Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς Το Πάσχα σε ωθεί στη προσωπική σου αναγέννηση.
– Γιατί είναι σημαντικό εσύ να συγχωρείς τον εαυτό σου.


Γιατί το Πάσχα πέφτει πάντα την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο από την ανοιξιάτικη Ισημερία; Ίσως δεν το γνωρίζεις αλλά η γιορτή του Πάσχα έχει παγανιστικές καταβολές. Είναι άμεση η σχέση του εορτασμού του Πάσχα και των γιορτών της γόνιμης γης. Κατά του Ρωμαϊκούς χρόνους την ίδια εποχή γιορτάζονταν ο θεός Άττις του οποίου ο θάνατος και η Ανάσταση συμβόλιζαν τον κύκλο της φύσης.

Επίσης από τα παγανιστικά αγάλματα της Μητέρας θεάς, των οποίων η γονιμότητα αντιπροσωπεύεται από τα αυγά, δηλώνει μια σχέση με την συμβολική σημασία των αυγών του Πάσχα. Και φυσικά η ίδια η Άνοιξη, η εποχή που γιορτάζεται το Πάσχα δηλώνει την αφύπνιση της ζωής. Τι σου διδάσκει λοιπόν το Πάσχα σε επίπεδο αυτοβελτίωσης; Το Πάσχα εκτός από θρησκευτική γιορτή είναι γιορτή της: Αναγέννησης, της Αλλαγής, του Μετασχηματισμού, της Αφύπνισης της Ζωής.

Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου

Για να προχωρήσει κάποιος στη δική του προσωπική αναγέννηση και εξέλιξη θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει γνωρίσει καλά τον εαυτό του. Να έχει ρίξει φως μέσα του. Όταν μπορούμε να αποδεχτούμε όλες τις όψεις του εαυτού μας, θετικές κι αρνητικές, μπορούμε να είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας και να τον ενσωματώνουμε στην ύπαρξή μας. Τότε μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε να ισορροπήσουμε πραγματικά να καταλάβουμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, την ωριμότητα, την εξέλιξη μας που συχνά μετουσιώνεται με τη λέξη αναγέννηση.

Γιατί είναι σημαντικό να επαναφέρεις την εσωτερική σου ισορροπία;

Το πιο σπουδαίο που σε διδάσκει το Πάσχα πέρα και έξω από θρησκευτικό κομμάτι είναι ότι η ίδια η ζωή είναι ένας κύκλος ζωής θανάτου και αναγέννησης.

Μόνο αποδεχόμενοι τις ατέλειες και τις ρωγμές μας μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς προκαταλήψεις και να νιώθουμε πλήρεις.

Πόσες φορές μας επισκέπτονται οι ενοχές μας κάθε φορά που νιώθουμε πως δεν είχαμε αρκετή υπομονή με τα παιδιά μας ή επειδή δεν ήμασταν αρκετά διαθέσιμοι σε κάποιον που μας χρειαζόταν εκείνη την στιγμή κοντά του. Και πόσα άλλα τέτοια γεγονότα που φαίνονται συνηθισμένα, μας οδήγησαν στο να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας.

Είναι ευεργετικό λοιπόν να αποδεχόμαστε τους περιορισμούς μας, να μπορούμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη μας και να προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο σε επαφή με αυτό που θέλουμε να είμαστε και όχι με αυτό που νομίζουμε πως πρέπει να είμαστε.

Γι’ αυτό να θυμάσαι. Αν ένα αυγό σπάσει από μια εξωτερική δύναμη, η ζωή τελειώνει. Αν σπάσει από μια εσωτερική δύναμη, μια ζωή αρχίζει. Τα μεγάλα πράγματα αρχίζουν πάντα από μέσα. Από μέσα σου. Ξέρεις επομένως από πού να ξεκινήσεις για να κατακτήσεις την προσωπική σου αναγέννηση.

Διάβασε ακόμα:

Τα Πλεονεκτήματα Των Εσωστρεφών. Μήπως Τα Έχεις Και Εσύ;

Έρευνα: Πού Χάθηκαν Τα Όνειρα;

Author(s)

  • Αιμιλία Αξιωτίδου

    Οικογενειακή-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός

    H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός. Είναι απόφοιτη του Università degli Studi di Perugia, Facoltà di Magistero, Indirizzo Psico-socio-pedagogico, καθώς επίσης και από την Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Έχει εξειδικευτεί: Στη Συστημική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, στο οποίο είναι συνεργάτης. Είναι έγκριτο μέλος της European Association for Counseling και έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής. Έχει ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης, “ Η Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Πράξη” της Εταιρείας Μελέτης Δυναμικών Ομάδων και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας σε συνεργασία με την Ε.πΕ “Ψυχολογία - Τέχνη” Εταιρεία Αρωγής Ψυχικής Υγείας Κοινωνικής Στήριξης. Έχει συμμετάσχει ως εξωτερικός συνεργάτης στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο Παχυσαρκίας- Μεταβολισμού της Α ́ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, το μοναδικό ελληνικό εγκεκριμένο κέντρο από το European Association for the Study of Obesity έως και σήμερα όπου και συντονίζουν ομάδες για παχύσαρκους. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο μοντέλο Emotional Focus Therapy by Sue Johnson (ICEEFT) και παρακολουθεί πλήθος επιμορφώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει διάφορα Workshops, αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά και συμμετέχει στην διοργάνωση ημερίδων και event σχετικών με τον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας.