Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Μαρία Γιαννέτου: Η ημέρα μου πάντα ξεκινά όμορφα καθώς από τα πρώτα πράγματα που κάνω είναι να ξυπνήσω τα παιδιά μου, αγκαλιάζοντάς τα και μιλώντας τους γλυκά για να πάρουμε και οι τρεις δύναμη και θετική ενέργεια για τη συνέχεια. Βέβαια δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να ξυπνήσει κανείς το πρωί αγόρια στην εφηβεία, αλλά κάνω ότι μπορώ! Πριν κοιμηθώ, παραδέχομαι ότι ρίχνω μια τελευταία ματιά στο κινητό μου, κυρίως στο Facebook και τα e-mail μου – μήπως έχω ξεχάσει να κάνω κάτι – και διαβάζω. Αυτό τον καιρό διαβάζω τη βιογραφία της γυναίκας που θαυμάζω απεριόριστα, της Μισέλ Ομπάμα.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΜΓ: Είναι απολύτως απαραίτητος ο καλός ύπνος και είναι αλήθεια ότι από μικρή ήμουν «υπναρού». Στην πορεία της ζωής μου, όταν κατά την προσωπική μου ζωή προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, το σύμπτωμα που είχα ήταν τρομερές αϋπνίες. Είχα μεγάλη δυσκολία στο να με πάρει ο ύπνος και όταν με έπαιρνε ξυπνούσα συνεχώς μέσα στη νύχτα. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ξεκουράζομαι καθόλου το βράδυ και να πρέπει να φέρω εις πέρας και μια πολύ απαιτητική ημέρα. Σήμερα, που ευτυχώς έλυσα το πρόβλημα που είχα και είμαι ήρεμη και ευτυχισμένη, έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο την αξία του καλού ύπνου. Νιώθω ευγνωμοσύνη που με παίρνει αμέσως ο ύπνος, μετά από τη γλυκιά κούραση της ημέρας. Επειδή τώρα είμαι ήρεμη, κοιμάμαι βαθιά και ξυπνάω ξεκούραστη. Προσπαθώ να κοιμάμαι σχετικά νωρίς και να ξυπνάω νωρίς, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έχω διαβάσει -και διαπιστώνω ότι ισχύει- πως η σταθερότητα στις ώρες διασφαλίζει καλή ποιότητα ύπνου.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

ΜΓ: Λατρεύω τον καφέ σε όλες του τις μορφές, αλλά επειδή γνωρίζω ότι το τσάι είναι καλύτερο και πιο αντιοξειδωτικό προσπαθώ να πίνω περισσότερο τσάι στο γραφείο και όχι καφέ. Λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας και της φροντίδας των παιδιών η γυμναστική έχει μπει πιο χαμηλά στις προτεραιότητές μου, αν και πάντα σκέφτομαι με ποιον τρόπο θα καταφέρω να γυμνάζομαι περισσότερο για την υγεία και την ευεξία μου, παρά για το καλλίγραμμο σώμα. Ομολογώ πάντως ότι τώρα που μπαίνει η άνοιξη με απασχολεί όλο και περισσότερο και αυτό το ζήτημα (του καλλίγραμμου σώματος)! Είναι αλήθεια ότι το βασικότερο που μου δίνει ενέργεια είναι η χαρά μου που κατάφερα να ξεπεράσω μια μεγάλη δυσκολία στη ζωή μου και να είμαι τώρα ήρεμη και δυνατή να ζήσω τη ζωή στο 100% και εγώ και τα παιδιά μου. Κάθε φορά που νιώθω κουρασμένη ή απογοητευμένη και κινδυνεύω να νιώσω θλίψη, αμέσως σκέφτομαι πόσο ευγνώμων είμαι για την ήρεμη ζωή μου σήμερα, για τα παιδιά μου και τη μητέρα μου που με στηρίζει τρομερά και αυτόματα η ενέργεια και η διάθεσή μου ανεβαίνουν κατακόρυφα. Η ενέργειά μας θεωρώ ότι εξαρτάται απόλυτα από την ψυχολογία μας. Όταν έχουμε γύρω μας καλούς ανθρώπους που μας αγαπούν γεμίζουμε ενέργεια. Επίσης, είμαι τυχερή που κάνω μια υπέροχη δουλειά με πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά και την Ελλάδα. Αυτό δίνει έναν σημαντικό σκοπό στη ζωή μου και με κρατάει σε εγρήγορση.

Όταν βλέπω ότι δίνω – από το δικό μου ρόλο – χαρά και ελπίδα στα παιδιά, νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΜΓ: Σίγουρα χρειάζομαι βελτίωση σε θέματα οργάνωσης και πιστεύω ότι η τεχνολογία διαθέτει πλέον αρκετά εργαλεία για να μας βοηθούν στην οργάνωση του χρόνου, έτσι ώστε να τον αξιοποιούμε καλύτερα και να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή. Είναι στους επόμενους στόχους μου να τα ανακαλύψω και να τα αξιοποιήσω. Προς το παρόν είμαι πιο παραδοσιακή, κάνοντας μια επένδυση σε ένα ωραίο ημερολόγιο με θήκη για στυλό, για να μην ψάχνω! Επειδή είμαι άνθρωπος ιδιαίτερα δημιουργικός και αυθόρμητος μου έρχονται συνεχώς ιδέες που συχνά ανατρέπουν το πρόγραμμα που έχω κάνει, αλλά στο τέλος όλα πάνε καλά! Τα βασικά γίνονται – και με καλά συνήθως αποτελέσματα – οπότε είμαι ικανοποιημένη. Πάντα όμως προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη και πιο αποτελεσματική και η καλύτερη οργάνωση σίγουρα θα με βοηθήσει.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΜΓ: Μία εργαζόμενη μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία δεν μπορεί παρά να είναι multitasker. Πρέπει να είναι «πολυεργαλείο» – δεν έχει άλλη επιλογή. Από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα ραντεβού, τις εκδηλώσεις, τα τηλεφωνήματα, το διάβασμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, το καθημερινό φαγητό και όλες τις ανάγκες που προκύπτουν συνεχώς και στη δουλειά και στην οικογένεια, η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας δρόμου. Επιπλέον, εμείς οι γυναίκες οφείλουμε να είμαστε πάντα περιποιημένες και αυτό μας κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα! Το αποτέλεσμα όμως μετράει και να ασχολείσαι με όλα με αγάπη, φροντίδα και καλή διάθεση.

TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

ΜΓ: Πάντα αισθάνομαι πως θα μπορούσα να τον είχα αξιοποιήσει καλύτερα, πάντα μένουν εκκρεμότητες που αργούν να διευθετηθούν. Αυτό όμως δεν με αγχώνει, ξέρω πως δεν είμαι ρομπότ και δεν θέλω να είμαι. Τα εντελώς απαραίτητα γίνονται, οπότε είμαι ευχαριστημένη. Θέλω να έχω και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου, τον σύντροφό μου, τη μητέρα μου, τους φίλους μου. Προσπαθώ να ζω μια ισορροπημένη, ανθρώπινη ζωή και να μην είμαι τελειομανής. Κάποιες φορές πιστεύω πέφτουμε μόνοι μας σε αυτή την παγίδα. Εγώ το έχω καταλάβει και είμαι πιο χαλαρή. Τι έγινε κι εάν έχει σκόνη το σπίτι ή άργησαν να πλυθούν κάποια ρούχα; Απολύτως τίποτα! Προτιμώ να περάσω ένα απόγευμα αγκαλιά με τα παιδιά μου και να αφήσω τις δουλειές για …μεθαύριο! Στα θέματα της δουλειάς μου είμαι πιο αυστηρή, δεν ησυχάζω εάν δεν έχω ολοκληρώσει αυτό που έχω αναλάβει.

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες αποτυχίες που όμως πλέον δεν αποτελούν για μένα εμπόδια, αλλά μαθήματα.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

ΜΓ: Την 1η Οκτωβρίου 2018 δώσαμε την πρώτη στην ιστορία μας συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουμε τις επιτυχίες των παιδιών του προγράμματος Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» και να δώσουμε την πρώτη υποτροφία του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece -ύψους 20.000 ευρώ- στην πιο ταλαντούχα μας μαθήτρια τη Μαρία Κοκάλα. Το εγχείρημα αυτό ήταν δική μου ιδέα όπως και η δημιουργία ενός νέου εντύπου για τον οργανιισμό και την διανομή του, ως χορηγία επικοινωνίας με την «Καθημερινή της Κυριακής» στις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Για ένα μήνα δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για αυτά τα δύο project με αποτέλεσμα την ημέρα της συνέντευξης τύπου να βρίσκομαι υπό κατάρρευση ενώ είχε προκύψει και ένα πρόβλημα υγείας. Όμως ήταν τόση η χαρά μου – και για το γεγονός ότι συνοδεύσαμε τη Μαρία στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνεχάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος – που εκείνη την ημέρα τα κατάφερα και όλα πήγαν πολύ καλά. Ήταν από τις πιο σημαντικές ημέρες της ζωής μου. Όταν βλέπω ότι δίνω – από το δικό μου ρόλο – χαρά και ελπίδα στα παιδιά, νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη. Ότι η ζωή μου έχει σκοπό. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες όλων των παιδιών και προσπαθώ πολύ να τα βοηθήσω να τις αξιοποιήσουν. Όμως την ημέρα εκείνη κατάλαβα πως το είχα παρακάνει κι ότι υπάρχουν όρια στην αντοχή μας που δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε. Τουλάχιστον μετά φρόντισα να ξεκουραστώ και να ανακτήσω δυνάμεις.

TG: Ποια ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες και πώς το ξεπέρασες;

ΜΓ: Η καθημερινότητα είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες αποτυχίες που όμως πλέον δεν αποτελούν για μένα εμπόδια αλλά μαθήματα. Αναλύω τι έχει συμβεί και βάζω στόχο, την επόμενη φορά να διαχειριστώ την κατάσταση καλύτερα.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου;

ΜΓ: Παραδέχομαι ότι το κινητό είναι προέκταση του χεριού μου. Του δεξιού, καμιά φορά και του αριστερού! Είναι τρομερό εργαλείο και βοηθά πολύ στην επικοινωνία και την οργάνωση, καθώς μπορούμε πλέον να κάνουμε τα πάντα με το κινητό μας. Λόγω της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας είμαι συνηθισμένη να είμαι διαρκώς διαθέσιμη και on line για κάθε είδους επικοινωνία με συναδέλφους δημοσιογράφους, με τα αγαπημένα μου παιδιά «επιχειρηματίες», με καθηγητές και στελέχη πολλών φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Δεν πάω πουθενά χωρίς αυτό. Είμαι συνεχώς σε επικοινωνία και με τα παιδιά μου μέσω του κινητού και αυτό δίνει και σε εκείνα και σε εμένα ασφάλεια, ότι μπορώ να ενημερωθώ άμεσα και να διαχειριστώ οτιδήποτε από απόσταση. Αν και η χρήση του κινητού έχει και αρνητικές πλευρές, για μένα είναι ευλογία. Ναι, το έχω δίπλα μου και όταν κοιμάμαι για ξυπνητήρι. Είναι το πρώτο αντικείμενο που πιάνω στα χέρια μου το πρωί και το χρησιμοποιώ άμεσα βάζοντας ραδιόφωνο για να ακούσω τις πρωινές ειδήσεις.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

ΜΓ: Και από το κινητό! Έχω συνδέσει τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς μου στο κινητό για να λαμβάνω και να απαντώ άμεσα τα σημαντικά e-mail που λαμβάνω.

Είμαι τυχερή που κάνω μια υπέροχη δουλειά με πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά και την Ελλάδα. Αυτό δίνει ένα σημαντικό σκοπό στη ζωή μου και με κρατάει σε εγρήγορση.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΜΓ: Προσπαθώ να το σκεφτώ πολύ καλά και με μεγάλη επιθυμία να πάρω τη σωστή απόφαση. Ειδικά τελευταία το ένστικτό μου δεν με προδίδει σχεδόν ποτέ. Λόγω του προβλήματος που αντιμετώπιζα στην προσωπική μου ζωή, έχω κάνει ψυχοθεραπεία και έχω πλέον πολύ καλή αίσθηση του εαυτού μου, των άλλων και των καταστάσεων. Ζυγίζω όλες τις παραμέτρους του θέματος που με απασχολεί και μετά παίρνω αποφασιστικά και με δυναμισμό την απόφαση που θεωρώ την πιο σωστή. Έχω πάρει πολλά ρίσκα λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο, αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα είναι θετικό και πετυχαίνω το στόχο μου. Η ζωή ανήκει στους τολμηρούς, το πιστεύω αυτό. Θεωρώ μεγάλο λάθος να έχεις ένα σοβαρό πρόβλημα, να συμβιβάζεσαι με αυτό και να μην προσπαθείς να το λύσεις. Τα προβλήματα, όταν προσπαθούμε να τα λύσουμε, μας κάνουν πιο έξυπνους και ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή μας, όταν αρχίζουν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα. Έχω εξασκηθεί σε αυτό και θεωρώ τον εαυτό μου πλέον, δυνατό problem solver. Όταν δεν λύνουμε τα προβλήματα, γιγαντώνονται και εκεί παραμονεύουν και οι αρρώστιες. Έχουμε μεγάλη δύναμη μέσα μας και την ανακαλύπτουμε όταν πάρουμε την αμετάκλητη απόφαση να λύσουμε το πρόβλημα που μας απασχολεί.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

ΜΓ: Είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεσαι οπωσδήποτε βοήθεια και καλούς ανθρώπους γύρω σου που σε αγαπούν και σε υποστηρίζουν. Όσο δυνατός και εργατικός και να είσαι, η καθημερινότητα «δεν βγαίνει» χωρίς βοήθεια. Είμαι πολύ τυχερή που έχω μια υπέροχη μητέρα που με λατρεύει και τη λατρεύω, είναι πάντα δίπλα μου και με υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα. «Πατώντας» στην προηγούμενη ερώτηση θα πω ότι και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο να ΘΕΛΕΙΣ να έχεις ισορροπία στη ζωή σου. Αν το θέλεις πολύ θα βρεις τον τρόπο και θα την έχεις. Εγώ το θέλω πολύ, το δουλεύω καθημερινά και πιστεύω ότι το έχω πετύχει με μεγάλο βαθμό. Κυρίως έχω πετύχει να έχω δίπλα μου καλούς ανθρώπους, υψηλής ποιότητας και αυτό που δίνει τεράστια χαρά και δύναμη.

Η ενέργειά μας εξαρτάται απόλυτα από την ψυχολογία μας. Όταν έχουμε γύρω μας καλούς ανθρώπους που μας αγαπούν, γεμίζουμε ενέργεια.

TG: Τι σε αποφορτίζει;

ΜΓ: Οι εκδρομές και τα ταξίδια. Μόνο όταν ξεφεύγεις από το περιβάλλον της καθημερινότητας, μπορείς να «κατεβάσεις ρολά» και να χαλαρώσεις. Δεν το κάνω όσο συχνά θα ήθελα, αλλά το κάνω περισσότερο από ότι πιο παλιά. Ο στόχος μου είναι να κάνω πιο συχνές κοντινές αποδράσεις και …ονειρεύομαι τα μεγάλα ταξίδια. Πού θα πάει θα γίνει και αυτό!

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΜΓ: Ευεξία και ευημερία είναι να έχεις δίπλα σου καλούς ανθρώπους, που νοιάζονται για σένα. Που σε αγκαλιάζουν, που σε ανεβάζουν που σου λένε καλά λόγια, πόσο σημαντικός είσαι για αυτούς. Το κυριότερο πράγμα που μας κάνει ευτυχισμένους είναι οι καλές σχέσεις, όπως έχει αποδείξει και η γνωστή έρευνα του Χάρβαρντ. Έχω βιώσει τοξικές καταστάσεις που με έκαναν απόλυτα δυστυχισμένη και πλέον δεν αφήνω κανέναν κοντά μου από τον οποίο νιώθω κάποιου είδους αρνητισμό. Κι επειδή σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο, ειδικά το τελευταίο διάστημα, νιώθω ευλογημένη γιατί έχω συναντήσει και συναναστρέφομαι με υπέροχους ανθρώπους. Αφού έχω πετύχει αυτό – που είναι το πιο σημαντικό – ο Thrive στόχος μου είναι να προσέχω περισσότερο την υγεία μου και να γυμνάζομαι σε σταθερή βάση.

Αυτό που μου δίνει ενέργεια είναι η χαρά μου που κατάφερα να ξεπεράσω μια μεγάλη δυσκολία στη ζωή μου και να είμαι τώρα ήρεμη και δυνατή να ζήσω τη ζωή στο 100% και εγώ και τα παιδιά μου.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

ΜΓ: Να νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτά που έχω και να «μιλάω» πάντα θετικά στον εαυτό μου. Εάν δεν πούμε εμείς πρώτα μπράβο στον εαυτό μας, δεν θα το πει και κανένας άλλος. Όλοι έχουμε την τάση να «αυτομαστιγωνόμαστε» εάν κάνουμε κάποιο λάθος ή δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αυτό μας «ρίχνει» και μας αποπροσανατολίζει. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη από τα οποία μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα, αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

ΜΓ: Είναι οι λέξεις-κλειδιά που με έχουν κάνει ευτυχισμένη. Τις αισθάνθηκα πολύ έντονα μέσα από τη δουλειά μου, στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Δίνει απερίγραπτη χαρά και νόημα στη ζωή μου το γεγονός ότι βάζω ένα μικρό λιθαράκι για να δώσω χαρά, προοπτική, ελπίδα στα παιδιά στην Ελλάδα. Αμέσως μόλις ξεκίνησα τη συνεργασία μου με το ΣΕΝ/JA Greece και είδα πόσο πολύ ενθουσιάζονται τα παιδιά με την επιχειρηματικότητα, επιστράτευσα όλες μου τις δυνάμεις να κάνω γνωστό το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» (για παιδιά 15-18 ετών) και να ενθαρρύνω όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος σε αυτό το καταπληκτικό project. Με συγκινεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση των συναδέλφων δημοσιογράφων που συνεισφέρουν τα μέγιστα σε αυτή την κατεύθυνση σε όλα τα ΜΜΕ, εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, ηλεκτρονικές εφημερίδες. Το πρόγραμμα αυτό κυριολεκτικά αλλάζει τις ζωές των παιδιών και έχει τη δυναμική να αλλάξει και την Ελλάδα, να φέρει την αισιοδοξία και την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε. Αυτή είναι η ελπίδα μας!

Εάν δεν πούμε εμείς πρώτα μπράβο στον εαυτό μας, δεν θα το πει και κανένας άλλος.

Διάβασε ακόμα:

Παναγιώτης Παπαϊωάννου: Ποτέ Δεν Θεώρησα Σημαντικό Το “Εγώ”. Μεγάλωσα Με Γονείς, Που Μου Έμαθαν Το “Εμείς”

Μαίρη Καραγεώργου: “Πρέπει Να Λέμε «Ευχαριστώ» Στη Ζωή Μας Και Για Τη Ζωή Μας”