Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;
Μάκης Καλαράς: Τα τελευταία 25 χρόνια πρωταθλητισμού η διατροφή μου παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή μου και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ξεκινήσω τη μέρα μου με ένα πολύ καλό πρωινό. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνω όπως επίσης και το τελευταίο – φροντίζω δηλαδή να φάω κάτι υγιεινό πριν κοιμηθώ.
TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;
ΜΚ: Σχεδόν κοιμάμαι πριν ξαπλώσω (χαχαχα). Με παίρνει ο ύπνος σε 5 δευτερόλεπτα.
TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;
ΜΚ: Εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια προσέχω τη διατροφή μου και κάνω γυμναστική. Για πολλά χρόνια θυμάμαι ότι έτρωγα πριν πεινάσω. Για να πετύχω τους στόχους μου και να προετοιμαστώ σωστά για τους αγώνες, ο οργανισμός μου χρειάζεται ενέργεια για να τα καταφέρει.
TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;
ΜΚ: Εννοείται έχω ατζέντα και καταγράφω το πρόγραμμα του μήνα και του χρόνου. Έχω τόσες πολλές δουλειές να κάνω και καταγράφοντάς τες, μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στην ημέρα.
TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;
ΜΚ: Επιλέγω μέρες που θα τρέχω full και κάποιες μέρες παίρνω το ρεπό μου. Αλλά πάντα παρουσιάζεται κάποια δουλειά να κάνω και πραγματικά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω κάθε φορά. Και τελικά καταλήγω πάντα να τρέχω. Αλλά μου αρέσει να τρέχω! Δεν μου αρέσει να κάθομαι!
Είμαι ευγνώμων για ό,τι γίνεται στη ζωή μου. Είμαι πολύ τυχερός. Έχω φίλους, κάνω ταξίδια, έχω στόχους και προσφέρω. Προσπαθώ να μάθω στον κόσμο πολλά από αυτά που μου έχει διδάξει ζωή μου, αυτό μάλλον μου δίνει ευεξία.
TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;
ΜΚ: Νομίζω ότι μόνο οι γυναίκες με καίνε! Όλα τα υπόλοιπα τα καταφέρνω. Δεν έχω βρει ακόμα το κόλπο για να το αντιμετωπίζω, ωστόσο τα πάω πολύ καλύτερα…
TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες και πώς το ξεπέρασες;
ΜΚ: Εκλογικεύω τόσο πολύ τις καταστάσεις και έτσι δεν μπορώ ποτέ να πω ότι απέτυχα.
TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;
ΜΚ: Μου αρέσει να μένω από μπαταρία και έτσι βρίσκω δικαιολογία να μην έχω το κινητό μαζί μου.
TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;
ΜΚ: Μη φανταστείς ότι κάθομαι και συγκεντρώνομαι. Κάνω ό,τι μου έρθει στο μυαλό.
TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;
ΜΚ: Είναι δύσκολο γιατί κάνω πολλά ταξίδια, με ξέρει πολύς κόσμος, έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με άλλους και κάνω πολλά αθλήματα. Επομένως αναγκαστικά η σύντροφος που έχω μαζί μου πρέπει να κάνει υπομονή. Διαφορετικά είμαι μόνος.
TG: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;
ΜΚ: Περιμένω την επόμενη! Πέφτω για ύπνο και μετά όλα είναι καλύτερα.
TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;
ΜΚ: Πραγματικά νιώθω πάρα πολύ καλά, για όλα αυτά που μου δίνει ζωή μου και αυτά που έχω καταφέρει. Ίσως έχω εκλογικεύσει καταστάσεις. Είμαι ευγνώμων για ό,τι γίνεται στη ζωή μου. Είμαι πολύ τυχερός. Έχω φίλους, κάνω ταξίδια, έχω στόχους και προσφέρω. Προσπαθώ να μάθω στον κόσμο πολλά από αυτά που μου έχει διδάξει ζωή μου, αυτό μάλλον μου δίνει ευεξία.
TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;
ΜΚ: Πάντα λέω “κάθε εμπόδιο για καλό”.
Ο Μάκης Καλαράς στα 17 του χρόνια ένα ατύχημα με το μηχανάκι τον έριξε σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ ταυτόχρονα τον ανέβασε στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ξεκίνησε με την άρση βαρών όπου πήρε και την πρώτη διάκριση σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και συνέχισε με την δισκοβολία. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πήρε τη 2η θέση. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει διακριθεί σε θερινούς και χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες. Έχει παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ και εκπαιδεύει άτομα με αναπηρία και με μη αναπηρία, με στόχο τη δημιουργία μίας προσβάσιμης κοινωνίας για τα άτομα αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει δημιουργήσει τη ΜΚΟ rushout.
Διάβασε ακόμα:
Χαρά Τζιουβάρα: “Κάποια Στιγμή Στην Πορεία Της Ζωής Μας Πρέπει Να Αναζητήσουμε Την Ενσυναίσθηση”
Εκάβη Βαλλερά: “Συνειδητοποιώ Όλο Και Πιο Βαθιά Τη Σημασία Του Να Είσαι Παρών Στις Στιγμές”