Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι σημαίνει το ότι τα παίρνεις όλα προσωπικά.
– Πώς να κάνεις την αρνητική σου φωνή να σωπάσει.


Πιθανόν να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, όμως υπάρχει μια εσωτερική φωνή μέσα σου που σου μιλάει όλη μέρα. Πολύ συχνά αυτή μπορεί να είναι τόσο αρνητική και αυστηρή απέναντί σου όσο κανένα άλλο υπαρκτό πρόσωπο στον κόσμο όλο. Σε δευτερόλεπτα μπορεί να σε γεμίσει άγχος, ενοχές κι αμφιβολίες για την αξία σου, τις ικανότητες και τις δυνατότητές σου.

Τι χρειάζεται να ξέρεις; Ότι αυτή η αρνητική φωνή μέσα σου είναι το νούμερο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της θετικής σκέψης. Φαντάζομαι ότι ξέρεις πως χωρίς θετική σκέψη χάνεις πολλά. Κάτι επομένως πρέπει να κάνεις γι’ αυτό. Δεν συμφωνείς;

Παρατήρησε πώς μιλάς στον εαυτό σου

Το πρώτο βήμα, πάντως, για ν’ απαλλαγείς από μια αρνητική φωνή μέσα σου, είναι να συνειδητοποιήσεις αν όντως έχεις την τάση να μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου. Είναι πολύ πιθανό να το κάνεις αν συχνά μέσα στη μέρα συνηθίζεις να επαναλαμβάνεις φράσεις όπως: δεν μπορώ, δεν θα τα καταφέρω, είμαι χάλια, νιώθω πεσμένος, δεν είμαι καλά, είμαι άτυχος, όλα τα άσχημα συμβαίνουν σε μένα, όλα μου πάνε στραβά κ.λπ. Ακόμα όμως κι αν θεωρείς ότι δεν χρησιμοποιείς συχνά αυτές τις φράσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια αρνητική εσωτερική φωνή που «φωνάζει» μέσα σου, την οποία σκόπιμο είναι – για το δικό σου καλό – να μάθεις ν’ αναγνωρίζεις. Μίλα λοιπόν πιο ευγενικά στον εαυτό σου. Μπορείς;

Έχεις την τάση να μιλάς αρνητικά; Πολύ πιθανόν ναι, αν:

1.Εστιάζεις συνήθως μόνο στα άσχημα. Αν γυρίζοντας σπίτι από το γραφείο δεν έχεις κρατήσει τίποτα καλό από τη μέρα που πέρασε και στο μυαλό σου τριγυρίζουν σκέψεις που έχουν να κάνουν μόνο με ό,τι σε αναστάτωσε, άγχωσε, εκνεύρισε ή στεναχώρησε, είναι πολύ πιθανό να έχεις την τάση να εστιάζεις μόνο στα αρνητικά κι όχι στα θετικά μιας κατάστασης.

2.Τα παίρνεις όλα προσωπικά. Αν για οτιδήποτε πάει στραβά (ακόμα και για το λάστιχο του αυτοκινήτου που έσκασε), ψάχνεις να βρεις σε τι έχεις φταίξει εσύ, σημαίνει πως γενικά έχεις την τάση να ρίχνεις στον εαυτό σου ευθύνες για όλα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβαρυντικό για την ψυχολογία σου.

3.Έχεις τάση στην καταστροφολογία. Αν κάθε φορά που αναμένεις ένα αποτέλεσμα, οραματίζεσαι στο μυαλό σου το χειρότερο σενάριο, το οποίο παίρνεις σαν το πιο πιθανό δεδομένο, τότε υποτιμάς τις πιθανότητες οι εξελίξεις να είναι καλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγχώνεσαι και να στεναχωριέσαι προκαταβολικά. Επιπλέον, μ’ αυτή σου τη στάση μπορεί να προκαλέσεις αυτό που οι ψυχολόγοι αναφέρουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι με τις αντιδράσεις, τη συμπεριφορά και ίσως τις επιλογές σου τελικά έλκεις το χειρότερο ή αυτό που φοβάσαι, αντί για εκείνο που θα ευχόσουν να συμβεί.

Μπορείς να την κάνεις να σωπάσει;

Αν διαβάζοντας όλα αυτά, μόλις συνειδητοποίησες ότι η αρνητική φωνή μέσα σου ήταν και είναι το φιλαράκι σου εδώ και πολλά χρόνια, τότε θα πρέπει να μάθεις ότι ο χωρισμός μαζί της πιθανόν να είναι δύσκολος. Όχι όμως και ακατόρθωτος. Η Βάσω Μακαρώνη ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει ότι ένας τρόπος για να οριοθετήσεις μια αρνητική φωνή ή ακόμα και να της πεις το οριστικό αντίο είναι σε κάθε αρνητικό σχόλιο να αντιπροτείνεις ένα θετικό. Προσπάθησε να το επιβάλλεις αυτό στον εαυτό σου και να το κάνεις συνέχεια. Στην αρχή θα το κάνεις σαν άσκηση, πιθανόν χωρίς να το πιστεύεις βαθιά μέσα σου και η επιρροή των όσων λες ίσως να είναι μικρή ή ελάχιστη. Σιγά σιγά, όσο συνηθίζεις να μιλάς θετικά στον εαυτό σου, θα αρχίσει ν’ αλλάζει και ο τρόπος σκέψης σου και η αρνητική φωνή μέσα σου θα γίνεται όλο και πιο αδύναμη, μέχρι που στο τέλος δεν θα την ακούς καθόλου ή σίγουρα πολύ λίγο.  

Διάβασε ακόμα:

Όλα Όσα Μου Έμαθε Η Ψυχοθεραπεία

Μήπως Το Κυνήγι Της Ευτυχίας Σε Οδηγεί Στη Δυστυχία;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.