα χειρότερα προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα του θυμού τους εσύ ο ίδιος, γιατί ο θυμός σε τρομάζει. Να είσαι ανοιχτός για να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι το φάσμα των δικών σου συναισθημάτων και του άλλου.

Αναγνώρισε το πρόβλημα

Συχνά ο θυμός δημιουργείται από ένα πρόβλημα. Κάτι που στέκεται εμπόδιο σε έναν στόχο. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου θέλει να νιώσει ξεχωριστός στα γενέθλιά του και ένα μέλος της οικογένειάς του λείπει, τότε ο ίδιος θα νιώσει θυμό. Αν εντοπίσεις το πρόβλημα, τότε θα καταλάβεις γιατί είναι θυμωμένος.

Υπάρχει κάποιος λόγος που κάνει τους ανθρώπους να θυμώνουν. Είναι δική σου δουλειά να τον κατανοήσεις και να τους συμπαρασταθείς. Έτσι δεν τους βοηθάς μόνο να κατανοήσουν τον θυμό τους, αλλά έρχεσαι πιο κοντά τους κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Διάβασε ακόμα:

Οι Επιστήμονες Σου Λένε Πώς Και Γιατί Τα Αρνητικά Συναισθήματα Σου Κάνουν Καλό

Διαχειρίσου Τον Θυμό Σου Με 5 Απλά βήματα