Η αγάπη για τη δουλειά της, η στήριξη των ανθρώπων της και το δυνατό γέλιο του παιδιού της, της δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται για να φέρει εις πέρας την ημέρα της. Θεωρεί πως η ουσιαστική επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη σήμερα, γι’ αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να την επιδιώκει με τους δικούς της ανθρώπους. Η ίδια πιστεύει πως η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά, ενώ πρόσφατα αποφάσισε να βάλει όρια στον εαυτό της και στη διαχείριση των υποχρεώσεών της για να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα για την ίδια, κάτι που – όμως μας λέει – είχε μεγάλη ανάγκη και της έχει φέρει ανεκτίμητη ισορροπία και δύναμη. Η Μαρία Σαράφογλου απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς; 

Σκέφτομαι πόσο ευγνώμων είμαι που κατορθώνω να υπερβώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω, με κόστος φυσικά, αλλά με την αίσθηση πώς τελικά ο πόνος γίνεται δύναμη και οι πληγές μας, σοφία.

Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας; 

Είχα πάντα καλή σχέση με τον ύπνο και ανέκαθεν αναγνώριζα πόσο ευεργετικός και καταλυτικός είναι για την απόδοσή μας και για την υγεία μας. Μπορώ να δουλεύω πολλές ώρες χωρίς διακοπή, να μην τρέφομαι σωστά, όμως εάν δεν κοιμηθώ έστω και λίγο, νιώθω ράκος και μπλοκάρει ο οργανισμός μου. Το έχω πάθει αρκετές φορές σε απαιτητικά επαγγελματικά ταξίδια, όπου έμενα άυπνη λόγω υποχρεώσεων και συνθηκών εργασίας και έφθασα στα όρια της κατάρρευσης.

Ευεξία και ευημερία είναι τελικά να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου και σε πράγματα που σου αρέσουν.

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

Η αληθινή αγάπη για αυτό που κάνω, η στήριξη των δικών μου ανθρώπων και το δυνατό γέλιο του παιδιού μου. Σε πρακτικό επίπεδο, φροντίζω να μην φορτώνω την ημέρα μου κοινωνικά, όταν είναι ήδη φορτωμένη επαγγελματικά, να τρώω υγιεινά και να γυμνάζομαι καθημερινά.

Ουσιαστική επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας; 

Πολύ δύσκολη. Πολύ. Γιατί όπως όλα τα πράγματα στη ζωή θέλει χρόνο και αφοσίωση για να ευδοκιμήσει. Συνήθως η ουσιαστική επικοινωνία χάνεται κάπου ανάμεσα στη βεβαρημένη ρουτίνα μας και το γεγονός ότι έχουμε πάψει να μιλάμε στους άλλους με την καρδιά μας. Δίνω πολύ μεγάλη αξία στην επικοινωνία και προσπαθώ με κάθε τρόπο να την επιδιώκω με τους δικούς μου ανθρώπους. 

Είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία μία καλή και δεμένη ομάδα;

Η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά. Πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να λειτουργούν επαρκώς και στο ζενίθ για να είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Αισθάνομαι πολύ τυχερή για την ομάδα του SpecialReport, για τους συντελεστές της, αλλά και για το άρτιο αποτέλεσμα που βγαίνει μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή, ακατάπαυστη έρευνα, ρίσκο και αγάπη για την δημοσιογραφία που δίνει απαντήσεις. 

Είναι αληθινή ευλογία να κάνεις αυτό που αγαπάς και μεγάλη τύχη να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς και έχουν την διάθεση να μοιραστούν το ταλέντο και την εμπειρία τους, όπως όλοι οι συνεργάτες μου στην εκπομπή Special Report. Είμαστε μια πολύ δυνατή και δεμένη ομάδα, με κοινά ενδιαφέροντα, διαρκείς ανησυχίες και μόνιμες τάσεις αυτοβελτίωσης. Ακόμα και οι διαφορές μας, μας ενώνουν.  

Δίνω πολύ μεγάλη αξία στην επικοινωνία και προσπαθώ με κάθε τρόπο να την επιδιώκω με τους δικούς μου ανθρώπους. 

Έρευνες δείχνουν ότι οι φιλίες στο γραφείο μας βοηθούν να αποφύγουμε το burnout. Ανέφερες πως είστε μία δυνατή και δεμένη ομάδα. Πιστεύεις ότι μπορούν να υπάρξουν φιλίες στο περιβάλλον εργασίας;

Σε όλους τους χώρους μπορεί να αναπτυχθούν φιλίες, όταν εμείς το επιδιώκουμε και το καλλιεργούμε. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες, αλλά και οι χαρακτήρες των ανθρώπων που τους φέρνουν κοντά. Πολλές φορές ο ανταγωνισμός και η ματαιοδοξία στον χώρο της τηλεόρασης βάζουν τρικλοποδιές στις γνήσιες φιλίες, όμως κάθε τι αυθεντικό βρίσκει τον τρόπο να ανθίσει. Όταν υπάρχει καλό κλίμα και φιλική διάθεση στον χώρο εργασίας όλα είναι και γίνονται καλύτερα. 

Έχεις φτάσει ποτέ σε σημείο επαγγελματικής εξουθένωσης; Και αν ναι, πώς το αντιμετώπισες;

Τα τελευταία χρόνια ένιωθα μονίμως ότι βρίσκομαι σε σημείο επαγγελματικής εξουθένωσης. Αποφάσισα όμως να βάλω όρια στον εαυτό μου και στη διαχείριση των υποχρεώσεών μου και είμαι περήφανη που φέτος κάνω περισσότερα πράγματα για εμένα, κάτι που είχα τόσο μεγάλη ανάγκη και μου έχει φέρει ανεκτίμητη ισορροπία και δύναμη. 

Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Ως αγχώδης εκ φύσεως είμαι λίγο χαοτική, αλλά φροντίζω να τα βάζω όλα σε μια σειρά αργά ή γρήγορα. Δεν αντέχω να αφήνω εκκρεμότητες. Δεν είμαι ο κλασσικός to do list τύπος, όμως τα έχω όλα σε κουτάκια στο μυαλό μου και δίνω πάντα προτεραιότητες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μυστικό μου, η προτεραιοποίηση. Των σημαντικών και αδιαπραγμάτευτων για εμένα.

Ο πιο Thrive στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να χαμογελάω συχνότερα. Μου έχει λείψει πολύ τελευταία.

Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων; 

Είμαι ο κλασσικός multitasker τύπος. Έβαζα πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη και εξακολουθώ να το κάνω σε ένα βαθμό, αλλά έχω συναίσθηση πλέον πώς είναι θέμα χρόνου να μου πέσουν, αν το παρακάνω. Οπότε έμαθα να συγχωρώ τον εαυτό μου που δεν έχει πάντα ταχυδακτυλουργικές ικανότητες.

Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα; 

Αυτό είναι μόνιμη πρόκληση…γιατί ποτέ δεν είναι αρκετές 24 ώρες για να χωρέσουν όλα όσα θα ήθελα να κάνω μέσα σε μια ημέρα. Αυτό που προσπαθώ να τηρώ ευλαβικά είναι  το πρόγραμμα του ύπνου, να κοιμάμαι δηλαδή 6 με 8 ώρες. Ο ύπνος είναι σημαντικός και πολύτιμος όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, αλλά και για να νιώθω καλύτερα και πιο δυνατή μέσα μου, να έχω κέφι και διάθεση.

Όταν υπάρχει καλό κλίμα και φιλική διάθεση στον χώρο εργασίας όλα είναι και γίνονται καλύτερα. 

Η δουλειά σου δεν είναι πάντα εύκολη. Όταν έχεις να διαχειριστείς μία δύσκολη είδηση, τι σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις;

Με ένα μαγικό τρόπο διατηρώ πάντα την ψυχραιμία μου, ακόμα και όταν όλα καταρρέουν γύρω μου ή τυχαίνουν πολλές αναποδιές. Μου το έχουν πιστώσει και συνεργάτες μου αυτό τις κρίσιμες στιγμές. Αν και είμαι υπερκινητική και τελειομανής, η ψυχραιμία με χαρακτηρίζει στο τέλος. Κάποιες στιγμές έχω δυσκολευτεί να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου, όπως όταν ανακοίνωσα την είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο της Φώφης Γεννηματά, την οποία θαύμαζα και αγαπούσα ως άνθρωπο. Εκείνη την ώρα όμως, έφερα στο μυαλό μου, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της, την δύναμή της και έτσι άντλησα κουράγιο από εκεί και μπόρεσα να συνεχίσω τη δουλειά μου. 

Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε μία δουλειά που μας γεμίζει; 

Είναι ευλογία. Προσωπικά νιώθω ευλογημένη που έχω επιλέξει κάτι που ονειρευόμουν από μικρό παιδί και εξακολουθεί να με γεμίζει και να μου αρέσει, χωρίς να με κουράζει τόσο μετά από πολλά χρόνια και πολλές απογοητεύσεις. 

Με ένα μαγικό τρόπο διατηρώ πάντα την ψυχραιμία μου, ακόμα και όταν όλα καταρρέουν γύρω μου ή τυχαίνουν πολλές αναποδιές.

Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social; 

Το κινητό μου έχει δυστυχώς πολλές χρήσεις και λέω δυστυχώς γιατί μου είναι απαραίτητο, ακόμα και όταν νιώθω πώς θέλω να το ξεφορτωθώ για λίγο. Δεν είναι απλά εργαλείο δουλειάς και επικοινωνίας, αλλά ένας μικρός υπολογιστής μέσα από το οποίο οργανώνω το σπίτι, πληρώνω τους λογαριασμούς, αγοράζω πράγματα, χειρίζομαι σχεδόν κάθε υποχρέωση της καθημερινότητας. Τα κάνω όλα ηλεκτρονικά, από όταν ήμουν 20 ετών. Είμαι πολύ εξοικειωμένη με την τεχνολογία και σε αυτό βοηθάει και ο αδελφός μου που είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός; 

Καταρχάς δεν παίρνω ποτέ μια σημαντική απόφαση, όταν είμαι στεναχωρημένη ή θυμωμένη. Ζυγίζω όλα τα δεδομένα και κάποιες φορές ταλαντεύομαι αρκετά πριν καταλήξω, όμως εμπιστεύομαι πολύ το ένστικτό μου. Συνήθως κάνω μια πολύ απλή ερώτηση στον εαυτό μου: «Τι θέλεις πραγματικά; Αν δεν υπήρχαν εμπόδια ή λόγοι για δεύτερες σκέψεις, τί είναι αυτό που θα ήθελες πραγματικά;». Αποφασίζω με όρους αξίας, δηλαδή δεν σκέφτομαι εάν είναι δύσκολο ή εύκολο, αλλά εάν αξίζει τον κόπο. Και μετά δουλεύω πάνω σε αυτό. Γιατί όταν ξέρουμε τί θέλουμε πραγματικά, όλα τα μπορούμε. Όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, «ότι δεν έγινε ποτέ, είναι αυτό που δεν ποθήσαμε αρκετά».

Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Εσύ τι κάνεις για αυτό; 

Είναι σχεδόν ανέφικτο. Για πολλά χρόνια αναζητούσα την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, με αποτέλεσμα να νιώθω απόγνωση. Όταν συνειδητοποίησα ότι αυτή δεν υπάρχει τελικά, τότε είναι που ισορρόπησα. Πιστεύω ακράδαντα πως η ποιότητα νικά την ποσότητα, ΠΑΝΤΑ. Ο χρόνος που αφιερώνω στη δουλειά ή στο παιδί μου είναι ουσιαστικός και κατάφερα να μην νιώθω τύψεις για τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που αναγκάζομαι πολλές φορές να κάνω.

Νιώθω ευλογημένη που έχω επιλέξει κάτι που ονειρευόμουν από μικρό παιδί και εξακολουθεί να με γεμίζει και να μου αρέσει, χωρίς να με κουράζει τόσο μετά από πολλά χρόνια και πολλές απογοητεύσεις. 

Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα; 

Προσπαθώ να παραμένω ήρεμη. Σκέφτομαι πώς δεν μπορεί κάποιος να «ηρεμήσει» την καταιγίδα, οπότε ηρεμώ τον εαυτό μου και ανυπομονώ για το ουράνιο τόξο που ακολουθεί. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Υπάρχουν καλές μέρες μέσα από τις οποίες κερδίζουμε και κακές, μέσα από τις οποίες μαθαίνουμε. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου τους δικούς σου ανθρώπους σε κάθε διαδρομή, εύκολη ή δύσκολη, είναι βασικό σημείο ισορροπίας μου και η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης τους.

Τι σε αποφορτίζει; 

Οι στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Ανεκτίμητος και ανεφοδιαστικός σε όλα τα επίπεδα, ο χρόνος μαζί τους. Άλλες διέξοδοί μου είναι η σωματική άσκηση και τα ταξίδια. Γυμνάζομαι καθημερινά και αυτό με αποφορτίζει, γιατί εκτός των άλλων, νιώθω πώς κάνω κάτι για εμένα. Μου αρέσει πολύ ο χορός και αισθάνομαι πως με απελευθερώνει, ακόμα και όταν περιλαμβάνει επίπονη άσκηση και προπόνηση.

Δεν μπορεί κάποιος να «ηρεμήσει» την καταιγίδα, οπότε ηρεμώ τον εαυτό μου και ανυπομονώ για το ουράνιο τόξο που ακολουθεί.

Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου; 

Ευεξία και ευημερία είναι τελικά να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σου και σε πράγματα που σου αρέσουν. Κάθε μέρα, όχι μόνο στον ελεύθερο χρόνο σου. Ο πιο Thrive στόχος μου αυτή τη στιγμή είναι να χαμογελάω συχνότερα. Μου έχει λείψει πολύ τελευταία. 

Διάβασε ακόμα:

Θοδωρής Ιακωβίδης: «Μετά την βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο»

Κατερίνα Βρανά: “Νομίζω ότι το χιούμορ μου έσωσε τη ζωή”