Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις;

ΜΓ: Λίστες! Οργανώνω το χρόνο μου και βάζω τα άγχη μου σε ένα χαρτί και μακριά από το κεφάλι μου. Έτσι όταν ξεκινάει η μέρα μου έχω ήδη έναν οδικό χάρτη να ακολουθήσω και καταφέρνω να κάνω περισσότερα.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο;

ΜΓ: Εξαιρετική. Μαζεύω ύπνο όπως οι καμήλες νερό, για όταν τον χρειασθώ. Μπορώ να κοιμηθώ ακόμα και με θόρυβο και φως και με νανουρίζει ότι κινείται, οπότε μαζεύω ύπνο σε αεροπλάνα, πλοία και αυτοκίνητα. Όμως όταν χρειασθεί μπορώ να συνεχίσω με ελάχιστο ύπνο για να τελειώσω μια δουλειά ή να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την μέρα σου;

ΜΓ: Αθλούμαι πολύ. Μου αρέσει να παίζω τένις νωρίς το πρωί ή να κάνω ποδήλατο για να ξεκινήσω τη μέρα μου με ενέργεια. Αν δεν γυμναστώ το πρωί όσο κουρασμένη και αν είμαι το βράδυ θα προσπαθήσω να πάω ακόμα και με το ζόρι να κάνω yoga ή γυμναστική γιατί ξέρω πως τελικά η άσκηση και η καλή παρέα θα ανεβάσει την ενέργειά μου και πάλι στα ύψη.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΜΓ: Οι άνθρωποι γύρω μου. Έχω την τύχη να έχω κοντά μου οικογένεια, φίλους και συνεργάτες που συζητάμε και συχνά λύνουμε τα προβλήματα παρέα. Μέσα από την συζήτηση βρίσκω λύσεις, που κάποιες από αυτές μπορεί να ήταν στο μυαλό μου εξαρχής, αλλά όταν τις ακούς δυνατά τις αξιολογείς καλύτερα. Η δυναμική της ομάδας ήταν πάντα πολύ σημαντική για μένα. Λειτουργώ καλύτερα μέσα σε αυτές.

TG: Γενικά είσαι multitasker; Πόσο καλά διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου;

ΜΓ: Ναι είμαι, αναγκαστικά, αν και όταν δουλεύω σε κάποιο βιβλίο θέλω να συγκεντρώνομαι σε αυτό. Ζω, μιλάω και αναπνέω με το βιβλίο, γιατί βρίσκω λύσεις τις πιο απίθανες στιγμές. Στην καθημερινότητά μου όμως διαχειρίζομαι πολλά θέματα ταυτόχρονα και οργανώνω τη μέρα μου μέχρι δευτερολέπτου. Ειδικά από τότε που έκανα οικογένεια το να μπορώ να διαχειρίζομαι το χρόνο μου έγινε επιτακτική ανάγκη.

Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια και η καλή διαχείρισή του είναι μια τέχνη.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένη; Πως το αντιμετώπισες;

ΜΓ: Υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που νιώθω εξουθενωμένη. Προσπαθώ να κάνω ένα διάλειμμά για να καθαρίσει το μυαλό μου και να φάω κάποιο φρούτο που θα μου δώσει ενέργεια και δύναμη.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες; Πως το διαχειρίστηκες;

ΜΓ: Αποτυγχάνω συχνά γιατί συνεχώς δοκιμάζω νέα πράγματα. Ειδικά η διαδικασία της εικονογράφησης απαιτεί πολλές μικρές ή και καμιά φορά μεγάλες αποτυχίες για να προχωρήσεις σε αχαρτογράφητα νερά. Από τις αποτυχίες μαθαίνω, αναθεωρώ και προχωρώ ώστε κάθε νέα μου δουλειά να είναι συνεχώς καλύτερη από την προηγούμενη.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social media;

ΜΓ: Στενή, σχεδόν ερωτική. Είμαι από αυτούς που θα χρειασθεί να πάω στους Ανώνυμους Ιντερνετικούς όταν δημιουργηθούν. Πλέον συνειδητά αποσυνδέομαι κάποιες ώρες τις ημέρας και βάζω κανόνες στον εαυτό μου γιατί παρασύρομαι. Μου αρέσει τόσο να επικοινωνώ που ξεχνιέμαι.

 Από τις αποτυχίες μαθαίνω, αναθεωρώ και προχωρώ ώστε κάθε νέα μου δουλειά να είναι συνεχώς καλύτερη από την προηγούμενη.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή;

ΜΓ: Καταρχήν πρέπει να είσαι καλά και στα δυο σκέλη, ώστε να μην αποφεύγεις κάποιο. Κάποιες φορές απαιτεί περισσότερο χρόνο η επαγγελματική και κάποιες η προσωπική ζωή. Είναι σημαντικό μακροπρόθεσμα να κρατάμε όσο είναι δυνατόν την ισορροπία και να δίνουμε ποιοτικό χρόνο και στα δυο. Δύσκολο γιατί η τεχνολογία εισβάλει στη ζωή μας και φέρνει τα επαγγελματικά στη καθημερινότητά μας με έναν πολύ αυθάδη τρόπο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

ΜΓ: Όταν καταλάβω ότι δεν μπορώ να κάνω πολλά για νια να την αλλάξω, προσπαθώ να την αφήσω να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Το βραδάκι πίνω ένα ποτήρι κρασί και προσπαθώ να βρεθώ με αγαπημένους φίλους για να νιώσω ασφάλεια και να ξορκίσω τη μέρα μου.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά μέσα στη μέρα σου τι κάνεις;

ΜΓ: Ευχαριστώ την καλή μου τύχη και τα προσφέρω σε ότι μου λείπει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποκτήσει η μέρα μου ισορροπία. Αν είναι ξεκούραση, κλείνω τα μάτια μου για λίγο. Αν είναι η οικογένειά μου, τα περνάω με τη κόρη μου. Αν θέλω να ξεφύγω, πάω μια βόλτα γύρω από το γραφείο μου.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σου έχει αλλάξει τη ζωή;

ΜΓ: «Ο Πόλεμος της Τέχνης» του Steven Presfield. Εξαιτίας του ξεσκόνισα κάποια όνειρα που είχα βάλει για καιρό στο συρτάρι και ήταν η αρχή για τη συγγραφική μου καριέρα.

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία; Έχεις κάποια μυστικά να μοιραστείς μαζί μας;

ΜΓ: Ευεξία είναι για μένα η δημιουργία, η άσκηση και η επαφή με τη φύση. Ευημερία σημαίνει να μπορώ να διαχειρίζομαι τα πολλά κομμάτια της ζωής μου ώστε να υπάρχει ισορροπία και να παραμένω δημιουργική. Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια και η καλή διαχείρισή του είναι μια τέχνη.

TG: Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΜΓ: Ισορροπία, ευεξία, δημιουργία. Να προσέχω το σώμα μου και τη διάθεσή μου, να ισορροπώ τα πολλά κομμάτια της ζωής μου γιατί το καθένα είναι σημαντικό και να συνεχίσω να δημιουργώ.

 Ευεξία είναι για μένα η δημιουργία, η άσκηση και η επαφή με τη φύση.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου γιατί σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΜΓ: «Work hard, play hard» και η έμπνευση υπάρχει αρκεί να σε βρει να δουλεύεις.

 

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Η Στιγμούλα” και ακολούθησαν “Η Στιγμούλα είναι δυνατή!”, “Σκουφοκοκκινίτσα” –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και “Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα” από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο “Μια καρδιά”.

 

Διάβασε ακόμα:

Ρούλα Ρέβη “Τα Μικρά Λευκά Ψέματα Με Βοηθούν Να Αποσυμπιέζομαι Και Να Ισορροπώ”

Κώστας Κρομμύδας: “Η Ευεξία Είναι Ένα Τρίπτυχο Που Πρέπει Να Συνδυαστεί Για Να Επιτευχθεί”