Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι στοιχίζουν στις γυναίκες τα πολλά πρόσωπα.
-Γιατί πρέπει να διεκδικούν τα θέλω τους.


Αιώνες αγώνων για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Για να μπορεί να ακούγεται η φωνή της. Για να μπορεί να διεκδικεί το χώρο της. Για να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Όλα αυτά, η γυναίκα.

Μέχρι που φτάσαμε στο άλλο άκρο. Με τη γυναίκα να επωμίζεται όλο και περισσότερες ευθύνες και να μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς ρόλους. Τη γυναίκα-σύζυγο, τη γυναίκα-μητέρα, τη γυναίκα-νοικοκυρά, τη γυναίκα-θηλυκό και τέλος τη γυναίκα-εργαζόμενη που πρέπει όπως και σε όλους τους άλλους ρόλους της να είναι δημιουργική, ακούραστη, ικανή και ταλαντούχα. Και ταυτοχρονα με όλα αυτά χρειάζεται να είναι στοργική κόρη, τρυφερή θεία, αλλά και ενημερωμένη πολίτης. Και φυσικά ο κατάλογος είναι μακρύς!

Τι στοιχίζουν στη γυναίκα οι τόσοι ρόλοι;

Όσο γοητευτικά κι αν είναι τα πολλά πρόσωπα της γυναίκας που εκφράζονται μέσα από τους πολλούς της ρόλους, το ερώτημα παραμένει. Μήπως τελικά παραείναι πολλοί οι ρόλοι; Πόσο εύκολο είναι η γυναίκα να ισορροπήσει ανάμεσά τους και τι της στοιχίζουν όλοι οι ρόλοι;

-Άγχος να τα προλάβει όλα.

-Κούραση και εξάντληση αφού τελικά τα προλαβαίνει όλα.

-Τύψεις και ενοχές για και ανασφάλεια για το αν τα κάνει όλα αρκετά καλά.

-Έλλειψη προσωπικού χρόνου.

-Παραμέληση της υγείας και της εμφάνισής της.

-Ανάπτυξη τελειομανίας.

-Άρνηση αποδοχής βοήθειας από τους άλλους.

Πώς μπορεί να ισορροπήσει;

Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι γυναίκα με όλους αυτούς τους ρόλους, ώστε να μη χάσεις την ταυτότητα σου, να ισορροπήσεις και να είσαι ευτυχισμένη;

-Προσδιόρισε τις αξίες σου, τους ρόλους σου, τις ανάγκες σου. Σκέψου αν όλα αυτά είναι πράγματι δικά σου ή αντικατοπτρίζουν τα “θέλω” των άλλων.

-Επικοινώνησε τα “θέλω” σου, τα “μπορώ” σου, τις ανάγκες σου. Μίλα ανοιχτά και ξεκάθαρα για αυτές.

-Αντί να χάνεις την ταυτότητά σου, αναζήτησε τον εαυτό σου μέσα σε όλους αυτούς τους ρόλους και εστίασε στον πιο αυθεντικό εαυτό σου.

-Διαχειρίσου τον χρόνο σωστά.

-Οργανώσου. Βάλε προτεραιότητες και μην αναβάλεις.

Βάλε υγιή όρια και μάθε να λες όχι!

-Μην κυνηγάς το τέλειο και απόφυγε στους στόχους σου τον συγκεντρωτισμό.

-Φτιάξε ένα υποστηρικτικό σύστημα. Ξεκίνα να ζητάς βοήθεια από τους γονείς σου, από τον σύζυγο ή σύντροφό σου ή από τους φίλους και συναδέλφους σου. Με άλλα λόγια βρες τους βοηθούς δίπλα σου.

-Φρόντισε τον εαυτό σου με σωστή διατροφή, γυμναστική και τα ετήσια τσεκάπ!

-Βρες χρόνο για τον εαυτό σου! Προγραμμάτισε ένα καφέ με φίλη, μια έξοδο για φαγητό ή χορό, ένα μασάζ.

-Συνειδητοποίησε τι σου δημιουργεί άγχος και αποστασιοποιήσου. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να το αντιμετωπίσεις.

-Αποδέξου τον εαυτό σου. Γνώρισέ τον και κατανόησέ τον.

-Απομακρύνσου από περιοριστικές πεποιθήσεις και στερεότυπα που αφορούν στις γυναίκες (π.χ. η μάνα είναι αυτή που έχει πρωταρχικό γονεϊκό ρόλο. Ή η γυναίκα οφείλει να είναι καλή νοικοκυρά,κλπ).

-Μην αφήνεις, με την ανεκτική σου στάση, να εδραιώνονται καταστάσεις που δεν σου αρέσουν.

-Διεκδίκησε τη διαφορετικότητα σου και μην αναλώνεσαι σε προσπάθεια να αποδείξεις την αξία σου.

-Σκέψου θετικά. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να βρίσκει σε κάθε πτυχή της ζωής το θετικό.

Εφαρμόζοντας τα παραπάνω ή έστω και λίγα από αυτά θα ανακαλύψεις σύντομα ότι ναι, μπορείς να ασχοληθείς με αυτά που θέλεις, με αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη, χωρίς να χάνεις την ταυτότητά σου και κυρίως χωρίς να παλινδρομείς ανάμεσα στους πολλούς σου ρόλους!

Διάβασε ακόμα:

Ο Ρόλος Της “Δεύτερης Βάρδιας” Στην Καριέρα Μιας Γυναίκας

Μήπως Ο Χειρότερος Φίλος Του Εαυτού Σου Είσαι Εσύ;

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.