Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Manish Chopra: Πίνω δύο ποτήρια χλιαρό νερό με λεμόνι ή λάϊμ και στη συνέχεια κάνω διαλογισμό.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

MC: Ο διαλογισμός, η έντονη σωματική άσκηση (καθίσματα και τρέξιμο) και ο ποιοτικός χρόνος με την τρίχρονη κόρη μου.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σε βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας;

MC: Η συστηματική πρακτική διαλογισμού vipassana.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

MC: Μειώνω όλο και περισσότερο την εξάρτηση μου από αυτό. Εννοείται ότι δεν κοιμάται μαζί μου. Έχω βάλει στόχο να μην το τσεκάρω τις δύο πρώτες ώρες αφού ξυπνήσω και την τελευταία ώρα πριν κοιμηθώ.

TG: Πώς τα πας με τα email;

MC: Αυτό θα μπορούσε να είναι και θέμα για βιβλίο! Συνοπτικά: Προσπαθώ να μην ασχολούμαι με email στην αρχή της ημέρας, εκτός κι αν είναι εξαιρετικά επείγον. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ περισσότερο τις τηλεφωνικές κλήσεις όποτε είναι δυνατό προκειμένου να μη δημιουργούνται μεγάλες συνομιλίες από email. Ασχολούμαι μαζικά με τα περισσότερα email στο τέλος της μέρας. Αποφεύγω να ασχολούμαι με αυτά κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ωρών της μέρας. Συχνά καθυστερώ εσκεμμένα να απαντήσω σε δευτερεύοντα email. Ο σκοπός είναι να μαθαίνω στους συνεργάτες μου να μην περιμένουν άμεσες απαντήσεις σε δευτερεύοντα θέματα. Πρόσφατα δοκίμασα να έχω βοηθό που διαβάζει όλα τα email και στη συνέχεια τα οργανώνει με βάση την σημαντικότητά τους πριν μου τα προωθήσει.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

MC: Τέλεια ερώτηση! Να με ποιους τρόπους εκμεταλλεύομαι τα μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα: Μιλάω λίγο με την αξιαγάπητη βοηθό μου, ειδικά αν είναι μία πολύ γεμάτη μέρα που δεν είχαμε καθόλου χρόνο να τα πούμε. Πηγαίνω στο «ήσυχο δωμάτιο» στο γραφείο μου για να κάνω διαλογισμό. Τηλεφωνώ σε ανθρώπους που συνεχώς ανέβαλα να καλέσω λόγω έλλειψης χρόνου.

Αποφεύγω να ασχολούμαι με τα email κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ωρών της μέρας.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος;

MC: Η τελευταία φορά που ένιωσα εξουθενωμένος ήταν πριν από 6 χρόνια, πριν την πρώτη μου επαφή με τον διαλογισμό. Ευτυχώς, από τότε, ο συστηματικός διαλογισμός και οι διακοπές για διαλογισμό μία φορά το χρόνο με βοηθούν να κρατώ τις ισορροπίες, ακόμα και όταν αυξάνεται η πίεση της δουλειάς.

TG: Πες μας μία φράση που σου δίνει δύναμη σε δύσκολες στιγμές.

MC: «Μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης υπάρχει ένα περιθώριο. Σε αυτό το περιθώριο επιλέγουμε ποιά θα είναι η αντίδρασή μας. Στην αντίδρασή μας φαίνεται η ωριμότητα και η ελευθερία μας» του Viktor Frankl, που είναι επιζών του Άουσβιτς και συγγραφέας του Man’s Search for Meaning. Για συντομία χρησιμοποιώ αυτή την εκδοχή: «Μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης βρίσκεται η ελευθερία της επιλογής». Όπως αντιλαμβάνομαι την ερμηνεία αυτής της φράσης, ενώ οι εξωτερικές συνθήκες (ερεθίσματα) μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κατάσταση εξαρτάται από εμάς (η επιλογή της απόκρισης). Μπορεί να μη φαίνεται λογικό, ωστόσο με τον διαλογισμό και άλλες τέτοιες τεχνικές μπορεί κανείς να δει ότι έστω για μία στιγμή το μυαλό μπορεί να επιλέξει πώς θα αντιδράσει ή αν θα μπει στον αυτόματο πιλότο.

Διάβασε ακόμα:

Η Πρόεδρος Της Estée Lauder Μιλάει Στο Thrive Global Και Αποκαλύπτει Όσα Της Δίνουν Ενέργεια

Η Διευθύντρια Της Microsoft Αποκαλύπτει Μυστικά Επιτυχίας Και Αποφόρτισης