Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να επιβραβεύεις τον εαυτό σου.
-Ποια είναι η αξία της καθημερινής έμπνευσης.


Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε κάθε είδους σχέση και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην σημαντικότερη της ζωής σου: εκείνη με τον εαυτό σου. Γι’ αυτό θα πρέπει να την καλλιεργήσεις για να μπορείς να πιστεύεις στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου και να απολαμβάνεις κάθε λεπτό της ζωής σου. Πότε επιτυγχάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου; Όταν έχεις πλήρη επίγνωση για το ποιος είσαι και έχεις μάθει να εκτιμάς τον εαυτό σου για αυτό ακριβώς που είναι, με τα καλά και τα άσχημά του. 

Οι 5 συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να την καλλιεργήσεις και να καταφέρεις τα πάντα. 

1.Μην κολλάς στα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος

Για να μπορέσεις να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να σταματήσεις να τα βάζεις με τον εαυτό σου για τα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος. Να θυμάσαι ότι είσαι αυτό που είσαι λόγω αυτών που έχεις ζήσει. Μάθε λοιπόν να χρησιμοποιείς τα λάθη και τις αποτυχίες σου, να μαθαίνεις από αυτά και να μην μετανιώνεις. Μόνο έτσι μπορείς να προχωρήσεις.

Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες θα αποτελούν πάντα μέρος της ζωής σου. Το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζεις και τι μαθαίνεις από αυτές. 

Όταν καταφέρεις να μάθεις από το παρελθόν και να κατανοήσεις τις εμπειρίες σου, καλές και κακές, θα αποκτήσεις περισσότερη γνώση. Γι’ αυτό συνέχισε να εξελίσσεσαι και να ωριμάζεις.

2.Πίστεψε στον εαυτό σου ακόμα και αν δεν έχεις γίνει (ακόμα) αυτό που ήθελες

Ίσως ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Αρχικά θα πρέπει να είσαι χαρούμενος με ό,τι κάνεις και να επικεντρώνεσαι στο θετικό feedback, αφήνοντας στην άκρη το αρνητικό. Είναι πολύ σημαντικό να μην στέκεσαι στην γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσένα, αλλά σε εκείνη που έχεις εσύ για τον εαυτό σου.

Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες θα αποτελούν πάντα μέρος της ζωής σου. Το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζεις και τι μαθαίνεις από αυτές. Μην αφήνεις ποτέ μία αποτυχία να σε αποθαρρύνει. Προσπάθησε να δεις τι πήγε στραβά και προχώρα.

3.Αναζήτα καθημερινά έμπνευση και κίνητρο

Αν θέλεις να χτίσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου θα πρέπει καθημερινά να αναζητάς έμπνευση και κίνητρο. Χρειάζεσαι κάτι που θα σου δώσει μία μικρή ώθηση, θα επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σου και θα σε κάνει να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Αυτό το κάτι μπορείς να το βρεις οπουδήποτε: σε μία ιστορία , σε μία εικόνα, ακόμα και στα άτομα που βρίσκονται γύρω σου. Όταν έχεις έμπνευση, αποκτάς και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και πιστεύεις ότι όλα μπορούν να συμβούν.

4.Μίλησε ενθαρρυντικά στον εαυτό σου

Κάνε καθημερινά ένα διάλειμμα από το πρόγραμμά σου και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, ότι κοιτάζεις με αισιοδοξία και πίστη το παρόν και το μέλλον.

Μίλα ενθαρρυντικά στον εαυτό σου, για τη ζωή σου και εσένα τον ίδιο και κάνε τον να πιστέψει στις δυνάμεις του. Η δύναμη και η σιγουριά που θα αποκτήσεις από αυτού του είδους την αυθυποβολή, θα σου χαρίσει την αυτοπεποίθηση που αναζητάς.

5.Γιόρτασε τις νίκες σου

Μείνε συγκεντρωμένος σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά όταν φτάσεις στον προορισμό σου, ζήσε την στιγμή, γιόρτασε τη νίκη σου και όλα όσα έχεις καταφέρει. Αυτό θα σε βοηθήσει να πας στο επόμενο βήμα και να αποκτήσεις ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μην στερείς από τον εαυτό σου τη δυνατότητα να απολαύσει την κάθε του επιτυχία. 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Μπορείς Να Κάνεις Τις Φιλοδοξίες Σου Πραγματικότητα

3 Τρόποι Για Να Χειρίζεσαι Τον Φόβο Μίας Αποτυχίας

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.