Ευεξία: τι σημαίνει αυτή η λέξη για σένα και με ποιον τρόπο την έχεις ενσωματώσει στην καθημερινότητά σου; 

Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να ξυπνάω καλά το πρωί. Είναι ένδειξη για την ευεξία μου η ενέργεια με την οποία ξυπνάω, αν είμαι έτοιμη να ξεκινήσω τη μέρα μου, αλλά και η διάθεσή μου. Παρατηρώντας τη ζωή μου, συνειδητοποίησα ότι παίζει τεράστιο ρόλο η διατροφή και φυσικά ο ύπνος. Μάλιστα, είναι καλό να κοιμάσαι με ελαφρύ στομάχι για καλύτερο ύπνο, κάτι που δεν συνηθίζουμε στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από εμάς να ξυπνάμε με κακή διάθεση.

Ωστόσο, εγώ ακολουθώ το ρητό “είμαστε ό,τι τρώμε”, οπότε έχω βγάλει από τη διατροφή μου τη ζάχαρη και το επιπλέον αλάτι. Η διατροφή μου περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, αν και τα φρούτα μπορεί να αποτελέσουν παγίδα, αν τα καταναλώσεις το βράδυ, γιατί μετατρέπονται σε ζάχαρη. Η ευεξία μου είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διατροφή μου. Αν τα έβαζα σε μια ιεραρχία, θα έβαζα πρώτη τη διατροφή, μετά τον ύπνο και στο τέλος την άσκηση.  

Πώς είναι το δικό σου πρωινό ξύπνημα;

Νομίζω πώς δεν πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας με βασικό ήρωα τον καφέ. Αν και είμαι μεγάλη fan του καφέ, της γεύσης του καφέ, δεν ξεκινάω τη μέρα μου με την ενέργεια του καφέ. Επιλέγω να ξυπνάω αρκετά νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται, να τρώω πρωινό χωρίς τη συνοδεία του καφέ για να βοηθήσω τον εγκέφαλό μου να ενεργοποιηθεί χωρίς άγχος. Ακόμα, πίνω καφέ αργότερα μέσα στη μέρα, λίγο πριν ξεκινήσω να δουλεύω και τότε ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός, καθώς ενισχύει την ενέργεια και τις διανοητικές ικανότητες. Εννοείται, πως επιλέγω επίσης να μην πίνω καφέ από κάποια ώρα και μετά μέσα στη μέρα. 

Κι ας μην ξεχνάμε τη σχέση του καφέ με το άγχος, που αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα. Ας αναρωτηθούμε, για ποιο λόγο επιλέγουμε να καταναλώσουμε κάτι που ενισχύει το άγχος μας;

Έχεις άγχος στην καθημερινότητά σου;

Έχω άγχος και πολύ μάλιστα, ανά περιόδους. Προσπαθώ να το μετριάσω και να το εκφράζω δημιουργικά. Το άγχος μας επιβαρύνει και δεν μας επιτρέπει να εξελιχθούμε. Προσωπικά, είμαι πολύ αγχώδης, έχω εμφανίσει ακόμα και δερματικές παθήσεις λόγω του άγχους, όπως ακμή ή ακόμα και δύσπνοια. Το χειρότερο είναι ότι το άγχος μεταδίδεται και νιώθεις ότι κάνεις κάτι λάθος, αν δεν έχεις άγχος. 

Ποιες δραστηριότητες σε βοηθούν να αποφορτίζεσαι;

Για μένα είναι πολύ σημαντικό να έχω ένα μέρος, φυσικό ή φανταστικό, όπου να νιώθω γαλήνη. Υπάρχει αυτό το φυσικό μέρος για μένα, κοντά στη θάλασσα και πηγαίνοντας εκεί, ηρεμώ, κοιτάζω τον ορίζοντα και αδειάζω το μυαλό μου. Διαφορετικά, επιλέγω το διαλογισμό και εστιάζω στην αναπνοή μου, γιατί είναι από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται από το άγχος και αποτελεί σημαντική ένδειξη. 

Η δουλειά σου ενισχύει την ευεξία σου;

Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Είναι μια δουλειά που περιλαμβάνει την έκθεση, οπότε είναι αρκετά ψυχοφθόρα. Κι αν φθείρεται η ψυχή, φθείρεται και το σώμα, και το αντίστροφο. Υπάρχουν περίοδοι που νιώθω ότι δεν έχω την ψυχική δύναμη να συνεχίσω να κάνω αυτή τη δουλειά, αλλά υπάρχουν και περίοδοι που έχω δουλέψει σε ρόλους, που απαιτούσαν την καλή κατάσταση του σώματος και τότε ένιωθα μεγαλύτερη ευεξία. 

Ωστόσο, κύριος παράγοντας ευεξίας είναι το πλαίσιο που βρίσκεσαι, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να βρίσκεις λόγους να το κάνεις. Η δουλειά του ηθοποιού, αν την αφήσεις να σε καταβάλει, μπορεί να καταλήξει να σε επιβαρύνει. Αλλά αν αφεθείς και επιλέξεις να την απολαύσεις, τότε συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι που στην ουσία δε δουλεύεις, αλλά παίζεις, γιατί αυτή η δουλειά είναι ένα παιχνίδι. Κι αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγω να αντιμετωπίζω τη δουλειά μου. 

Έχεις πετύχει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Αυτό για μένα ήταν το ζητούμενό μου εξαρχής. Ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά, γιατί μου άρεσε πραγματικά, όχι για τα χρήματα ή για τη φήμη. Ωστόσο, φεύγοντας από το θέατρο, επιδιώκω να γειώνομαι και να επιστρέφω στην πραγματικότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι πιο στενές μου σχέσεις και συναναστροφές είναι εκτός του χώρου κι αυτό μου έχει φέρει μια πολύ καλή ισορροπία στη ζωή μου και με έχουν βοηθήσει να μην με επηρεάζει η δουλειά μου. 

Κύριος παράγοντας ευεξίας είναι το πλαίσιο που βρίσκεσαι, να αγαπάς αυτό που κάνεις και να βρίσκεις λόγους να το κάνεις.

Πώς βίωσες την καραντίνα λόγω του κορονοϊού; Τι άλλαξε αναφορικά με τη δουλειά και τη ζωή σου; Σε επηρέασε ψυχολογικά η κατάσταση;

Ειλικρινά, τον πρώτο μήνα ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, γιατί είχα περάσει πρόσφατα μια ασθματική βρογχίτιδα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βγω από το σπίτι, ούτε να έρθω σε επαφή με δικούς μου ανθρώπους. Είμαι πολύ δραστήριο άτομο κι αυτός ο περιορισμός αρχικά με οδήγησε σε μία μίνι κατάθλιψη. Έτρωγα συνεχώς, ήταν η παρηγοριά μου και όλο το σύστημά μου άρχισε να καταρρέει. Άρχισα να παχαίνω κι αυτό με επιβάρυνε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά.

Ωστόσο, επέτρεψα στον εαυτό μου να το περάσει όλο αυτό, άφησα τις άσχημες σκέψεις να μπούνε και να βγούνε. Μετά τον πρώτο μήνα, άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά και να αξιοποιώ το χρόνο μου, που πάντα παραπονιόμουν ότι δεν έχω. Άρχισα να διαβάζω βιβλία, να βλέπω ντοκιμαντέρ, να κάνω γυμναστική μέσα στο σπίτι, να βγαίνω περιπάτους με την αδερφή μου, έφτιαξα το σπίτι, τάιζα τα γατάκια της γειτονιάς. Αλλά, συνειδητοποίησα ότι η ζωή είναι μικρή και μέχρι το επόμενο συνταρακτικό γεγονός, θέλω να περνάω καλά, να παίρνω και να δίνω αγάπη. Βγήκα πιο δυνατή από όλο αυτό και εκτίμησα όσα θεωρούσα δεδομένα.

Πώς νιώθεις που τώρα τα πράγματα σταδιακά επανέρχονται στην κανονικότητα; Νιώθεις ανασφάλεια ή πιστεύεις ότι όλα θα πάνε καλά;

Εννοείται πως νιώθω ανασφάλεια, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αλλάζουν οι συνήθειες των ανθρώπων, πρέπει να τηρούνται μέτρα και κρατάμε αποστάσεις. Ειδικά με δεδομένα τα στοιχεία για ενδεχόμενο νέο κύμα, δεν γίνεται να μην έχεις άγχος. Αλλά αυτή την ανασφάλεια, καν’ την δημιουργία. Βάλε προτεραιότητες και κάνε ό,τι έχεις ανάγκη. Το κακό είναι παντού, αλλά ας μην του δώσουμε άλλη δύναμη. Ας γίνει η ανασφάλεια, δημιουργία. 

Πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία αυτήν την περίοδο;

Όλοι οι άνθρωποι κουβαλάμε τα ψυχικά μας προβλήματα, που οφείλονται στον τρόπο που μεγαλώσαμε. Ειδικά τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να μας βοηθήσουν, ψυχίατροι ή ψυχοθεραπευτές. Δεν είναι κακό να συμβουλευτούμε τους ειδικούς και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Έχω παροτρύνει πολλούς ανθρώπους να κάνουν μια επίσκεψη σε έναν ειδικό μετά την καραντίνα και τους βγήκε σε καλό.

Πες μου 3 λέξεις που σου δίνουν δύναμη και σε ηρεμούν.

  1. Αρμονία-Εναρμόνιση

Αγαπώ την αρμονία κι επιλέγω να εναρμονίζομαι, δεν απαιτώ να εναρμονίζονται οι άλλοι με μένα.

  1. Αγάπη

Όταν αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους και τα πράγματα με αγάπη, όλα βγαίνουν σε καλό.

  1. Ομορφιά

Δεν εννοώ την εξωτερική εμφάνιση, εννοώ την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας, σε ένα λουλούδι ή σε ένα δέντρο. Η ομορφιά είναι πολύ σημαντική για μένα και προσπαθώ να την παρατηρώ συχνά. 

Τι σημαίνει για σένα επιτυχία;

Να κάνω πράγματα και να περνάω καλά κι όταν βλέπω το αποτέλεσμα, να χαμογελάω και να νιώθω ότι έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Μέχρι τώρα νιώθω επιτυχημένη και χαρούμενη. Έχω περάσει δύσκολα και δεν τα παράτησα, κερδίζοντας το σεβασμό ανθρώπων που εκτιμώ. 

Ακόμα, επιτυχία είναι η αναγνώριση από τον κόσμο. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τον κόσμο είναι πάντα θετικά τόσο για την επαγγελματική μου υπόσταση, όσο και για το χαρακτήρα μου. Αναγνωρίζουν ότι προβάλλω την αλήθεια μου κι αυτό είναι επιτυχία. 

Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Ο στόχος μου είναι αφήσω κάτι να με θυμούνται, μια κληρονομιά. Από μικρή, θαύμαζα ανθρώπους που είχαν πετύχει κάτι και το θυμόμαστε μέχρι σήμερα και το ήθελα κι εγώ. Αυτό δεν ξέρω ακόμα αν θα το πετύχω. Υπάρχει ένα αρχείο με τις δουλειές μου, αλλά εννοώ κάτι πιο ουσιαστικό και πιο βαθύ. Δεν ξέρω αν θα μου δοθεί η ευκαιρία να το πετύχω, αλλά αυτός είναι ο thrive στόχος μου. 

Το κακό είναι παντού, αλλά ας μην του δώσουμε άλλη δύναμη. Ας γίνει η ανασφάλεια, δημιουργία.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το φετινό καλοκαίρι;

Θα παίζω στην παράσταση “Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω”, η οποία παίζεται για πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, 2 από τους πρωταγωνιστές παίζουν στην παράσταση από την αρχή. Έχω το ρόλο της Ελπίδας, που είναι μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Το πιο φοβερό είναι ότι είδα την παράσταση για πρώτη φορά το 1997 με τον πατέρα μου, ήμουν 11 χρόνων και είδα το ρόλο της Ελπίδας, που έπαιζε η Παναγιώτα Βλαντή, και θυμάμαι χαρακτηριστικά να λέω από μέσα μου τι ωραίο έργο, πόσο θα ήθελα να παίξω αυτόν το ρόλο. Και μετά από πολλά χρόνια, παίζω το συγκεκριμένο ρόλο με τους ίδιους ανθρώπους κι είναι μια από τις πολλές εκπλήξεις που κρύβει αυτή η δουλειά. 

Ο κόσμος που θα έρθει να δει την παράσταση δεν θα σταματήσει να γελάει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά αυτήν την περίοδο, αλλά ταυτόχρονα θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί, να αναθεωρήσει και στο τέλος είναι η ελπίδα που θα κερδίσει. 

Η Μυριέλλα Κουρεντή παίζει στη σειρά του Alpha “Έλα στη θέση μου” και το καλοκαίρι θα πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω”. Η παράσταση ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου στο Βεάκειο και θα συνεχίσει με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Διάβασε ακόμα:

10 ερωτήσεις στον Αύγουστο Κορτώ για τον κοινωνικό ρατσισμό

Aθηνά Σταύρου: “Ο θεσμός εργασίας από το σπίτι θα ενισχυθεί”.