Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να πιω νερό και το τελευταίο πριν ξαπλώσω να δώσω ένα φιλί!

Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

Έχω εξαιρετική σχέση με τον ύπνο. Τον λατρεύω! Από παιδί. Κοιμάμαι σαν πουλάκι και παντού. Ό,τι κι αν έχει συμβεί και ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει θα βρω χρόνο να σβήσω και να κοιμηθώ!

Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Τρώω σε γενικές γραμμές πολύ καλά και καθαρά αλλά έχω αφήσει πίσω μου το στάδιο της υστερίας. Με ενδιαφέρει να νιώθω το σώμα μου υγιές οπότε αποκλείεται να το γεμίσω με σκουπίδια. Τρώω όμως τα πάντα στην κυριολεξία. Δε θα στερηθώ τίποτα γιατί μου προκαλεί εκνευρισμό. Απλώς θα φροντίσω αν π.χ. θέλω γλυκό τουλάχιστον να είναι από καλές πρώτες ύλες. Έχω γυμναστεί πολύ στη ζωή μου και δεν το έχω αφήσει ποτέ απλώς τώρα ή όποτε είμαι πολύ πιεσμένη στη δουλειά κάνω συντηρητικά πράγματα και κυρίως τρέξιμο. Μου λείπει πολύ το μπαλέτο αλλά σκοπεύω να επιστρέψω δριμύτερη!

Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Έχω περισσότερες από μια ατζέντες και με διαφορετική μεταξύ τους θεματολογία μιας και θα έλεγα πως υποφέρω από μανία οργάνωσης, τάξης , προγράμματος κ.λ.π κ.λ.π! Βοηθάει απίστευτα, απλώς ξεπερνάω κάποιες φορές το μέτρο, πράγμα που καταντάει εξοντωτικό. Είμαι σε φάση να το χαλαρώσω όμως. Μάλλον!

Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

Είμαι συνέχεια στο όριο και εξαντλώ τον εαυτό μου τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Έχω πάρει τον τελευταίο καιρό μια γενναία απόφαση να περιορίσω το φαινόμενο και έτσι έβαλα στη ζωή μου τον βελονισμό και το μασάζ μια φορά την εβδομάδα. Είναι ό,τι πιο ευεργετικό και λειτουργικό έχω κάνει. Βοηθάει πολύ στην ισορροπία μου, στην υγεία μου αλλά και στον επαγγελματισμό μου, καθώς με καθιστά παραγωγική και όχι εξαντλημένη. Το συνιστώ στον καθένα!

Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το αντιμετώπισες/ ξεπέρασες;

Αχ! Μακάρι να μπορούσα να το ξεπεράσω αλλά μου είναι δύσκολο όταν συμβαίνει ή νομίζω ότι συμβαίνει. Είμαι τελειομανής χωρίς όριο και έχω πάντα την επιθυμία να τα καταφέρνω που λέμε. Να ακούω μπράβο και να νιώθω ότι όλα τα έκανα στην εντέλεια. Επειδή φυσικά αυτό είναι μη ανθρώπινο όταν έρχονται στιγμές αποτυχίας θυμώνω πολύ. Το θετικό είναι πως δεν περνάω στην αδράνεια, αλλά ίσα ίσα πεισμώνω απίστευτα και προχωράω.

Κάνεις διαλογισμό;

Κάνω ναι! Δεν είμαι ακόμα πολύ συνεπής αλλά όσο περνάει ο καιρός μπαίνω όλο και βαθύτερα στη γενικότερη διαδικασία αδειάσματος και αφαίρεσης. Με ξαναφέρνει σε μια ανεμελιά που είχα πολύ ως παιδί και αρνούμαι να τη χάσω λόγω μεγαλώματος.

Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Με την τεχνολογία και τα social;

Κανονική σχέση. Ούτε εθισμένη είμαι, αλλά ούτε και αδιάφορη. Το κάνω όσο με ευχαριστεί ή όσο με βοηθάει στη δουλειά μου. Δεν το απορρίπτω, δεν το βλέπω υπεράνω και δεν το σνομπάρω. Δε με καθορίζει όμως και μέσα στην καθημερινότητά μου. Νομίζω είμαι σε υγιές πλαίσιο σ’ αυτό το ζήτημα.

Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Μιλάω με τους γονείς μου και τον Κώστα.

Τι σου δίνει έμπνευση να δημιουργείς;

Ο ήλιος πάρα πολύ, τα ζώα μου, ο σύντροφός μου, η γιαγιά μου, το χωριό μου, τα νερά της Ικαρίας, οι αναμνήσεις μου…

Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνεις για αυτό;

Στη δική μου περίπτωση επειδή με τον Κώστα δουλεύουμε μαζί υπάρχει μια ευλογία σ’ αυτό. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να την κατακτήσουμε αλλά νομίζω έχουμε βρει τόση χαρά και αρμονία που δε νιώθω στιγμή τη ζωή μου να θυσιάζεται για τη δουλειά. Δεν θα το άντεχα. Δουλεύω άωρα αλλά θέλω πάντα να έχω την αίσθηση πως ζω και ανασαίνω.

Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Πιο μικρή με νεύρα τώρα πια με αρκετή σιωπή που καταλήγει στο να αρθρώσω αυτό που με έχει καταβάλει. Παλαιότερα μου ήταν πολύ δύσκολο να εκφράσω το πρόβλημα ευθύβολα. Νευρίαζα άναρχα. Τώρα παίρνω χρόνο.

Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις; 

Άσκεφτη βόλτα.

Τι σε αποφορτίζει;

Οι γάτες μου, η φύση, το διάβασμα, το σπίτι μου.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει / στιγματίσει τη ζωή;

Ο μετρ και η μαργαρίτα.

Τι σημαίνει για σένα ευεξία, ευημερία; Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Ψάχνω πολύ και συστηματικά ό,τι έχει να κάνει με το wellness. Πιστεύω στην έννοια της απόλαυσης, της ξεκούρασης, της παύσης. Στην επιστροφή στα βασικά. Προσπαθώ να ζω όσο πιο απλά μπορώ. Να μην καταναλώνω περιττά, να σέβομαι τη γη. Ο μεγάλος μου στόχος μελλοντικά είναι η ζωή εκτός Αθηνών και βραχυπρόθεσμα η λιγότερη ώρα μπροστά σε οθόνες.

Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή/και γαλήνη;

Κάνω τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο όσο παράξενος και αν είναι αυτός κάποιες φορές!

H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;

Α!!! Συνέχεια λέω “ευχαριστώ” από το πρωί μέχρι το βράδυ! Και ακούω και πολλά “ευχαριστώ”…Κυρίως για το φαΐ που φτιάχνω (αχαχαχα)!

Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

Να είναι λιγότερο συγκρουσιακός.

Προσφορά, εθελοντισμός, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

Υπέροχο και αληθινά ουσιώδες είναι το νόημα αυτών των λέξεων. Κερδίζεις το πιο σπουδαίο πράγμα στον κόσμο. Αγάπη. Άφθονη αγάπη.

Πώς πέρασες στην περίοδο της καραντίνας; Τι κρατάς και τι αφήνεις πίσω από αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο και κρίση που ζήσαμε και ζούμε;

Πέρασα συντροφικά και δημιουργικά. Δεν άφησα ούτε ώρα ανεκμετάλλευτη. Αλλά δεν το σκέφτομαι έτσι πια. Το σκέφτομαι σαν μια κατάσταση που αν είσαι μόνος σου σε ρημάζει.

Επαγγελματικά σχέδια και δρώμενα;

Μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας θα συνεχίσουμε την παράσταση “Ιστορία χωρίς όνομα” και ετοιμάζουμε σαν παραγωγή με την εταιρία θεάτρου Άναμ(μ)α την ‘Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν Πιστό’. Υπάρχουν άλλες δύο πολύ σημαντικές προοπτικές για το μέλλον που ανοίγουν τα φτερά της ομάδας ακόμη παραπέρα από τη θεατρική σκηνή. Θα σας το πω με μεγάλη χαρά μόλις δρομολογηθεί!

Η Μαρία Παπαφωτίου γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος μηχανικός του ΕΜΠ και μαθήτρια του Νίκου Καραγέωργου και της Ελένης Σκότη. Βρίσκεται επαγγελματικά στο χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης τα τελευταία 5 χρόνια. Ασχολείται συστηματικά με τον κλασικό χορό για περισσότερο από 15 χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου ” Άναμμα” που ξεκίνησε την πορεία της το 2017 στο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου της Νοτίου Κορέας με την παράσταση ”Από την Αντιγόνη
στη Μήδεια” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Έχει συνεργαστεί σαν ηθοποιός με τα θέατρα studio υπό το μηδέν, από Μηχανής , Βρετάνια , Καρέζη , μικρό Παλλάς , Επί Κολωνώ , Άλφα, ΕΘΑΛ, ΘΟΚ καθώς και ως βοηθός σκηνοθέτη στο Εθνικό Θέατρο. Έχει δουλέψει με τους σκηνοθέτες Νίκο Καραγέωργο, Σταύρο Στάγκο, Πάνο Αγγελόπουλο, Ρέινα Εσκενάζυ, Γιάννη Βασιλειάδη, Ισμήνη Πρωίου, Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και Κώστα Γάκη. Έχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές ‘ʼΤα πέντε κλειδιάʼʼ και ‘’Λόγω τιμής’’. Στο θέατρο βρίσκεται στην παράσταση “Ιστορία χωρίς όνομα” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που έκανε πρεμιέρα τον προηγούμενο Δεκέμβρη στο Αριστοτέλειο θέατρο της Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση για την οποία ήταν και υποψήφια στην κατηγορία της γυναικείας ερμηνείας στα 10α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστεί μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

Διάβασε ακόμα:

Νίκος Μοσχάτος: «Ως επικεφαλής ανθρώπινων πόρων, καλούμαστε να λειτουργήσουμε πέρα ​​από τα τετριμμένα»

Σίλια Κατραλή: «Πριν από κάθε μεγάλο όχι, κοιτάω τον καθρέφτη μου. Πριν από κάθε μεγάλο ναι, κοιτάω τον ουρανό.»