Πρωταγωνιστεί σε μία από τις καλύτερες σειρές της φετινής σεζόν, ενώ το καλοκαίρι θα συμμετέχει στην πολλά υποσχόμενη παράσταση Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή από τα Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ», ερμηνεύοντας έναν ρόλο-πρόκληση – εκείνον του πολυμήχανου Οδυσσέα. Πώς αποφάσισε να σπουδάσει στο Θέατρο Τέχνης και ποιος από τους ρόλους της αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη; Πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή; Τι συμβουλή θα έδινε στο νεότερο εαυτό της και πόσο συχνά λέει «ευχαριστώ»; Η Μαρία Πρωτόππαπα απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Θέλατε να σπουδάσετε Ιατρική. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη και να σπουδάσετε στο Θέατρο Τέχνης;

Είχα αλλάξει πολλές γνώμες και ενδιαφέροντα και ποτέ, στην πραγματικότητα, δεν κατέληξα ολόψυχα σε κάτι. Ακόμα και όταν δούλευα ήδη αρκετά χρόνια ως ηθοποιός, δεν ήμουν αποφασισμένη πως θα συνεχίσω μόνο με αυτό, μέχρι κάποια ηλικία που ένιωσα πως είναι πλέον μονόδρομος. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Στο Θέατρο Τέχνης ήθελα να βρεθώ γιατί με γοήτευε και το αγαπούσα από μικρή. 

Πιστεύετε ότι μπορούμε να κυνηγάμε τα ονειρά μας σε κάθε ηλικία;        

Ακριβώς. Όσο κρατάμε ζωντανή την περιέργεια μας και την όρεξη μας για δράση ή μάθηση, τίποτα δεν τελειώνει. Εμένα μου λείπει πολύ η χειροναξία, μια τέχνη που θα είχε να κάνει με τα χέρια, που το έργο μένει ορατό και χειροπιαστό, για παράδειγμα. Όπως, συχνά νιώθω ανάγκη να βρεθώ σε ένα φυσικό περιβάλλον, μακριά από την πόλη και την φασαρία. Νομίζω πως οι άνθρωποι στο μέλλον δεν θα ξεκινούν και θα τελειώνουν τη ζωή τους με την ίδια απασχόληση.

Έχετε συμμετάσχει σε σπουδαίες δουλειές ερμηνεύοντας ρόλους με τρομερή επιτυχία. Ποιος από αυτούς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς;  

Για να είμαι ειλικρινής, παρόλο που αγάπησα κάποιες παραπάνω, δεν ξεχωρίζω και δεν σκέφτομαι ρόλους. Κρατάω στιγμές και περιόδους που κάτι μου αποκάλυψαν ή με άλλαξαν μέσα στην πορεία της ζωής. Κρατάω ανθρώπους, επιρροές, παραδείγματα, δυσκολίες και γέλια, όλα μαζί, κουβάρι με γεγονότα της ζωής μου.

Έχετε δηλώσει πως δεν πιστεύετε στα στερεότυπα. Πιστεύετε αφήνουμε πολλές φορές τόσο αυτά όσο και τις περιοριστικές πεποιθήσεις να μας επηρεάζουν και μάλιστα σε σημείο που καθορίζουν τη ζωή μας;  

Εννοείται. Βέβαια, από κάπου πρέπει να ξεκινάει κάποιος, χρειάζεται μια αφετηρία προφανώς και είναι δουλειά μας να ανακαλύπτουμε καινούργια όρια, να εξελίσσουμε ό,τι μας παραδόθηκε. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να αυτοπροσδιορίζεται ξανά και ξανά, για να βρει πώς να ζήσει, χωρίς να εμποδίζεται και χωρίς να βλάπτει τους άλλους. Οι κοινωνίες αλλάζουν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, αλλά οφείλουν να το κάνουν για να προοδεύουν και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που τις επηρεάζουν.

Δεν θεωρώ τίποτα ατυχία. Σκέφτομαι από τι με γλιτώνει ακόμα και κάτι που δεν μου αρέσει, ποιο όφελος μπορεί να έχει.

Η δουλειά σας είναι ιδιαίτερα απαιτητική: ατέλειωτες ώρες γυρισμάτων, πρόβες. Υπάρχει χώρος για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή;  

Εμείς αλλάζουμε δεδομένα και ρυθμούς κάθε λίγο και λιγάκι. Αυτό έχει τα καλά του, όπως ελευθερία και χρόνο, και τα κακά του, όπως ανασφάλεια και αγωνία. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σταθερότητα. Ούτε στον ελεύθερο χρόνο, ούτε στην διαθεσιμότητα. Όμως, είτε με ισορροπία είτε χωρίς, όλα γίνονται.

Αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας; Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η αυτοφροντίδα;  

Όταν πιέζομαι από τον χρόνο, η αυτοφροντιδα πάει περίπατο. Παίρνει αναβολές. Μέχρι νεωτέρας.

Πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε μία δουλειά που μας γεμίζει;  

Ο τρόπος ζωής εξαρτάται από τη δουλειά σου, άρα είναι σημαντικό να σου αρέσει ή να σου εξασφαλίζει χρόνο για άλλα πράγματα που σου αρέσουν.

Τι συμβουλή θα δίνατε στο νεότερο εαυτό σας;

Να ζει πιο ξένοιαστα την στιγμή.

Έχετε κάποιο μότο που ακολουθείτε στη ζωή σας και σου σας δύναμη ή/και σας ηρεμεί;  

Δεν θεωρώ τίποτα ατυχία. Σκέφτομαι από τι με γλιτώνει ακόμα και κάτι που δεν μου αρέσει, ποιο όφελος μπορεί να έχει.

H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σας; Πόσο συχνά (θυμάστε να) λέτε «ευχαριστώ»;

Ναι, λέω “ευχαριστώ” . Και το νιώθω πολύ συχνότερα από ό,τι το λέω. Το υπενθυμίζω στον εαυτό μου να το νιώσει.

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή μαζί με Τάσο Νούσια και Γιώργο Αμούτζα. Τους γνωρίζετε και τους δύο από τον Σασμό. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτή τη συνεργασία;  

Τον Γιώργο τώρα τον γνωρίζω και χαίρομαι την καλοσύνη, το χιούμορ και την αθωότητα του, που είναι απελευθερωτική. Τον Τάσο τον είχα αγαπήσει ως συνάδελφο στο Νησί και ήξερα ήδη πόσο γενναιόδωρος και χαρισματικός είναι. Παρόλα αυτά, τώρα με εκπλήσσει θετικά ακόμα περισσότερο.

Και μία τελευταία ερώτηση. Τι σημαίνει για εσάς ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σας;

Καλύτερη φυσική κατάσταση, χρόνος για τους αγαπημένους και για ησυχία σε ένα φυσικό περιβάλλον μόνο με τα απολύτως απαραίτητα.

Τα Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ» θα παρουσιάσουν το Καλοκαίρι του 2022 την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας & της Κύπρου. Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών. Δείτε το τρέιλερ εδώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.