Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν μπορείς να σώζεις πάντα μόνος την κατάσταση.
-Ποιες είναι οι αντιλήψεις που σε κάνουν τόσο παρεμβατικό χωρίς να το καταλαβαίνεις.


Μερικές φορές δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι δεν είναι σωστό να τα κάνεις όλα μόνος σου. Πιστεύεις ότι η δική σου παρέμβαση θα δώσει τη λύση ή θα σώσει την κατάσταση. Ακόμα και όταν αυτή σχετίζεται με τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Έτσι, μερικές φορές μπορείς να γίνεις πιεστικός και χειριστικός για να πετύχεις το στόχο σου, συχνά μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Ή μπορείς να θέλεις τον απόλυτο έλεγχο γιατί έχεις συνηθίσει να σκέφτεσαι ότι εσύ είσαι πιο έξυπνος, πιο ικανός, με περισσότερο σθένος και κριτική σκέψη.

Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, είτε ο έλεγχος αφορά σε άλλους ανθρώπους στο προσωπικό σου περιβάλλον, είτε στο εργασιακό, είναι να αγχώνεσαι. Ή να νιώθεις μόνιμη κούραση ακόμα και αν δεν το παραδέχεσαι. Για να μην αναφερθώ στην αντίδραση που δημιουργείται στους άλλους από τη συμπεριφορά σου. Το στρες, η κούραση και η πίεση σπάνια οδηγούν σε σωστές επιλογές και η συνεχής καθοδήγηση δημιουργεί στους άλλους αρνητική προδιάθεση. Ή μπορεί να τους κάνεις να υιοθετούν αμυντική συμπεριφορά απέναντί σου. Κι όμως. Παρ’ όλα αυτά εσύ συνεχίζεις να επιμένεις.

Λόγοι που σε ωθούν να ελέγχεις τα πάντα

-Πιστεύεις ότι εσύ θα το κάνεις καλύτερα

-Νιώθεις περισσότερη ασφάλεια

-Δεν εμπιστεύεσαι τους άλλους

-Είσαι πιο γρήγορος, πιο αποδοτικός, πιο εφευρετικός

-Δεν σου αρέσει να περιμένεις

-Επιθυμείς τον έπαινο, τον θαυμασμό και το ευχαριστώ των άλλων.

Ποια είναι η πραγματικότητα

Είναι όλοι αυτοί οι λόγοι σου σωστοί και βάσιμοι; Μια σειρά ερωτήσεων θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις σωστά τα κίνητρά σου. Μήπως ο απόλυτος έλεγχος σου δίνει μερικές φορές την εντύπωση ότι είσαι λίγο σαν ένας μικρός θεός; Μήπως η τελειομανία σου σε πάει πίσω; Ποιου συμφέρον εξυπηρετείς; Μήπως νομίζεις ότι μπορείς να κατευθύνεις τα πάντα; Τι φοβάσαι πραγματικά; Ποια είναι η αλήθεια που κρύβεται εδώ;

Αφού δώσεις απαντήσεις στις πιο πάνω ερωτήσεις, αναλογίσου, ποιες είναι οι συνέπειες για έναν άνθρωπο που ελέγχει τα πάντα και που είναι συγκεντρωτικός. Τι λέει αυτό για τον ίδιον; Πόσο δημοκρατικός μπορεί να είναι και πόσο μπορεί να τον εμπιστευτούν οι άλλοι; Πόσο μπορεί να αποτρέψει τελικά τους άλλους από το να λειτουργήσουν σωστά; Επιδιώκει το δικό του προσωπικό συμφέρον ή το συνολικό; Και τελικά, σε τι εξυπηρετεί ο απόλυτος έλεγχος;

Πώς να μειώσεις την τάση για υπερβολικό έλεγχο

Αν μόλις συνειδητοποίησες ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων αξίζει να σκεφτείς πώς θα αισθανθείς αν αποδεχτείς την πραγματικότητα. Πώς θα είναι αν αφήσεις τη ζωή σου να κυλήσει σύμφωνα με το δικό της ρυθμό. Δώσε χώρο και δείξε εμπιστοσύνη και στις απόψεις άλλων ανθρώπων. Άφησε τους να σε βοηθήσουν να διαμορφώσεις την κρίση σου. Έχε τα αυτιά σου ανοιχτά.

Σκέψου ότι μια καινούργια ιδέα, ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης μπορεί να σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Μπορεί να σε βοηθήσει με τρόπους που δεν μπορείς να προβλέψεις. Όταν αυτό γίνει κατανοητό, θα γίνεις πιο ευέλικτος, αλλά και πιο χαλαρός. Θα αγκαλιάσεις την διαφορετικότητα και θα αποβάλλεις σταδιακά το στρες και το άγχος.

Εκτίμησε την αξία της συνεργασίας

Ο άνθρωπος δεν είναι γεννημένος να ζει μόνος του. Η συνεργασία με τους άλλους είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι πιο δίκαιο ο καθένας μας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και όχι τη συνολική. Έτσι, δημιουργείται ένα κλίμα δικαιοσύνης και ισοτιμίας που είναι απαραίτητο για καλή συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους ή σε μία εταιρική ομάδα. Μάθε λοιπόν να αναθέτεις γιατί σου κάνει καλό.

Στη ζωή δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τίποτα ούτε απόλυτη ασφάλεια. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιδιώκεις σε κάθε περίσταση και σε κάθε σχέση τη συνεργασία και το διαμοιρασμό ρόλων. Θα ανακαλύψεις ότι το κέρδος σου είναι μεγαλύτερο κι ας μην έχεις τον απόλυτο αλλά συγκεντρωτικού τύπου έλεγχο.

Διάβασε ακόμα:

6+2 Λόγοι Για Να Γράψεις Την Προσωπική Σου Ιστορία

Ενεργοποίησε Την Επίδραση Placebo Στο Μυαλό Σου

Author(s)

  • Νέλκη Διαμαντοπούλου

    Life and Transformational Coach

    Η Νέλκη Διαμαντοπούλου είναι Life and Transformational Coach. Έχει σπουδάσει Business Administration and Management με major στο Marketing Management στο Deree College. Εργάστηκε στο φαρμακευτικό χώρο σαν import manager και αργότερα σαν διευθυντικό στέλεχος. Τα τελευταία χρόνια την κέρδισε το Life Coaching και της έδωσε ώθηση για ένα νέο ξεκίνημα. Βοηθάει ανθρώπους να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να διευρύνουν την οπτική τους και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Κατέχει επίσης Advanced Diploma in General & Specific Coaching Skills και προσωπική διαπίστευση από το EMCC (European Mentoring and Coaching Council) ΕΙΑ at Practitioner Level.