Τι είναι ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός και πώς μπορεί να μας βοηθήσει; Μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να απαλλαγούμε από περιοριστικές πεποιθήσεις που ενδεχομένως μας κρατούν πίσω; Σε ποιους απευθύνεται, πώς μπορεί να μας εξελίσσει σε επαγγελματία υψηλών επιδόσεων και πόσο απαραίτητος είναι σήμερα, που διανύουμε μία περίοδο αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο εργασιακό μας μέλλον; Θα μπορούσε να είναι η λύση στο φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης; Η Μαρία Παπάζογλου, πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Να ξεκινήσουμε με το τι είναι ο Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός και πώς μπορεί να μας βοηθήσει.

Ο νεύρο-γλωσσικός προγραμματισμός, η αγγλική ορολογία του οποίου είναι (NLP) – είναι, κατά την άποψή μου, από τα σπουδαιότερα κομμάτια της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. 

Μέσα από τις γνώσεις και τα εργαλεία που μας προσφέρει, μπορούμε να επανα-προγραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας έτσι ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, το πώς αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, το πώς επικοινωνούμε – με τον εαυτό μας και με τους άλλους – καθώς και το πώς συμπεριφερόμαστε. Πετυχαίνοντας όλα αυτά, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι δημιουργούμε περισσότερες επιλογές, αποκτούμε ευελιξία και προσανατολιζόμαστε στις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μία επιτυχημένη καριέρα και μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση.

Μπορεί να μας βοηθήσει επομένως να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να απαλλαγούμε από περιοριστικές πεποιθήσεις που ενδεχομένως μας κρατούν πίσω;

Ναι, ακριβώς. Το σημαντικότερο «κεφάλαιο» στο νεύρο-γλωσσικό προγραμματισμό είναι οι πεποιθήσεις, που με άλλα λόγια θα λέγαμε πως είναι οι ισχυρές ιδέες, οι απόψεις, οι αντιλήψεις που ο καθένας από εμάς έχει σχηματίσει για κάθε είδους θέμα. Έτσι, σε μια συνεδρία NLP Coaching, αρχικά εντοπίζουμε τις όποιες πεποιθήσεις έχει ο κάθε άνθρωπος και του προσφέρουμε τα «εργαλεία» για να αρχίσει να μεταμορφώνει τις πεποιθήσεις αυτές προς όφελός του. Υπάρχουν απλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε καθημερινή βάση – έστω και για λίγα λεπτά – που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οδηγούν στην αλλαγή των πεποιθήσεων. Αρχικά θα παρατηρήσουμε πως οι παλιές απόψεις μας έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται και στη θέση τους «εγκαθίστανται» πλέον οι νέες πεποιθήσεις που θέλουμε να υιοθετήσουμε. Αυτές δηλαδή που θα ευνοούν τις επιδιώξεις μας και δεν θα τις σαμποτάρουν. 
 
Σε ποιους απευθύνεται;

Το NLP απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που μας παρέχει ο καταπληκτικός μας εγκέφαλος προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο.

Προσωπικά συνεργάζομαι με ενήλικες που μπορεί να έχουν διάφορες επιδιώξεις που κυρίως επικεντρώνονται σε επαγγελματικά θέματα, αλλά και στην αναζήτηση μιας καλύτερης ισορροπίας στη ζωή τους. Πέραν όμως από το κομμάτι της δικής μου εξειδίκευσης ως career coach, είμαι βέβαιη πως το NLP είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους, αρκεί εκείνοι να είναι έτοιμοι να το αξιοποιήσουν. Πώς θα ήταν άραγε ένας κόσμος όπου όλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν γνώσεις και τεχνικές νεύρο-γλωσσικού προγραμματισμού για να αναπτύξουν έναν πιο θετικό, ενδυναμωτικό και επωφελή τρόπο σκέψης, τόσο για τον εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους, όσο και για την κοινωνία και την ανθρωπότητα;

Πέρα από την προσωπική μας εξέλιξη, πώς μπορεί το NLP να μας εξελίσσει σε επαγγελματία υψηλών επιδόσεων;

Με πάρα πολλούς τρόπους! Σε ένα άρθρο μου που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στη thriveglobal, είχα αναφερθεί σε 5 τομείς που το NLP «ξεκλειδώνει» σαν να λέγαμε τις δυνατότητές μας: καταρχάς, αξιοποιώντας τον υποσυνείδητο νου μας που είναι πολύ μεγαλύτερος και ισχυρότερος, αφού ελέγχει περίπου το 90% του εγκεφάλου μας και είναι γεμάτος με ανεκμετάλλευτες και ανεξερεύνητες δυνατότητες. Δεύτερον, επαναπρογραμματίζοντας το «λειτουργικό σύστημα» του εγκεφάλου μας.  Με απλά λόγια, με το NLP προγραμματίζουμε εκ νέου αυτές τις «ρυθμίσεις» που ήδη διαθέτει ο εγκέφαλός μας και τις οποίες μέχρι τώρα δεν αξιοποιούσαμε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές για να δημιουργήσουμε τη ζωή και την καριέρα που επιθυμούμε. Τρίτον, το NLP, όπως ανέφερα και πριν, μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις πεποιθήσεις μας και μας δίνει τη δυνατότητα να τις «δούμε» μέσα από μία διαφορετική οπτική.  Μία οπτική που θα μας δείξει εάν αυτές μας επιτρέπουν να εξελιχθούμε, ή μπλοκάρουν το δρόμο μας σαν να λέγαμε.  Μία κατάσταση που σίγουρα δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως η αναγνώρισή τους είναι το ήμισυ της προσπάθειάς μας να προχωρήσουμε. Τέταρτον, δουλεύοντας με τον ασυνείδητο νου μας, θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τον στόχο μας κάνοντας αυτά τα πρακτικά βήματα που δεν τα είχαμε μέχρι τώρα ξεκάθαρα.  Και εφόσον έχουμε ξεκάθαρο στόχο, τι θα μπορούσε να μας σταματήσει από το να τον επιτύχουμε;  Πέμπτον, το NLP μας δείχνει το δρόμο για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία με κατανόηση και αλληλοκατανόηση.  Επικοινωνία που επηρεάζει συμπεριφορές αρμονίας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα “αιτήματα”, για τα οποία σας επισκέπτονται άτομα που έχουν σαν κύριο στόχο την επαγγελματική τους σταδιοδρομία;

Συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν πολλών ειδών επιδιώξεις και χρειάζονται την επαγγελματική υποστήριξη ενός coach για να τις κατακτήσουν. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχουν εσωτερικά ζητήματα, όπως η αύξηση της αυτοπεποίθησης, η υιοθέτηση ενός πιο θετικού τρόπου σκέψης και η αποδυνάμωση των όσων τους μπλοκάρουν. Ως επί το πλείστον, η δική μου εξειδίκευση είναι οι επαγγελματικοί στόχοι, είτε αυτό σημαίνει να γίνουν πιο επιτυχημένοι και πιο ισορροπημένοι παραμένοντας στην τωρινή τους εργασία, είτε να πάρουν μία προαγωγή ή να δρομολογήσουν μια αλλαγή στην καριέρα τους, είτε ακόμα και να βρουν την πρώτη εργασία όσοι τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους.

Πόσο απαραίτητο πιστεύετε ότι είναι σήμερα το NLP, που διανύουμε μία περίοδο αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο εργασιακό μας μέλλον;

Όταν ξεκίνησα την δική μου σταδιοδρομία πριν από 26 χρόνια, δεν υπήρχε στην Ελλάδα career coaching, δεν υπήρχε νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός και ήταν σχετικά εύκολο ένας άξιος επαγγελματίας να μπορεί να πετυχαίνει συμφέρουσες «μεταγραφές», να παίρνει προαγωγές και να εξελίσσεται. Τα πράγματα σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε βιωσει με αυτόν τον ρυθμό τόσες πολλές και θεμελιώδεις αλλαγές. Αναλογιστείτε πόσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο, οικονομική κρίση, πανδημία, διατάραξη της παγκόσμιας ειρήνης, όμως υπάρχουν και πολλές θετικές εξελίξεις, όπως η μεταμόρφωση αρκετών κλάδων με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Νέα δεδομένα, λοιπόν, στην οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις, τις εργασιακές συνθήκες, ακόμα και στη φύση των επαγγελμάτων. Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας επιχειρηματίας, να βγαίνει αλώβητος από αυτά και να παραμένει διαχρονικάένας επαγγελματίας σε ζήτηση χωρίς να λαμβάνει την αντίστοιχη επαγγελματική υποστήριξη από ειδικούς; Για εμένα η προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, το coaching, το NLP είναι μονόδρομοςκαι είμαστε ιδιαίτερα ευνοημένοι που όλα αυτά μας προσφέρονται με έναν εύκολο και προσιτό τρόπο για όλους.

Οι άνθρωποι σήμερα δεν εγκαταλείπουν απλώς τις δουλειές τους, επαναπροσδιορίζουν την έννοια της επιτυχίας. Θεωρείτε πως το NLP μπορεί να είναι η λύση στο φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης;

Το NLP μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά και σε πάρα πολλά θέματα όμως δεν μπορεί να διορθώσει όλες τις αδυναμίες ή να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς που υπάρχουν στην αγορά και την οικονομία. Η μεγάλη παραίτηση κατά τη γνώμη μου είναι ένα ξέσπασμα απέναντι σε δυσλειτουργίες των εργασιακών συνθηκών, όπως π.χ. στον τομέα του Τουρισμού και της εστίασης, όμως κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό το φαινόμενο: Ο μετασχηματισμός κάποιων κλάδων, π.χ. του τραπεζικού, οδήγησε πάρα πολλά στελέχη σε οικειοθελείς παραιτήσεις όπου κλήθηκαν μετά από πολλά χρόνια μιας σταθερής πορείας να επαναπροσδιορίσουν τον επαγγελματικό τους εαυτό και να κάνουν αλλαγές για να διεκδικήσουν επάξια το επόμενο βήμα. 

Υπάρχουν βέβαια και οι καθαρά εσωτερικές μας αναζητήσεις που συχνά μας επιβάλουν να εξετάσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά μας ταλέντα. Το λέω αυτό και μέσα από την προσωπική μου εμπειρία που στα 26 χρόνια της σταδιοδρομίας μου έχω τολμήσει ήδη αλλαγή καριέρας 2 φορές κάτι που για εμένα εξελίχθηκε με επιτυχία και ικανοποίηση. 

Η φιλοσοφία της Thrive βασίζεται στα μικρά βήματα – τα Μικροβήματα – που αποτελούν το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές. Σε ατομικό επίπεδο τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε μία ταχύτερη εξέλιξη στην καριέρα μας;

Φαντάζομαι σε αυτή την απάντησή μου περιμένετε ότι θα προτείνω την συνεργασία με κάποιον career coach. Και με το χέρι στην καρδιά, πιστέψτε με, δεν μπορώ να μην το κάνω. Έχω η ίδια επωφελήθηκα ιδιαίτερα – και συνεχίζω ακόμα – από την υποστήριξη που μου παρέχουν οι coaches μου και επίσης βλέπω τα πολυ ξεκάθαρα, σύντομα και θεαματικά αποτελέσματα στους ανθρώπους που αναζητούν τις δικές μου υπηρεσίες. Οπότε η απάντησή μου είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αναζήτηση συνεργασίας με έναν coach. 

Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο στην αυτοβελτίωσή του χωρίς την υποστήριξη κάποιου ειδικού, σίγουρα χρειάζεται να επικεντρωθεί στην επαγγελματική του αυτογνωσία, την ξεκάθαρη στοχοθεσία και βεβαίως στη δημιουργία ενός πλάνου ενεργειών. Όλα αυτά θα συνδυάζουν την βελτίωση των δεξιοτήτων του και θα είναι πολύτιμα εφοδια στην επαγγελματική του φαρέτρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιστέψει πραγματικά στον εαυτό του και σ’ αυτό που θέλει να πετύχει και να το διεκδικήσει με όλες του τις δυνάμεις. 

Η Μαρία Παπάζογλου είναι πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com.