Τι σημαίνει ευεξία στον εργασιακό χώρο;

Ευεξία είναι η αίσθηση της πολύ καλής σωματικής και ψυχικής κατάστασης, κυρίως υγείας, της ευχάριστης ψυχική διάθεσης, σημαίνει να νοιώθω άνετα, να είμαι υγιής και χαρούμενη, να ζω καλά, να ευημερώ.

Ένα από τα κλειδιά για να ζω ζωή ολοκληρωμένη, με νόημα, είναι η θετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σημαίνει λιγότερα προβλήματα υγείας, αυξημένη δέσμευση, λιγότερα περιστατικά εξουθένωσης και περισσότερη ευσυνειδησία (επίγνωση, ενσυναίσθηση, συνέπεια, υπευθυνότητα). Η ιδέα της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ξεκίνησε με τον Ουαλό κατασκευαστή και ακτιβιστή, Robert Owen, το 1817, ο οποίος χώρισε την ημέρα σε τρία ίσα μέρη, «8 ώρες εργασία, 8 ώρες αναψυχή, 8 ώρες ανάπαυση». 200 χρόνια μετά αυτή η ισορροπία είναι βασική έννοια στην καθημερινότητάς μας, στόχος ζωής, και ορθά είναι, γιατί αφορά στην σωματική και ψυχική μας υγεία, στο πόσο καλά ζούμε τη ζωή μας, και στην παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενιές.

Στις δεκαετίες του 1970 και του 80, οι baby boomers, έφεραν το θέμα στην επιφάνεια καθώς προσπαθούσαν να επιτύχουν αυτή την ισορροπία μεταξύ καριέρας, οικογένειας και προσωπικής ζωής, αλλά η ιδέα έχει αποκτήσει νέο νόημα με τις πρόσφατες τεχνολογικές αλλαγές που επέτρεψαν στους εργαζόμενους να παραμένουν σε επαφή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και την τηλεργασία. Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όσο και η ενσωμάτωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, 2 βασικές προσεγγίσεις, επιδιώκουν αυτή την ισορροπία. Η πρώτη επικεντρώνεται περισσότερο στο να υπάρχουν χωριστά η ζωή και η εργασία, και η δεύτερη αναζητά και τα δύο μέρη να συνυπάρχουν και να τα φέρει πιο κοντά.

Πώς συνδέεται η ευεξία με την ενσυνείδηση;

Η ενσυνείδηση αφορά στον τρόπο που συνδέομαι με τη ζωή μου στο «εδώ και τώρα», χωρίς να αφήνω το παρελθόν και το μέλλον να μου κλέβουν στιγμές. Αυτό βοηθά να μειώσω το άγχος μου, να είμαι συγκεντρωμένη και να βελτιώσω την εξέλιξή μου, προσωπική και επαγγελματική. Σημαίνει ότι έχω καλύτερη επαφή με το συναίσθημά μου, ότι έχω ενσυναίσθηση του ποια είμαι, ότι μπορώ να αντιμετωπίσω δύσκολες σκέψεις, ότι αισθάνομαι ήρεμη και να είμαι παρούσα για τους ανθρώπους μου. Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ψυχική υγεία. Το να είσαι ψυχικά υγιής, είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ασθένειας, είναι μια κατάσταση συνολικής ευημερίας. Η έννοια επηρεάζεται από την κουλτούρα (πολιτισμική, εταιρική, κλπ) αλλά γενικά σχετίζεται με την ικανότητά μας να απολαμβάνουμε τη ζωή, και την ικανότητα μας να αντιμετωπίζουμε και να ‘επανερχόμαστε’ μετά από περιόδους άγχους και θλίψης.

Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής όσο και η ενσωμάτωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, 2 βασικές προσεγγίσεις, επιδιώκουν αυτή την ισορροπία. Η πρώτη επικεντρώνεται περισσότερο στο να υπάρχουν χωριστά η ζωή και η εργασία, και η δεύτερη αναζητά και τα δύο μέρη να συνυπάρχουν και να τα φέρει πιο κοντά.

Έρευνες δείχνουν ότι η ευεξία σχετίζεται με την αποδοτικότητα. Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι οι εταιρείες και οι επικεφαλής να πραγματοποιούν προγράμματα για τους εργαζόμενους τους;

Η εργασιακή ευημερία αφορά στην οργανωμένη προσπάθεια μιας εταιρίας για την βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων, να είναι δηλαδή ικανοποιημένοι, υγιείς, και χαρούμενοι. Η εργασιακή ευημερία είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας ενός οργανισμού. Η εταιρία υποστηρίζει την ευημερία των εργαζομένων της, και αυτό στηρίζει την επιχειρηματική ευημερία της καθώς υπάρχει μια άμεση σχέση παραγωγικότητας και της γενικής υγείας και ευεξίας του εργατικού δυναμικού. Το υψηλό εργασιακό ηθικό σχετίζεται με την υπευθυνότητα, την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα και τα θετικά συναισθήματα στο χώρο εργασίας. Αντίθετα το χαμηλό εργασιακό ηθικό σχετίζεται με τα αρνητικά συναισθήματα και είναι προπομπός άγχους και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Ψυχική Υγεία είναι η κατάσταση ευημερίας κατά την οποία το άτομο συνειδητοποιεί τις ικανότητές του/της, μπορεί να αντιμετωπίσει καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής, μπορεί να εργάζεται με παραγωγικό τρόπο και είναι ικανό/-ή να συμβάλλει στην κοινότητα όπου ανήκει. Κάθε χρόνο, το 25% του πληθυσμού στην Ευρώπη υποφέρει από κατάθλιψη ή κάποια διαταραχή άγχους. Αυτές οι διαταραχές αντιπροσωπεύουν έως και το 40% του χρόνου αναπηρίας, με κύρια αιτία την κατάθλιψη. Περίπου το 50% αυτών των διαταραχών δεν αντιμετωπίζονται και έως και 50% των χρόνιων αναρρωτικών αδειών οφείλονται σε διαταραχές που αφορούν κατάθλιψη/άγχος (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2022). Το κόστος αυτών των διαταραχών στην ΕΕ υπολογίζεται στα €170 δισεκατομμύρια ετησίως. Μέρος του κόστους αυτού φυσικά μετακυλάτε στις εταιρίες και αυτό γίνεται περίπλοκο αν υπολογίσει κανείς ότι πολλά προβλήματα Ψυχικής Υγείας ξεκινούν στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι βασικοί εργασιακοί παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι:
• ανεπαρκείς πολιτικές υγείας & ασφάλειας
• κακές πρακτικές ηγεσίας και επικοινωνίας
• χαμηλή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
• περιορισμένος έλεγχος & αυτονομία στην εργασία
• έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης εργαζομένων
• πολλές ή/και άκαμπτες ώρες εργασίας
• διφορούμενοι ρόλοι, καθήκοντα και στόχοι εργασιακής θέσης
• φόρτος εργασίας (υπερβολικός/ανεπαρκής)
• χαμηλά επίπεδα υποστήριξης των εργαζομένων
• ασαφείς εργασίες ή οργανωτικοί στόχοι
με πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, τις μονότονες ή/και δυσάρεστες εργασιακές δραστηριότητες, την έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης στην εργασία, την ανισότητα και ευνοιοκρατία, τους κακούς διαπροσωπικούς δεσμούς (έλλειψη ομαδικής συνοχής), τον εκφοβισμό (ψυχολογικός ή/και σωματικός), την παρενόχληση (σεξουαλική και φυλετική) και τη σύγκρουση απαιτήσεων (σπίτι–εργασία).
Ο στόχος ενός οργανισμού είναι να προχωρήσει πέρα από τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι. Που σημαίνει αναγνώριση, εκπαίδευση, ενίσχυση της ομαδικής εργασίας και σχέσεων, αποτελεσματική επικοινωνία, ευελιξία και προνόμια, ορθή χρήση της τεχνολογίας, επαγρύπνηση και στήριξη σε θέματα Ψυχικής Υγείας, ώστε να προληφθούν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους, όπως άγχος και κατάθλιψη και να έχουν οι εργαζόμενοι φωνή και να είναι αποδέκτες τακτικής ανατροφοδότησης.

Το να είσαι ψυχικά υγιής, είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ασθένειας, είναι μια κατάσταση συνολικής ευημερίας.

Υπάρχει κάποια «μαγική συνταγή» για να επιτύχουμε επαγγελματική ευεξία; Ποια είναι η συμβουλή σας στους επικεφαλής μίας εταιρείας;

Στην πραγματικότητα η κουλτούρα ευημερίας, είναι η μαγική συνταγή που μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας εταιρίας και ταυτόχρονα να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ίδια. Παγκόσμια, το 54% των εταιριών αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού με τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που τους ενδιαφέρουν, και εύλογα πολλές εταιρίες εκτιμούν το πόσο σημαντικοί είναι οι ανθρώπινοι πόροι τους, και ότι τα περισσότερα προβλήματα στο χώρο εργασίας προκύπτουν από την έλλειψη δέσμευσης στις ανάγκες των εργαζομένων. Η κουλτούρα είναι εμφανής στις καθημερινότητά μας, στις ιστορίες και τις παραδόσεις της εταιρίας μας, στον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα και ενισχύεται από τα λόγια και τις πράξεις των ηγετών της εταιρίας που είναι παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Η εργασιακή ευημερία είναι σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας ενός οργανισμού.

Και μία τελευταία ερώτηση. Ποιος είναι ο δικός σας Thrive στόχος;

Κάθε φάση ζωής, έχει διαφορετικές ανάγκες και η πιο πρόσφατη δική μου ανάγκη είναι να κάνω λιγότερες εργασίες ταυτόχρονα, και να μπορώ να μένω με αυτό που κάνω τη στιγμή που το κάνω, και να το κάνω σε διαφορετικό επίπεδο από αυτό που συνήθιζα μέχρι τώρα. Αφορά στην ψυχολογική ομοιόσταση, στην ψυχολογική και οργανική σταθερότητα, γιατί τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φάση της ζωής μου κατανοώ βιωματικά την ευθύνη μου στην σωματική και ψυχική μου υγεία. Επίγνωση που τροφοδοτεί και την δουλειά μου ως σύμβουλος και coach.

Η Μάγδα Παντελίδου έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στο Team Development & Facilitation, Executive Search & Recruitment, στη διαχείριση κρίσεων και στην πρόληψη, στην ανάπτυξη ηγετών και την κινητοποίηση ομάδων ώστε να αξιοποιήσουν τις ικανότητές του για να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Συνεργάζεται με άτομα και ομάδες ώστε να προσδιορίσει βασικούς στόχους και να διερευνήσει επιλογές. Με  πελατοκεντρική προσέγγιση, υποστηρίζει την αυτογνωσία για την αυθεντική ηγεσία μέσω του coaching και consulting. Έχει πολύπλευρη εμπειρία και βαθιά γνώση των τάσεων στο Executive Search, με εμπειρία και πάθος για την ανάπτυξη ταλέντου σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα.