Πώς αποφάσισε να γράψει ένα παιδικό παραμύθι; Τι την ενέπνευσε; Ποια πιστεύει ότι είναι η σημαντικότητα της φιλίας, αλλά και τα οφέλη της για τα παιδιά; Συνεισφέρουν οι φιλίες στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, αλλά και στην εξέλιξή του αργότερα ως ενήλικα; Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνήσουν και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν νέους φίλους; Είναι εύκολο να καλλιεργήσουμε στα παιδιά αξίες που θα τους ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους; Υπάρχουν μικρά βήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την κοινωνικοποίησης; Η Ντένια Πάτρα έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο και μας μιλάει για την αξία της φιλίας.

«Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παιδικό παραμύθι; Τι σας ενέπνευσε;

 Κάθε παιδικό βιβλίο έχει ως στόχο να μιλήσει με απλό τρόπο στα παιδιά για αρκετά από τα θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία. Η περίοδος του εγκλεισμού αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους και εξαντλητικούς ρυθμούς έπληξε την κοινωνικότητά μας. Πολλές φορές οι ενήλικες επιλέγουν την απομόνωση, όμως τα παιδιά, στην τρυφερή ηλικία που βρίσκονται δεν επιλέγουν τη μοναξιά αλλά επιθυμούν να έχουν φίλους. Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο  με προβλημάτισε. Στην «Αέρινη Παρέα» θέλησα να αποτυπώσω πόσο σημαντική είναι η φιλία για κάθε παιδί. Μέσα στο βιβλίο περιγράφεται η επιθυμία του μικρού ήρωα να αποκτήσει φίλους και ο τρόπος που καταφέρνει τελικά να το επιτύχει.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σημαντικότητα της φιλίας και τα οφέλη της για τα παιδιά;

Η φιλία είναι πολύτιμη σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Οι φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία και την ισορροπία των παιδιών. Τα παιδιά μέσα από τη σχέση τους με την ομάδα διασκεδάζουν, επικοινωνούν και μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια που ορίζει η ομάδα, επίσης μαθαίνουν να συμβιβάζονται και να ακολουθούν κανόνες. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τα παιδιά αυτορυθμίζονται μέσα σε μια ομάδα. Στα πλαίσια της καθημερινής συναναστροφής των παιδιών, παρουσιάζονται όλες οι εκφάνσεις της παιδικής φιλίας και βρίσκονται λύσεις στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν. 

Συνεισφέρουν οι φιλίες στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, αλλά και στην εξέλιξή του αργότερα ως ενήλικας;

Η φιλία είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Χαρακτηρίζεται από στοργή, ενδιαφέρον, αγάπη, αμοιβαιότητα, απαραίτητες αξίες για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά αναπτύσσουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως την επικοινωνία, τη συνεργασία, την ικανότητα να ενταχθούν σε μια ομάδα. Η φιλία αποτελεί πρότυπο στενών σχέσεων, που αργότερα στη ζωή τους θα γίνουν σημαντικές. 

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται το παιδί όταν είναι με τους φίλους του επηρεάζει την προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεσή του.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται σεβασμό και ασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν φιλίες. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να τα επικοινωνήσουν;

Η αναγνώριση και η αποδοχή των συναισθημάτων μας είναι καθοριστική για την αποκωδικοποίησή τους. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αποκωδικοποιούν και να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους.  Αυτή η διαδικασία βεβαίως, δεν είναι εύκολη γιατί ο συναισθηματικός μας κόσμος είναι πολύπλοκος, όλοι έχουμε αρνητικά και θετικά συναισθήματα και αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της αποκωδικοποίησής τους. Ένα ήρεμο περιβάλλον με ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν  να εκφράζονται.  

Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν νέους φίλους; 

Όταν έχουμε αποκωδικοποιήσει τα συναισθήματά μας μπορούμε εύκολα να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε αρμονικά με τους γύρω μας. Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι για τη διαμόρφωση της αυταξίας του παιδιού. Όταν τα παιδιά αισθάνονται σεβασμό και ασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν φιλίες. Τα  παιδιά χρειάζονται να νιώθουν την απεριόριστη αγάπη των γονιών τους. Η άνευ όρων αγάπη, ο σεβασμός και η αποδοχή της μοναδικότητας κάθε παιδιού δημιουργεί ισχυρούς χαρακτήρες. Επομένως, ένα παιδί που έχει εισπράξει αγάπη, αποδοχή και σεβασμό μπορεί εύκολα να αποκτήσει φίλους.

Μέσα από τα βιβλία σας περνάτε σημαντικά μηνύματα στα παιδιά. Πιστεύετε είναι εύκολο να καλλιεργήσουμε στα παιδιά αξίες που θα τους ακολουθούν στην ενήλικη ζωή τους;

 Οι γονείς διδάσκουν αξίες στα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή που τα φέρνουν στον κόσμο και αποτελούν το πρότυπό τους. Είναι σημαντικό ως γονείς να έχουμε αναγνωρίσει τις δικές μας αξίες και να έχουμε επιλέξει συνειδητά τον τρόπο που θα τις εμφυσήσουμε στα παιδιά μας. Τα πρώτο βήμα για να διδάξουμε τις αξίες μας είναι να έχουμε σαφή αξιακό κώδικα και στη συνέχεια, να έχουμε αποφασίσει με ποιόν τρόπο τις εφαρμόζουμε, τις υπερασπιζόμαστε και τις διαμηνύουμε.

Πόσο εύκολο είναι να τους εξηγούμε και να τους μιλάμε για πιο πολύπλοκα ζητήματα;

Τα παιδιά μέσω της τεχνολογίας και της άμεσης πρόσβασης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν πληροφόρηση για ό,τι συμβαίνει τον κόσμο. Βεβαίως, είναι ευθύνη των γονιών σε ποιο βαθμό θα έρχονται σε επαφή με αυτή την πληροφόρηση. Επομένως, τα σημερινά παιδιά είναι εξοικειωμένα από την πολύ μικρή ηλικία με πολύπλοκα θέματα. Ακόμη, επειδή είναι ώριμα έχουν πολλά ερωτήματα που επιθυμούν να τα συζητήσουν με τους γονείς, οι οποίοι πρέπει με απλό και κατανοητό τρόπο να  προσπαθούν να τους εξηγήσουν δύσκολα ζητήματα, δίνοντάς τους περισσότερες  από μια διαστάσεις του κάθε ζητήματος.

Υπάρχουν μικρά βήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την κοινωνικοποίηση;

Το κλειδί της επιτυχίας για την κατάκτηση κάθε στόχου μας είναι να προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα. Μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας πιο κοινωνικά ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου όπου τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν ουσιαστικά με βάση τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να συζητούν ακούγοντας με προσοχή και ενδιαφέρον τον συνομιλητή τους. Τέλος, πρέπει ως γονείς ή εκπαιδευτικοί όλα όσα προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να τα έχουμε κατακτήσει εμείς οι ίδιοι.  

Το κλειδί της επιτυχίας για την κατάκτηση κάθε στόχου μας είναι να προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα.

Η Ντένια Πάτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από παιδί λάτρευε τα βιβλία, γι’ αυτό και σήμερα είναι συντονίστρια στη Λέσχη Ανάγνωσης Κερίου Ενηλίκων, αλλά και εμψυχώτρια σε δράσεις φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενήλικες στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη. Επίσης, είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού NECI, ενώ από το 2019 είναι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του διεθνούς οργανισμού Living Values in Education. Αγαπάει ν’ ακούει το ζωηρό και γάργαρο γέλιο των παιδιών και τον ήχο των σελίδων ενός βιβλίου καθώς γυρίζουν. «Η αέρινη παρέα» είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.